Eerste indrukken van de Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens: Axel Gülcher

In Axel Gülcher’s soft-belichte wereld is fotografie een soort gedetailleerde obsessie. Zijn liefde voor mooie texturen en pastel-achtige landschappen hebben ons ervan overtuigd dat de Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens goed bij hem zou passen.

Zijn albums bestaan uit macro details en zijden achtergronden van wolken en bloemperken. We wilden graag weten of onze nieuwste lens goed genoeg is voor Gülcher’s principes, dus gaven we hem zijn nieuwe maatje Daguerre mee op vakantie in Frankrijk.

Hoe lang maak je al foto’s?

Ik ben al bijna mijn hele leven geïnteresseerd geweest in fotografie. Toen ik een kleine jongen was, van ongeveer 7 jaar oud, kreeg ik voor Kerstmis een analoge camera met een zoomlens en autofocus. Vervolgens kocht ik een van mijn eerste DSLR camera’s met het geld dat ik verdiende. Nu, jaren later, houd ik nog steeds van fotograferen. Ik heb een aantal analoge en digitale camera’s; van instant camera’s naar point en shoot tot middenformaat spiegelreflexcamera’s. Dus om de vraag te beantwoorden, fotografie zit in mijn DNA.

Wanneer ben je lid geworden van de Lomography community? Wat heb je geleerd over fotografie in je jaren als lomograaf?

Vier jaar geleden kreeg ik een Diana F+ met een 35mm van mijn kleine broertje. De jaren daarvoor schoot ik gewoon met mijn DSLR. Ik had niet veel ervaring met een filmcamera voordat ik de Diana F+ kreeg, dus zoals verwacht heb ik wat problemen gehad met mijn eerste rolletje. Ik werd meteen verslaafd en kocht meer camera’s en films en werd lid van de community. Ik denk dat het belangrijkste deel dat ik geleerd heb is om geduldig te zijn en om nauwkeurig te werken.

Deze lens heeft een fascinerende geschiedenis, dus laten we het associatie spel spelen. Wat is het eerste dat in je opkwam toen je de Daguerreotype Art Lens zag? Wat is er bijzonder aan zijn ontwerp?

Ik werd gevraagd of ik een nieuwe lens wilde testen, maar niemand vertelde me waar het over ging. Dus ik wist niet zeker wat ik moest verwachten. Het had ook een goedkoop plastic ding kunnen zijn. Dus toen ik de lens zag kreeg ik spontaan een glimlach op mijn gezicht en begonnen mijn ogen te glinsteren. Het voelde echt goed om met deze lens te werken, en hij er echt cool uit. Ik merkte dat er een heleboel mensen er naar keken.

Waar heb je foto’s van gemaakt? Welke camera heb je gebruikt?

Toen ik gevraagd was om de lens te testen, had ik niet echt de tijd omdat het het weekend vóór mijn vakantie was. Ik was een beetje verdrietig en vertelde dat ik er geen tijd voor had, maar de mensen bij Lomography boden me aan om de lens mee op vakantie te nemen naar de Côte d’Azur. Dat was geweldig, maar het maakte me ook een beetje nerveus; ik ging dus voor een week foto’s schieten zonder dat ik wist wat het resultaat was.

Ik was van plan om ook gebruikelijke vakantie foto’s te maken, dus besloot ik om mijn digitale Fuji camera mee te nemen voor de vakantie kiekjes. Ook nam ik de Nikon FE2 en Daguerreotype Art Lens mee.

Gaf de Daguerreotype Art Lens een speciale uitstraling aan je foto? Vertel ons over je eerste fotosessie.

Het was een achtdaagse fotosessie in Nice, Cannes en Monaco zonder veel over de lens te weten. Ik schoot 5 rolletjes vol en gebruikte allerlei soorten verschillende films. Het was een mix van gevoelens. Aangezien ik niet de kans had om portretten te schieten, concentreerde ik me op planten en probeerde ik een dromerige look te creëren.

De lens is een voortzetting van Lomography’s experimentele traditie. Welke special effects heb je gebruikt?

Ik probeerde veel uit. Ik testte alle diafragma’s en ik probeerde zo dicht mogelijk te komen met de focus op oneindig. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk te focussen maar deed ook juist een poging tot ‘unfocus’ om een dromerige blik te krijgen.

In het kader van je eigen fotografie behoeften; wat is de beste functie van de Daguerreotype Art Lens?

Zeker de soft touch. Eerst was het voor mij moeilijk om dit te achterhalen, maar na het zien van mijn foto’s heb ik nu veel ideeën over hoe ik dit in de toekomst zou kunnen gebruiken.

Hoe verschilt de Daguerreotype Art Lens met de overige Lomography Art Lenzen?

Ik denk dat het verschilt van elke lens die ik ooit heb gebruikt. Er zijn een heleboel objectieven met een groot diafragma of met een mooie bokeh, maar ik heb nog nooit een lens gehad die zulke prachtige dromerige foto’s maakt.

Waarom zou je een speciale lens gebruiken?

Ik denk dat er voor iedereen een heleboel verschillende motivaties zijn. Voor het grootste deel is het spannend om eens iets nieuws te proberen, om te zien hoe het werkt en om te ontdekken hoe je er het beste uit kunt halen.

Let’s get technical. Welke tip geef je aan beginners?

Dit wil ik aan iedereen voorstellen: Ga los met de eerst rol. Probeer alle diafragma’s, probeer foto’s in en off-focus te maken, probeer verschillende afstanden en ga zo maar door. Je leer zoveel van die ene rol!


De Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens, geïnspireerd door een verloren esthetiek, presenteert de terugkeer van dromerige, etherische foto’s. Met de essentie van ‘s werelds eerste fotografische optiek biedt de Daguerreotype Achromat de veelzijdigheid van de 21ste-eeuwse technologie met de eminente kenmerken van 19e eeuwse schilderijen. Deze premium handgemaakte optiek, met zijn unieke Lumière en Aquarelle Aperture platen, is verenigbaar met Canon EF en Nikon F mount camera’s en maakt het mogelijk om zowel zijdezachte details als scherpe, gedefinieerde foto’s te schieten—uitgerust met de veelzijdige aard van de Lomography Art Lens Familie.

Durf te dromen en steun dit project op Kickstarter om de delicate aura van de Franse romantiek en het impressionisme naar de 21e eeuw te brengen!

2016-04-30 #gear #news

More Interesting Articles