De Mega Lomo Matrix Tipster

De 11e gouden regel van Lomo Amigos Sjaak & Nout luidt: “Just because it’s analog, doesn’t mean it can’t be hi-tech.” Daar ben ik het helemaal mee eens, en dus is dit reden genoeg om van woorden eindelijk daden te gaan maken. De Lomo Matrix heeft een upgrade gekregen – dit is de Mega Lomo Matrix!

Foto van mrmaart

De Lomo Matrix – we kennen het fenomeen inmiddels allemaal wel. Je neemt een grote groep lomografen met een analoge camera, zet ze in een cirkel en laat ze tegelijkertijd een foto nemen van iemand die in het midden iets geks doet. Het resultaat? Een 360 graden ‘Matrix’ – Lomography stijl.

In de afgelopen jaren hebben verschillende lokale Lomography communities de Lomo Matrix uitgevoerd. Op talloze locaties, van Parijs tot aan Rio en Berlijn. De ene uitvoering nog strakker en creatiever dan de andere. Maar nog nooit zijn er technische hulpmiddelen ingeschakeld om de timing van de Lomo Matrix te optimaliseren. Want ja, die timing, die is eigenlijk het allerbelangrijkste.

Samen met Nederlandse Lomo Amigos Sjaak & Nout vond ik dat het tijd werd om daar wat aan te doen. Technische hulpmiddelen in de analoge zin van het woord natuurlijk. Kosten nog moeite zijn gespaard gebleven en hebben we dit waanzinnige idee omgezet tot een plan. De resultaten van de films zijn het leukst, maar de ‘making of’ is misschien wel net zo interessant. Vandaar deze tipster met het stappenplan van onze zelfgemaakte Mega Lomo Matrix Detonator. Are you ready?

Het boodschappenlijstje:

 1. 15 draadontspanners van minimaal 10 meter lang
 2. 15 analoge camera’s waar een draadontspanner in kan. (Wij hebben de La Sardina gebruikt)
 3. 15 monopods (kopen of zelf maken. wij hebben ze zelf gemaakt van mdf plaatjes en stevige 1,5m lange paaltjes)
 4. voldoende MDF platen
 5. handzaag
 6. houtlijm
 7. 5x slangetjes verdeler
 8. 2m extra slangetjes om op maat te knippen
 9. fietspomp met hoge druk teller
 10. accuboormachine en voldoende schroeven
 11. grondverf + lak en kwasten
 12. stukje stevig touw en PVC buisje
Overzicht van alle benodigdheden

Wij hebben besloten om zelf de kist te bouwen. Je kan natuurlijk ook iets soortgelijks recyclen en ombouwen tot een grote detonator kist. De reden voor het bouwen van deze kist was simpel – we wilden iets hebben waar we alle onderdelen (camera’s en draadontspanners) in konden stoppen zodat de kist tevens fungeerde als opslag.

Detonator bouwen

Stap 1 – Bezoekje aan de bouwmarkt
Ga naar de bouwmarkt en laat daar de houten platen op maat zagen. Wij hebben voor goedkoop MDF gekozen. De vriendelijke medewerker van de bouwmarkt heeft één grote MDF plaat van 3 bij 1,5 meter voor ons in 6 stukken gezaagd. Daar hebben we de vierkant kist van gemaakt.

Credits: mrmaart

Stap 2 – Dekseltje prepareren
Maak een gat in de bovenste plank/deksel van de kist. Daar komt de fietspomp door heen. Zaag vervolgens de deksel diagonaal door midden zodat je nog wel de kist netjes kan afsluiten en de dekseldelen blijven liggen als je er 1 uit haalt.

Credits: mrmaart

Stap 3 – Hoekbalken en zijplaten
Zaag de houten hoekbalken van de kist op maat. Zet ze op de bodemplaat vast met een paar flinke schroeven en schroef vervolgens de zijplaten aan de balken. Als je de 6 planken precies op maat hebt laten zagen, zal de kist naadloos aansluiten. Kwestie van alles goed opmeten.

Credits: mrmaart

Stap 4 – Fietspompje plaatsen
Zet de fietspomp in de kist vast en sluit alle slangetjes erop aan met de verdelers. Neem voldoende slang en voorkom dat je te weinig ruimte hebt door te korte slangetjes. Maar neem ook niet te veel slang want dat veroorzaakt te veel spaghetti in een iet wat krappe kist met héél véél slangetjes en draadjes.

Credits: mrmaart

Ga voorzichtig te werk en doe geen gekke dingen.

Credits: mrmaart

Stap 6 – Inkleuren
Voila – de bouw van de kist is klaar en nu ontbreekt alleen nog een mooi kleurtje. Als je MDF gebruikt, raad ik je aan om de kist eerst te voorzien van een laagje grondverf. Daarna kies je een knallend kleurtje uit om daarover heen te mikken. Ik heb voor lomo-rood gekozen en met 2 lagen was de kist rood genoeg om overal op te vallen.

