1982

De LOMO LC-A

Dus, dit is hoe het begon – Generaal Igor Petrowitsch Kornitzky, rechterhand van de USSR minister van defensie en industrie, gooide een kleine Japanse compactcamera (de Cosina CX-1) op het bureau van zijn vriend Michail Panfilowitsch Panfiloff. Panfiloff was destijds de directeur van de ‘LOMO Russian Arms and Optical factory’. Hij inspecteerde de camera zorgvuldig en observeerde zijn scherpe lens, zijn lichtgevoeligheid en zijn stevige behuizing.

Hij zag meteen potentie in de camera en zo werd er opdracht gegeven aan de LOMO PLC fabriek in St. Petersburg, Rusland om een nieuwe verbeterde versie te maken van de Cosina CX-1; en het eerste werkende prototype van de LOMO LCA was geboren!

1984

De LC-A massaproductie

In 1984 ging de LOMO LC-A in massaproductie, waar 1200 mensen aan werkten. De populariteit van de camera, die begon met 1100 units per maand, verspreidde zich al snel door de toen communistische landen zoals Polen, Tsjecho-Slowakije en Cuba.

1991

De LC-A reist af naar Wenen

Tijdens een reis naar Praag struikelde een groep jonge Weense studenten over de LOMO LC-A in een eigenzinnige, old-school camera winkel, en begonnen foto’s te schieten vanuit de heup. Bij hun terugkeer naar Wenen hadden ze hun filmrollen laten ontwikkelen en de resultaten waren prachtige beelden. Als snel kwamen de vragen van vrienden, familie en vreemden – zij wilden hun eigen LC-A camera!

1992

De Lomography Society International

De interesse in de mysterieuze Sovjet parel groeide snel en de Lomography oprichters moesten steeds meer tripjes naar Rusland maken om aan de vraag naar de fantastische LOMO LC-A camera’s te voldoen.

Het was in 1992 dat de Lomographic Society International (LSI) officieel werd opgericht. Tijdens de zomer werden de legendarische “10 Gouden Regels” geschreven en op 5 november gepubliceerd in het “Wiener Zeitung” dagblad, samen met de revolutionaire “Lomography Manifesto”. Kort daarna stelde de Vienna City Council een leeg gebouw ter beschikking aan de Breitegasse in het 7e district en al snel werd dit de basis voor alle Lomographische operaties. Hier werd ook de eerste expositie gehouden. Tijdens deze expositie werden 700 LOMO LC-A’s verkocht en werd ook een van de meest belangrijke features binnen Lomography geboren: de LomoWall!

1994

Lomography gaat Online, een NYC vs Moskou expositie en de allereerste Lomography Embassy

In 1994 dook Lomography het world wide web in door de lancering van lomo.com. In dit jaar werd ook een gedenkwaardige Lomographic tentoonstelling gehouden in New York en Moskou, met massieve Walls en kleurrijke Lomographs. Al snel werd de eerste Lomography Embassy Store opgericht in Berlijn.

1996

De toekomst van de LOMO LC-A veiligstellen

Met de stijgende populariteit van de LOMO LC-A, ontstond de grootste uitdaging voor Lomography tot nu toe – de Russische fabrikanten van de camera besloten om de productie te stoppen. Maar de Lomographic oprichters stapten dapper naar de LOMO Optics fabriek in Rusland en met overtuigde met succes de fabriek en toenmalig vice-burgemeester Vladimir Poetin om door te gaan met de LC-A productie!

1997

Het eerste Lomography World Congres in Madrid

Bij de herlancering van lomo.com als lomography.com introduceerde de nieuwe website een productshop, community interactie, speciale projecten, activiteiten en diensten, plus het WorldArchive; een collectie verbluffende Lomographs uit verschillende plaatsen van over de hele wereld.

In 1997 werd in Madrid ook het eerste Lomographic World Congress gehouden en presenteerde een LomoWall van meer dan 120 meter – het bestond uit meer dan 35.000 analoge foto’s!

1998

De lancering van de Actionsampler op Photokina

In 1998 lanceerden we de Actionsampler met 4 lenzen op Photokina – de grootste fotografie conventie ter wereld. De vreemd uitziende plastic camera schiet vier opeenvolgende beelden in één 35mm foto en werd een wereldwijde hit!

