Een handleiding voor beginners in sterrensporen-fotografie

Dit is een overzicht voor de basis van het vastleggen van sterrensporen op film. Geschikt voor beginners tot aan experts. Ik wil een paar technieken die ik heb gelezen en geleerd van boeken en tutorials graag met jullie delen.

Ik had nooit gedacht dat ik ooit een tipster zou schrijven, omdat ik vooral een “Don’t think. Just shoot.” lomograaf ben – niet zozeer omdat ik de regel volg trouwens. Het is meer een “te lui om na te denken”-ding. Daardoor let ik eigenlijk helemaal niet op de details terwijl ik foto’s maak en vergeet ik wat ik heb gedaan tijdens mijn fotoshoots. Snap je al hoe dit een probleem zou kunnen worden bij het schrijven van een tipster? Toch dacht ik, laat ik het eens proberen.

Een paar maanden geleden, in de heetste maanden van California, beleefde ik met een paar vrienden een ruige nacht en dag in de zuidelijke Mojave wildernis…

Oké, misschien zijn ‘wildernis’ en ‘ruige nacht’ niet precies de goede woorden om een camping met picknicktafels, brandkuilen en grills te beschrijven. Nou ja, we hadden geen stromend water, er was geen telefoon bereik, de insecten waren zo groot dat je hun gemeen naar je kon zien grinniken van een meter afstand en coyote’s huilden in het diepste van de nacht. Voor een meisje die heel haar leven in grote steden heeft gewoond, was dit zo wild als het kon worden…

Wacht, waar was ik? Ohja…

Naast dat we graag even de drukte van LA achter ons wilde laten, wilden we onze licht-teken technieken verbeteren. Dus gingen we kamperen in de woestijn. Ik kon niet wachten om sterrensporen te fotograferen (wat ik nog nooit had gedaan…) aangezien ik altijd een enorme liefde en fascinatie heb gevoeld voor de nachtelijke hemel. Dus voordat we de stad verlieten, deed ik wat research naar bekende technieken die door de echte star trail-veteranen gebruikt worden. Ik hoopte dat ik toch wel tenminste twee foto’s met stroken licht thuis kon komen (en met licht bedoel ik niet het licht van passerende vliegtuigen).

Een maand of twee later, toen ik eindelijk de kans kreeg om mijn rolletje te scannen, kwam ik erachter dat ik zelfs meer dan twee goede foto’s had gemaakt! Terwijl het mijn eerste poging was.

Dus hier zit ik dan deze tipster te schrijven, om deze technieken van de echte pro’s met jullie te delen. Bedenk wel dat dit slechts beginners-tips zijn – je zult hier geen fancy voetenwerk of technische discussie’s vinden.

Locatie, locatie, locatie!!! Nu hoef je niet meteen als ontdekkingsreiziger naar het midden van de Sahara te reizen, een mooi, vlak gebied een paar kilometer uit de stad of dorp zal wel goed genoeg zijn, zolang…

 • het donker genoeg is.
 • het ver genoeg is zodat de lucht geen lichten uit de stad zal reflecteren.
 • er een paar leuke punten zijn (bomen, sten, etc…) die je kunt verlichten en als voorgrond kunt gebruiken.
 • het veilig genoeg is om er een hele nacht te blijven zonder opgejaagd te worden door leeuwen, beren, psychopaten… (je snapt het punt).
 • het een mooie onbewolkte nacht is.

Duimregel Ik heb ergens gelezen dat het licht van een ster elke 15 seconde beweegt. Ik weet niet of dat precies klopt, maar laten we aannemen dat dat zo is. Dat betekent dat…

 • in 5-10 minuten je een zichtbaar (maar wel kort) lichtspoor zult zien in je foto.
 • hoe langer je de film belicht, hoe langer de sporen zullen zijn.

Vindt de poolster Dit is de enige constante, onbeweeglijke ster in het noordelijke halfrond. Wat wil zeggen…

 • dat als je je op de poolster richt en lang genoeg belicht, je sporen zult zien in cirkels om de poolster heen, en
 • als je ervan weg richt, je in plaats daarvan gestreepte sporen ziet.