Stap 7 – Handvatten en handvaten
De laatste stap is het maken van een handvat aan beide kanten van de kist. Zodat je de kist met 2 man sterk overal naartoe kan dragen. Ik heb simpel 2 gaatjes geboord, daar een stuk stevig touw door heen geduuwd, met een stukje PVC buis als handvat. Knoopjes aan de binnenkant en je hebt twee handvaten.

Detonator testen

Een mooi kist bouwen is natuurlijk leuk en aardig, maar het gaat uiteindelijk om de grote test. Werkt het pneumatische systeem van een fietspomp gekoppeld aan 15 camera’s wel? Dat was de grote vraag en met een paar testjes kwamen we al gauw tot een antwoord. Check dit filmpje:


JA, we waren best wel hooked toen we voor het eerst 15 camera’s synchroon hoorden ‘KLIKKEN’. Dat was de bevestiging – het systeem werkt! Zolang je rekening houdt met een perfecte aansluiting van alle kabeltjes – zonder kiertjes en gaatjes – dan kan er niets mis gaan. En helemaal mooi was dat de fietspomp op zijn tellertje aangaf wanneer de druk voldoende was voor de ‘klik’ bij alle camera’s. De lucht in de slangetjes werd evenredig verdeeld en bij ongeveer 1,2 bar was er voldoende druk om de ontspanknoppen in te drukken. Vet!

Let op: Zorg ervoor dat je na ieder shot de druk van de slangetjes afhaalt. Dit doe je door de directe aansluiting van de pomp op de verdelers los te maken. Je hoort en voelt dan de druk in de slangetjes weg vliegen. Doe je dit niet, dan zal het systeem van slangetjes in no time letterlijk ‘opgeblazen worden’.

Mega Matrix Test @ Dam

Met een prachtige kist én geslaagde detonator test, was het tijd om de Mega Matrix met een grote groep mensen op een openbare plek uit te testen! In overleg met de crew van de Lomography Gallery Store Amsterdam organiseerden we deze testcase als een officieel Lomography evenement voor de community. De lomografen kwamen enthousiast op het evenement af en met een grote groep bouwden we de set op de Dam op. Helaas waaide die dag het strond van wel de dijken waardoor sommige monopods niet zonder hulp bleven staan. Maar los van dat minimale probleem trok het experiment wel maximale aandacht van voorbijgangers op de dam, en werden er hilarische ‘moves’ uitgevoerd. Gelukkig was ook LomoPino represented:

Foto’s van mrmaart

Dit is het eindresultaat van deze eerste echte test!


h1. Mega Matrix @ Madnes Festival 2012

In 2011 waren we al vertegenwoordigd op het Madnes festival, inclusief een ‘handmatige Lomo Matrix’. En vanwege het grote succes kregen we vrij snel een nieuwe uitnodiging voor een grotere, betere en nóg leukere Lomo programmering op Madnes 2012! Zo gezegd, zo gedaan.

Credits: mrmaart

In een grote groene Lomo-bus reisden we met de Nederlandse Lomography crew weer af naar Ameland voor een weekend lomo madnes. Iedere dag workshops en wedstrijdes, met op zondag de klapper van het weekend – de Mega Lomo Matrix. Na de testcase op de dam waren we volledig voorbereid op een perfecte uitvoering van de matrix op het strand van Ameland. Met ruim een uur voorbereiding op het strand (ingraven van monopods, aansluiten van de kabels en verzamelen van enthousiastelingen) kon het analoge experiment beginnen. De ‘klikjes’ gingen wederom synchroom en smooth, wat resulteerde in perfect getimede beelden die we makkelijk konden monteren in een mooie film. Voila:

Op deze laatste versie ben ik het meest trots. Wat ooit begon met een maf idee, mondde toch uit in een waanzinnig geslaagd experiment. De ‘Mega Matrix Kit’ staat stand by in de Lomography Gallery Store Amsterdam en kan door iedereen zo gebruikt worden. Het enige wat je nodig hebt is een grote openbare plek, geen wind ;), minimaal 15 deelnemers met een camera en heel veel zin! Wie o wie neemt het initiatief om een nieuwe editie te organiseren? Let me know, ik ben er sowieso bij!

Mijn dank gaat uit naar lomografen Sjaak & Nout, fritssi, s0y, annais, lauravanroemburg, joers, anna-lomo, yarah, mephisto19, dannygriffioen, maar ook de architecten op Lomography HQ en alle andere mensen die ik vergeten ben. Zonder jullie waren al deze experimenten niet mogelijk geweest!

geschreven door mrmaart op 2013-02-06 in #gear #tutorials #videos #diy #tipster #amsterdam #lomo-matrix #mega-matrix #detonator #mega-lomomatrix #sjaak-nout

Meer interessante artikelen