2000

De onthulling van de Supersampler en de lancering van de nieuwe website met community functies

De Supersampler, geproduceerd en gepatenteerd door Lomography, werd gelanceerd in 2000 en kwam naar voren als “Koningin van alle Multilens Camera’s.” De revolutionaire camera schiet vier opeenvolgende beelden in een 35mm foto.

Een van de nieuwe community-functies op lomography.com waren de LomoHomes – een ruimte voor de Lomography community om al hun analoge foto’s op te slaan en hun eigen Walls te maken!

2001

De eerste Lomography Store gaat open

De allereerste Lomography Store ter wereld werd in Wenen in 2001 geopend. De Store had de muren met Lomographs (Walls), een brede collectie innovatieve producten van over de hele wereld en de volledige line-up van Lomografische artikelen. De winkel organiseerde ook analoge workshops en andere activiteiten voor de bloeiende Lomography community.

2002

Het 10th Anniversary Lomography World Congress in Wenen

In 2002 was Wenen gastheer van het 10th Anniversary Lomography World Congress, een groots feest dat mooie Lomographic shots van de hele wereld tentoonstelde.

2003

Lomography maakt fashion

In 2003 hebben we de Sidekick TPE tas – ontworpen voor camera’s, films en zelfs een kleine laptop – geïntroduceerd. Deze lancering kick-startte met een lijn van fashion items die nu ook T-shirts, tassen, cameratassen en accessoires bevat.

2004

Het Lomography World Congres in China en de grootste LomoWall ooit!

In 2004 installeerden we de grootste LomoWall tot nu toe tijdens het Lomography World Congress in China. Voor een hele week barstte Peking van de glimmende analoge foto’s en spannende activiteiten!

2005

De Fisheye Camera wordt gelanceerd

2005 was het jaar dat we een doorbraak hadden in de fotografie toen ‘s werelds eerste compacte Fisheye camera werd geïntroduceerd. De Fisheye One, een bijna 180-graden circulaire Fisheye vervorming in een 35mm foto, bood de gemakkelijkste en meest handige manier om Fisheye foto’s te nemen!

2006

De legendarische LC-A + duikt in de wereld van Lomography

In 2006 hebben we de LOMO LC-A++ geïntroduceerd. De LC-A+ biedt dezelfde vertederende kwaliteiten van de oorspronkelijke LOMO LC-A – scherp contrast, diepe verzadiging en vignet – terwijl het ook meer spannende functies heeft zoals een MX-knop en de mogelijkheid om nieuw ontwikkelde LC-a+ accessoires te gebruiken!

2007

De Diana + lanceert, een White Stripes samenwerking en het London World Congres

In 2007 werd de Diana + geboren. Hoewel het eruit ziet als een getrouwe reproductie van de middenformaat, klassieke Diana camera uit 1960, is de Diana+ niet zomaar een replica. Het heeft ook functies om nieuwe en spannende creatieve mogelijkheden te realiseren.

In dit jaar werd ook de Lomography Gallery Store in Hong Kong, Parijs en Seoul geopend, het World Congres in Londen gehouden en onze samenwerking met de White Stripes en hun limited edition Jack Holga en Meg Diana+ camera gerealiseerd.

2008

De lancering van de Lubitel+ plus een gloednieuwe Redscale en X-Pro film

In 2008 lanceerden we de Lubitel + – dit is onze pimped-up versie van de twin-lensed klassieke Lubitel camera. De Lubitel biedt de mogelijkheid om te schakelen tussen 120 en 35mm film en diafragma/sluitertijd.

Twee fotografische technieken – cross-process and redscale – werden gemakkelijker gemaakt met de introductie van de allereerste Lomography films – de Lomography X-Pro film en Lomography Redscale.

2009

De lancering van de Diana Mini en de 25e verjaardag van de LOMO LC-A

2009 was het jaar dat we ieders favoriete miniatuur Koningin, de Diana Mini lanceerden. Met een ontwerp geïnspireerd op haar oudere zus, de Diana F+, schiet de Mini op 35mm film en kun je kiezen uit het fotograferen van 36 vierkante shots of 72 half-frame shots op een enkele film.

En er was meer Diana-gebaseerd nieuws. Het was tijd voor de internationale tentoonstelling de Diana World Tour, met als doel de allerbeste vierkante shots te delen en te feesten met Lomographers van over de hele wereld. Tot slot ging de Diana+ naar instant met de lancering van de Diana Instant Back+.