Uitrusting

 • De meeste pro’s gebruiken het liefst normale of groothoeklenzen. Ik heb echter ergens gelezen dat het goed is een groothoeklens te gebruiken als je naar het oosten of westen fotografeert. En een telelens als je op één van de polen richt.
 • Film met 50-100 ISO – langere belichting nodig maar minder korrel
 • Een stevige tripod omdat.. naja, dat weet je zelf wel…
 • Een camera met een bulb stand (of moet ik zeggen camera’s? Ik gebruikte zelf mijn Canon Xs en mijn Diana’s.)
 • Een sluiterontspanner met een ‘klem’-optie omdat je belichtingstijden tot uren kunnen duren.
 • Dekens voor warmte, zaklampen, een goed boek of een vriend om tegen te praten (het liefst iemand die langzamer is dan jij, voor het geval dat…), misschien een wekker als je van plan bent tussendoor te slapen of heel veel koffie als je dat niet van plan bent, eten… enfin, je snapt het idee.

Diafragma-instelling. Ik heb gevonden dat de pro’s het liefst het grootste diafragma gebruiken, wat logisch is aangezien dat het meeste licht binnen laat. Zorg er wel voor dat je ten minste 10 meter van je belichte voorgrond weg zit trouwens, zodat de focus geen probleem zal zijn. Ik heb dat op de harde manier geleerd.

Experimenteer met belichtingstijden. Het ligt er echt aan wat je wil bereiken in je foto.

Heb geduld, maar vooral plezier!!

Dat zijn toch wel de belangrijkste punten in sterrensporen-fotografie die een beginner nodig zal hebben – tenzij ik wat dingen mis waar ik vrij zeker van ben dat een paar awesome lomografen op zullen merken en met ons delen in de comments hier beneden. Voor meer technieken voor gevorderden, het internet is een onuitputtelijke bron van informatie, die elk moment voor je klaar staat.

Dus succes en happy shooting!

written by blueskyandhardrock on 2011-06-09 in #gear #tipster #tipster #quickie-tipster #star-trails #nld #dutch #netherlands #holland #nederland

More Interesting Articles

 • De Diana F+ Kroniek: Deel I

  written by audiosoldier on 2014-10-04 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel I

  Al enige jaren ben ik de trotse eigenaar van een Diana F+ en ondertussen kan ik er prachtresultaten mee op papier toveren! Maar dit was niet altijd zo! Hier vind je mijn tips & tricks voor zowel beginners, gevorderden als experts! Je kan nooit genoeg weten, am I right?

 • Lomography Benelux: time to grow!

  written by lottehoek on 2014-04-04 in #news
  Lomography Benelux: time to grow!

  Het is tijd om te groeien. Lomography wil haar familie van trouwe en creatieve community members graag uitbreiden zodat we samen nog dichter bij ons doel komen: het analoog vastleggen van de wijde wereld. Dit is een mooie wens, maar waar komen die leden vandaan?

  3
 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  written by audiosoldier on 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Shop News

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  written by e_ercolini on 2014-08-07 in #people #lomoamigos
  Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  De zomer is helemaal op gang gekomen en zo ook de lawine aan trouwfeesten. De perfecte gelegenheid voor huwelijksfotograaf Johnny Cheng om er met zijn vriendin op uit te trekken en de nieuwe Petzval lens te ontdekken. Resultaat van dit avontuur is een reeks foto's om verliefd op te worden! De soft focus en bokeh effecten van de lens zorgen voor schitterende achtergronden en een stralend model. Tijd om te vragen wat deze fotograaf uit Georgia van onze Petzval lens vindt.

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  written by tomas_bates on 2014-12-05 in #news
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  written by jacobs on 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Shop News

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  written by anna-lomo on 2015-01-16 in #news
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Check hier de resultaten van lomografen evelynedierikx en kler!

 • Het verhaal van de Lomo'Instant op Social Media

  written by borisb on 2014-11-21 in #lifestyle

  De reis van de Lomo'Instant is een verhaal van uitpakken, aftellen, spotten en nog veel meer. Vanaf de dag dat hij verscheen op Kickstarter tot het moment dat hij in de handen van de gelukkige eigenaren terecht kwam: het verhaal is kleurrijk en veelbewogen - en naverteld op social media!

 • Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  written by chooolss on 2014-11-17 in #lifestyle
  Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  Wat krijg je als je een stelletje tech-savvy kinderen een filmcamera geeft? Check deze hilarische video!

 • Shop News

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  written by anna-lomo on 2014-11-10 in #people #competitions
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2
 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  written by tomas_bates on 2014-11-10 in #news
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • Show je dia's met deze doe-het-zelf lichtbox

  written by speedintheabsenceoflight on 2014-11-05 in #gear #tipster
  Show je dia's met deze doe-het-zelf lichtbox

  Dit is een handleiding om je eigen lichtbox te maken om op een stijlvolle manier je dia´s te showen.

  2