Scan ook je 120 film met de Lomography Smartphone Scanner

Lomography’s nieuwefilm scanner is een handig toestel waarmee je eenvoudig en snel 35mm film kan digitaliseren. Als je net als ik van middenformaat houd, lees dan snel verder en ontdek hoe je ook 120 film kan scannen met deze kleine scanner.

Na een fantastische Kickstarter campagne en enkele maanden spanning, heb ik sinds kort mijn nieuwste speelgoed in handen: de Lomography Smartphone Scanner.

Blij als een kind ging ik vol enthousiasme aan de slag. Zoals verwacht ging het scannen zeer eenvoudig en snel. Maar al snel liep het mis… Ik heb absoluut geen ervaring in het bewerken van kleurnegatieven en kreeg niet de gewenste resultaten. Ik zal dus nog even moeten wachten op de app, die het werken met de scanner nog makkelijker zal maken.

Om de in tussentijd alvast een beetje ervaring op te doen (en omdat iedereen graag met zijn nieuwe speelgoed speelt), dacht ik de oplossing te vinden in zwart-wit film. De enige zwart-wit film die ik zo snel kon vinden was een pas ontwikkelde 120 film uit mijn Lubitel 2. Hoewel de scanner specifiek ontwikkeld is voor 35mm en 120 film niet past, is er toch een eenvoudige oplossing. Tenminste, als je over een iPad of een lichtbak beschikt.

Zo ga je te werk als je een iPad hebt:

  • Installeer de gratis film scanner lite app op je iPad,
  • Start de app en kies voor lightbox,
  • Leg een strip 120 film op je iPad,
  • Plaats eventueel een kartonnen masker op je film (voorkomt dat je krassen maakt),
  • Verwijder de bodem van je scanner,
  • Plaats de scanner over je film,
    En voila!

Een belangrijke tip: als je iPad en de scanner in dezelfde richting georiënteerd zijn heb je redelijk wat last van lichtinterferentie. Door de scanner ongeveer 45° te draaien, kan je dit drastisch verminderen (verdwijnt nooit helemaal, maar is na omzetten naar positief zo goed als niet waarneembaar). Kijk even naar de foto’s hieronder en je zal zien wat ik bedoel.

Geen interferentie
Redelijk wat interferentie

Hieronder nog enkele foto’s die op deze manier zijn gescand. Het zijn de eerste resultaten van mijn nieuwe scanner en van mijn nieuwste camera-aanwinst, een oude Lubitel 2. Ik ben alvast tevreden met allebei!

geschreven door sandravo op 2013-03-25 in #gear #tutorials #scanning #tipster #120-film #quickie-tipster #filmscanner #ipad #light-box

Meer interessante artikelen