We vierden de iconische LOMO LC-A + camera waarmee het allemaal begon door de release van de LC-A+ 25e verjaardag én een Zuid-Koreaanse ontworpen “No Nukes” limited edition camera’s!

De Lomography website werd weer opnieuw gelanceerd met gloednieuwe functies en een betere online ervaring voor onze groeiende wereldwijde community! We lanceerden gelokaliseerde versies van de website voor Canada, Taiwan, Thailand, Korea, China, het Verenigd Koninkrijk en Italië, evenals de opening van negen nieuwe Gallery Stores wereldwijd!

2010

"10 Prophecies for the Analogue Future" tijdens Photokina, plus de lancering van de Sprocket Rocket en de Spinner 360°

2010 zal de geschiedenis ingaan als het jaar dat Lomography er voor heeft gezorgd dat de toekomst voor eens en voor altijd analoog zou blijven! We gingen naar Photokina in Keulen om de analoge liefde te verspreiden onze 10 Voorspellingen voor de Analoge Toekomst aan te kondigen.

De revolutionaire Spinner 360 ° werd gelanceerd en werd al snel bekroond met de European Consumers Choice Award! In oktober was daar de Sprocket Rocket; de eerste analoge camera geheel gewijd aan sprocketgaatjes!

We gingen ook meer onze eigen film produceren! We brachten een hele reeks van 120 en 35mm films uit, waaronder de speciale Redscale en X-Pro films.

Om te vieren dat de LOMO LC-A de Lomographic beweging begon, werden twee limited editions gecreëerd: de LC-A+ White & de LC-A+ Gold. In dit jaar kwamen ook 10 groepen van film-fanatici uit de hele wereld samen om mee te doen aan de grote LC-A Race – een race vanuit de vier uiterste hoeken van de wereld terug naar het Lomography hoofdkwartier in Wenen – gewapend met een GPS, een notebook en een LC-A+ camera!

2011

De Lomography Times Square expositie en heel veel nieuwe lanceringen

In 2011 vierden de mensen in Hong Kong alles dat analoog was met de Lomography Times Square Exhibition. Meer dan 100,000 bezoekers doken op om een enorme LomoWorldMap opgebouwd uit duizenden Lomographic foto’s te ontdekken en te verkennen en een verzameling van vier grote, interactieve camera’s te bekijken inclusief de Sprocket Rocket, Diana F+, Fisheye No.2 en een Lubitel 166+. Op deze beurs lanceerden we de gloednieuwe Hong Kong City Guide en de special edition Sprocket Rocket Whtie om de gebeurtenis te vieren!

In mei ontketende we ’s werelds breedste compact camera, de Lomo LC-Wide; de nieuwste innovatie in de LOMO legacy. Met de nieuw ontwikkelde 17mm Minigon 1 Ultra-Wide-Angle lens waren lomografen al snel smoorverliefd.

In juni werd de beminnelijke La Sardina camera gelanceerd die een gloednieuwe Lomography flitser kreeg, Fritz the Blitz. Met een groothoeklens en de eenvoudige 35mm film trok de La Sardina een heleboel nieuwkomers.

In juli hebben we de analoge liefde nog verder verspreid met de limited edition LC-A+ Russia Day. Ook namen we een grote stap in het veiligstellen van de toekomst van de film met de release van onze gloednieuwe Earl Grey en Lady Grey B&W films.

In november lanceerden we een van de meest opwindende innovaties van het jaar- ’s werelds eerste Lomographic filmcamera – de LomoKino – een geheel nieuwe dimensie aan analoge fotografie.

2012

20 jaar Lomography, de comeback van 110 Film en een gigantisch Analogue vs Digital onderzoek

2012 was een fantastisch jaar voor Lomography. We lanceerden een hele reeks spannende camera’s en begonnen een groot feest voor onze 20e verjaardag.

Om te beginnen kondigden we aan dat 110 film opnieuw aan de wereld werd geïntroduceerd! Dit filmformaat werd sinds 2009 niet meer geproduceerd en het was een groot genot om deze in stijl terug te brengen met de lanceringen van Orca B&W 110 film en Tiger CN 110. Daarna produceerden we onze eigen 110 formaat camera’s, de Fisheye Baby 110 en Diana Baby 110 (check onze 110 fotografie mircrosite).

In september toonden we onze nieuwsgierige aard door een grote enquête uit te zetten over hoe de wereld van het analoge en het digitale is betrokken in het leven van lomografen. De enquête werd beantwoord door meer dan 5000 mensen uit 82 landen en gaf een aantal zeer interessante resultaten. Je kunt de gegevens als een infographic bekijken op onze Analogue vs Digital site.

