Schiet spookachtige beelden: Maak je model transparant

2

Waarschijnlijk heb je al vaker foto’s met transparante modellen voorbij zien komen. Als je nieuwsgierig bent naar hoe je zelf deze griezelige foto’s kunt maken, lees dan snel verder. Binnenkort maak jij je eigen griezelige, surrealistische foto’s!

Deze ongelofelijk simpele techniek met bijzondere resultaten heet sinds kort gedoopt tot spookachtig fotograferen. Om hetzelfde effect te krijgen als op de foto hierboven, heb je niet veel nodig. Zorg dat je een statief hebt zodat je de multiple exposures vanaf precies dezelfde plek kunt maken. Wat je daarna moet doen is heel makkelijk! Met deze tips maak jij straks je eigen surrealistische foto’s.

Dit heb je nodig:
1. Een camera
Ik zou een van de volgende camera’s aanraden: Holga, Diana, Belair, Horizon Kompakt, Sprocket Rocket, Konstruktor. Met deze zes camera’s maak je namelijk heel gemakkelijk een goede multiple exposure foto. Je kunt natuurlijk ook een LC-A+ gebruiken. Maar als je deze camera op een statief zet, wordt het multiple exposure-knopje vaak bedekt.

2. Een filmrolletje
Voor deze techniek is vrijwel elk filmrolletje bruikbaar, maar het is handiger om een niet al te hoge ISO te gebruiken (zoals ISO 1600). Dit zou namelijk een overbelichte foto op kunnen leveren.

3. Een statief
Een goed en stevig statief is het belangrijkste bij het maken van een spookachtige foto. Zorg dat hij stabiel staat om wazige achtergronden te voorkomen.

Kies een goed voorwerp of model
Dit is een belangrijke stap van de techniek. Kies een goede achtergrond voor de foto die niet ‘mengt’ met het voorwerp of je model. Zorg dus dat het contrast tussen dat geen wat je fotografeert en de achtergrond groot is. Kies bijvoorbeeld voor een muur met een egale kleur. Als je gebruik wilt maken van de natuur kun je ook de grond of lucht als achtergrond kiezen.

Het fotograferen

1. Eerste laag
Bij deze foto is het volgende gebruikt:
Camera: Holga
Filmrolletje: ISO 400 negatief
Weer: bewolkt

Om de eerste laag te fotograferen, dien je te kiezen of je eerst persoon/het voorwerp en de achtergrond samen op de foto zet, of dat je dat bij de tweede laag doet en eerst voor alleen de achtergrond gaat. Bij deze foto heb ik eerst de persoon én de achtergrond gefotografeerd. De camera staat op zonnig en dit is expres gedaan omdat je anders overbelichting kan krijgen als je de tweede laag fotografeert. Plaats het statief, kies vanuit waar je wilt fotograferen en… Schiet!

2. Tweede laag
De tweede laag zorgt uiteindelijk voor het doorzichtige effect en dus moet je ervoor zorgen dat de camera op precies dezelfde plek blijft staan. Nu kun je de foto van alleen de achtergrond maken, als je in de eerste laag de persoon en de achtergrond samen had gefotografeerd, of beiden op de foto zetten.

Het resultaat is dat de twee lagen over elkaar worden gefotografeerd waardoor de persoon doorzichtig lijkt.

Ongelofelijk simpel en het resultaat is verbluffend! Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je op elk moment en van elk onderwerp een spookachtige foto maken. Om een nog beter resultaat te krijgen zijn hier nog enkele dingetjes waar je rekening mee kunt houden: De plek is heel belangrijk. Zorg voor een achtergrond die contrasteert met bijvoorbeeld de kleren van de persoon zodat het effect kan worden vergroot. Ook lukken de foto’s doorgaans beter als het niet al te zonnig is en natuurlijk helpt een lagere ISO daar ook bij. Voor veel lomografen die van een trieste en grimmige sfeer in hun foto’s houden is dit een uitkomst, want de combinatie van de spoken en het niet al te zonnige weer zorgen daar zeker voor.

Het is verstandig om je LC-A+ op ISO 200 te zetten als je ISO 100 gebruikt en als je ISO 400 gebruikt, op ISO 800. Als je rekening houdt met deze kleine dingetjes kan je binnen no time je eigen prachtige en surrealistische Ghost Shots maken. Waar wacht je nog op? Pak je camera en ga aan de slag!

Hier volgen nog enkele spooky shots gemaakt door de community:

Foto’s door blueskyandhardroc, bloomchen, werriston, makny, aliceclare, andrejrusskovskij, poepel & mariann.

geschreven door hodachrome op 2013-10-23 in #gear #tutorials #lc-a #mx #multiple-exposure #tipster #technique #double #doubles #double-exposure #netherlands #holga #diana #nederland #dutch #holland #requested #spook #gs #nld #techniek #verzoekjes #ghost-shot #ghost-shots #transparant

2 Comments

  1. aumanlaurence
    aumanlaurence ·

    Hoe doe je een eerste en tweede laag? Dat snap ik niet zo goed....

  2. anna-lomo
    anna-lomo ·

    @aumanlaurence, door 2x op het zelfde frame te schieten - vooral handig met de MX-knop!

Meer interessante artikelen