Het volgende is misschien wel het beste nieuws van dit jaar. In oktober lanceerden we de Belair X 6-12, ’s werelds eerste middenformaat 6×12 auto-exposure camera.

En als dit alles al niet genoeg was, was dit ook nog eens het jaar waarin we de rijpe leeftijd van 20 bereikten! Lomography ontstond in 1992 – we vierden ons jubileum door terug te blikken op een aantal van onze favoriete herinneringen op onze 20th Anniversary Site.

2013

De heruitvinding van de nieuwe Petzval Lens en de onthulling van de Konstruktor en LomoChrome Purple Film

2013 begon met een grote knal. Tegen eind januari hadden we al twee producten gelanceerd. We begonnen onze eerste Kickstarter-campagne ooit met de Lomography Smartphone Film Scanner, die een gemakkelijke manier voor het digitaliseren van je analoge foto’s biedt.

Daarna, binnen enkele weken, onthulden we onze LomoChrome Purple Film. Met deze film, verkrijgbaar in zowel 35 mm en 120 formaten, kun je groene tinten in helder paars veranderen; het geeft een gelijkwaardig resultaat als de legendarische Kodak Aerochrome film en het was direct een hit bij de hele Lomographic community.

In april vierden we voor het eerst Film Photography Day. Filmliefhebbers van over de hele wereld kwamen op 12 april samen om te feesten, foto’s te schieten, elkaar te ontmoeten en filmfotografie in al zijn vormen te vieren.

In zomer genoten we van twee lanceringen. Eerst kwam de Konstruktor, ’s werelds eerste 35mm do-it-yourself SLR camera.

Ten tweede hadden we in juli nog een Kickstarter campagne, deze keer voor de heruitvinding van de legendarische Petzval Lens. De nieuwe Lomography Petzval Lens geeft de klassieke look van oude Petzval lenzen, maar is te gebruiken op hedendaagse Canon EF en Nikon F camera’s (en overige camera’s met behulp van adapter mounts). De Kickstarter campagne was een enorm succes en het financieringsdoel was in minder dan 24 uur bereikt.

Alsof dat nog niet genoeg nieuwe producten waren, lanceerden we in oktober de Experimental Lens Kit, die met alle Micro 4/3 digitale camera’s werkt en fotografen de mogelijkheid geeft om echte optische meervoudige belichtingen én kleurige foto’s te schieten met drie verschillende lenzen.

2014

De uitbereiding van de Lomography Instant Familie en Art Lenzen plus gloednieuwe filmlanceringen

In de eerste helft van 2014 werden drie nieuwe instant camera’s gelanceerd. De LC-A+ Instant Camera en Belair X 6-12 Instant Camera veranderde de iconische LC-A+ en Belair X 6-12 om tot instant snap-shooters. Toen kwam in mei de Lomo’Instant, Lomography’s eerste speciale instant camera en ’s werelds meest creatieve instant camera! Het was onze 3e opeenvolgende succesvolle Kickstarter campagne en maakte Lomography het eerste bedrijf ooit dat 2 projecten wist te verhogen naar meer dan $1 miljoen in de categorie Product Ontwerp van Kickstarter.

Gedurende het jaar hebben we ook de Nieuwe Russar+ Lens (L36/M Mount) gelanceerd, die de Lomography Art Lens familie uitbreidt. De nieuwe Russar+ is een wedergeboorte van de legendarische 1958 Russar MR-2, die de moeder van alle moderne super groothoeklenzen was. Met de nieuwe Russar+ kun je scherpe groothoek foto’s vol met prachtig karakter schieten. Hij is perfect voor het vastleggen van landschappen, architecturale shots, portretten en straatfotografie.

In augustus vierden we dat het een jaar geleden was dat we voor het eerst de Nieuwe Petzval Lens onthulde door het houden van een Petzval wedstrijd en door het presenteren van de beste Petzval foto’s in de Lomography Gallery Stores over de hele wereld. We organiseerden vanwege Film Photography Day ook twee ‘Search For Analogue Stars’ wedstrijden om de beste filmfotografen van de 21e eeuw te vinden.

We hadden gedurende het jaar ook een heleboel spannende film lanceringen. In juli presenteerden we Cine200 Tungsten Film; een filmkwalitatieve film die speciaal is aangepast voor gebruik op een 35mm fotocamera. Het was binnen een paar dagen uitverkocht, en dus waren we blij met de de follow-up, de 400 ISO Cine400 Tungsten Film bieden, in oktober. En de filmpret was nog niet voorbij, Later in oktober werd de LomoChrome Turquoise XR 100-400 Color Negative Film gelanceerd. Deze film werkt op dezelfde manier als LomoChrome Purple film maar biedt splinternieuwe, gekke en leuke kleurverschuivingen. Het baadt je foto’s in glanzende tinten – lichtere kleuren worden verschillende tinten blauw van aqua tot kobalt, groen transformeert in diepe smaragd tinten en een kristalheldere zee krijgt een gouden tint.

2015

De nieuwe Lomography Community site

Tot nu toe zijn we in 2015 vooral zeer enthousiast over de lancering van de gloednieuwe Lomography Community site! De site is helemaal opnieuw ontworpen en is volledig geoptimaliseerd voor alle schermformaten. We spraken met duizenden Lomography leden van de community over de meest gewilde nieuwe functies en verbeteringen voor de site. Op de nieuwe site kun je meer dan 12,000,000 foto’s bekijken, 50.000 artikelen in het magazine lezen en je verbinden met meer dan 1 miljoen getalenteerde Lomographers van over de hele wereld!

2016

's Werelds eerste optische Lens heruitgevonden, een Instant als geen ander en de TEN AND ONE Annual Lomography Photo Award

In april 2016 lanceerden we een nieuwe toevoeging aan de steeds groter wordende Lomography Art Lens familie. De Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens, geïnspireerd door de lens die de wereld praktische fotografie bracht, is ideaal voor het fotograferen van rijke sfeerbeelden met mooie bokeh achtergronden. Onze gloednieuwe Art Lens werd in slechts vier uur met succes gefinancierd op Kickstarter – we konden ons geen betere respons wensen!

Enorm geïnspireerd door de support van de Daguerreotype Achromat, kwamen we in augustus 2016 terug op Kickstarter om een unieke instant camera te lanceren. De Lomo’Instant Automat, volautomatische, boordevol creatieve functies en super makkelijk te gebruiken, laat je perfect belichte foto’s maken, in iedere en elke lichtsituatie. Onze gloednieuwe instant innovatie was een groot succes, en kreeg uitstekende recensies vanuit de hele wereld.

We waren super enthousiast om onze twee nieuwe uitvindingen naar Photokina mee te nemen, ’s werelds grootste vakbeurs voor fotografie en video. We hadden veel plezier bij onze stand met een live instant wedstrijd, tentoonstellingen, gesprekken met bezoekers, en we lieten mensen de nieuwste Lomography producten uitproberen. We waren blij dat er zoveel mensen op af kwamen en genoten van onze producten!

Wedstrijden die de fantastische fotografie van onze getalenteerde community vieren zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van Lomography, en daarom lanceerden we de TEN AND ONE Annual Lomography Photo Award. Lomografen worden uitgedaagd om de rand van de fotografie te verkennen, ‘outside the box’ te denken en hun beste foto’s in te zenden in 11 verschillende categorieën, waaronder “Urban Explorers” en “Breaking Boundaries”. De winnaars van elke categorie komen in aanmerking komen voor de TEN AND ONE Annual Lomography Photo Award. In 2016 ontvingen we tonnen van inspirerende inzendingen en we waren blij om aan het einde van het jaar de grote winnaar een prijs te geven met een waarde van meer dan 20.000 euro!

2017

Celebrating 25 Years of Lomography with Exciting Exhibitions, Creative Cameras and Heaps More!

Back in 2017, we turned 25 — and partied all year long! We curated the biggest LomoWall exhibition in history, collaborating with millions of creatives across the globe to bring countries, cultures and people together with the longest series of LomoWalls ever constructed. We threw crazy parties in Lomography Gallery Stores all over the world, showering our lovely Lomographers with special exhibitions, wonderful workshops and delicious cocktails.

And that’s not all! We rocketed back onto Kickstarter with two brand new inventions. Our brilliant backers helped us to create the Neptune Convertible Art Lens System, a handcrafted system with a collection of interchangeable front lenses for unlimited creative possibilities; and the Lomo’Instant Square Glass, the world’s first fully analogue camera for Instax square film.

We didn’t stop there though. We created a rockin’ retro version of the Diana F+ to celebrate 10 years of daring Diana adventures, a gorgeous chrome-plated version of the Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens, and poured the purple back into the photographic ocean with new and improved LomoChrome Purple Film.

Topping it all off, we brought the world bolder, sharper instant masterpieces than ever before with the Lomo’Instant Automat Glass Magellan and Cabo Verde editions — and gave in to wanderlust with the Lomo’Instant Murano, Panama, Yangon, and Oxford editions.

And now, you can share your memories with your followers instantly through our new Lomo’Instant App! Our marvelous Community have racked up an incredible 69 million likes so far — create a LomoHome and join the fun. Once you’re a member you can enter the TEN AND ONE Annual Lomography Photo Awards — last year, we received over 164,000 entries!

2018

Iconic Instant Creations and Our Lomography Community at Large

2018 was a wonderful year to be a Lomographer, with our new additions to the analogue family truly taking things up a notch.

In June we launched the Diana Instant Square on Kickstarter, bringing the iconic, lusciously lo-fi Diana aesthetic to instant square format film. Named the most versatile instant camera ever by DigitalRev, we reached our Kickstarter goal in just over 24 hours, encouraging Lomographers to loosen up and embrace imperfection in all of its mesmerizing beauty.

As the year drew to a close we welcomed the Berlin Kino film into the fold. Inspired by the legendary New German Cinema movement, this black and white emulsion casted delicate grain and soft tones, immortalizing every snap in an enchanting cinematic monochrome.

But that wasn’t all! We allowed our adventurous spirit to run wild with the Lomo’Instant Automat Glass (Elbrus Edition), we celebrated the 25th anniversary of Lomo LC-A with some very special editions, we were hypnotised by the beguiling color negative F² 120 film, turned heads with the shimmering Fisheye No.1 Caspian and packed our bags ready for an adventure with the Lomo Instant Mini Explorer. If that wasn’t enough, we plunged into aquamarine hues with the Sprocket Rocket Teal and the Lomo’Instant Automat (Riviera Edition).

Finally we launched #HeyLomography which has amassed an incredible selection of Lomographers photos showcasing creativity and limitless imagination. Remember to share your shots on social media with this hashtag for a chance to be featured on our channels!

2019

The Year for Film – From Beautiful Black and White to Muted Tones and Pure Purple Playfulness

Our long standing and light-headed love affair with Film reached new and dizzy heights. We fell in love with the romance of monochrome, launching the Potsdam Kino film in January, followed by the 2019 formula of our beloved Berlin Kino film in October. But we also dedicated ourselves to the creation of experimental, artistic color emulsions. We introduced two LomoChrome films in July. First came the third edition of our knock-out LomoChrome purple film, accompanied by the brand new LomoChrome Metropolis – the first new color negative film in over 5 years whose muted colors and stand out contrasts were successfully funded on Kickstarter.

Not forgetting our cherished cameras, we began by adding two new editions to the La Sardina family: the La Sardina Fitzroy, a stunning primary-colored addition designed by illustrator Ale Giorgini, and the La Sardina Delaunay featuring striking art from the artist Robert Delaunay, as part of a collaboration with the Thyssen Museum in Madrid. We introduced the pocket-sized Diana Mini Picnic, perfect to take with you anywhere and added another string to our lens bow with the Lomogon Art Lens. This lens maintains all the colors, saturation, and character we’re known for, but with unrivalled resolution, gorgeous optic quality, perfectly circular bokeh, and trailblazing precision.

The snow cleared, the flowers sprung from the earth and spring brought some more exciting developments. We introduced the New Petzval 55 mm f/1.7 Bokeh Control Art Lens, designed specifically for the ever growing full-frame mirrorless systems. We held the second edition of our residency week in May, welcoming 11 talented Lomographers from all around the world, who were among the winners of our Lomography Annual Photography Awards: the TEN AND ONE. The week was filled with plenty of fun activities and ended with a LomoWall exhibition.

To promote the talent of all the film community out there, we held two Social Media tester call-outs. We were delighted and humbled to receive thousands of applications each time! We loved discovering new talents and seeing the world through different eyes.

Finally, we introduced our most innovative creation to date – the LomoMod No.1. A flat-pack, cardboard DIY camera to build from scratch and a liquid-filled lens with a shutter and aperture unit. The culmination of everything we’ve preached for the last 27 years, this dynamic duo turned the creative potential dials up to infinity.