Een handleiding voor beginners in sterrensporen-fotografie

Dit is een overzicht voor de basis van het vastleggen van sterrensporen op film. Geschikt voor beginners tot aan experts. Ik wil een paar technieken die ik heb gelezen en geleerd van boeken en tutorials graag met jullie delen.

Ik had nooit gedacht dat ik ooit een tipster zou schrijven, omdat ik vooral een “Don’t think. Just shoot.” lomograaf ben – niet zozeer omdat ik de regel volg trouwens. Het is meer een “te lui om na te denken”-ding. Daardoor let ik eigenlijk helemaal niet op de details terwijl ik foto’s maak en vergeet ik wat ik heb gedaan tijdens mijn fotoshoots. Snap je al hoe dit een probleem zou kunnen worden bij het schrijven van een tipster? Toch dacht ik, laat ik het eens proberen.

Een paar maanden geleden, in de heetste maanden van California, beleefde ik met een paar vrienden een ruige nacht en dag in de zuidelijke Mojave wildernis…

Oké, misschien zijn ‘wildernis’ en ‘ruige nacht’ niet precies de goede woorden om een camping met picknicktafels, brandkuilen en grills te beschrijven. Nou ja, we hadden geen stromend water, er was geen telefoon bereik, de insecten waren zo groot dat je hun gemeen naar je kon zien grinniken van een meter afstand en coyote’s huilden in het diepste van de nacht. Voor een meisje die heel haar leven in grote steden heeft gewoond, was dit zo wild als het kon worden…

Wacht, waar was ik? Ohja…

Naast dat we graag even de drukte van LA achter ons wilde laten, wilden we onze licht-teken technieken verbeteren. Dus gingen we kamperen in de woestijn. Ik kon niet wachten om sterrensporen te fotograferen (wat ik nog nooit had gedaan…) aangezien ik altijd een enorme liefde en fascinatie heb gevoeld voor de nachtelijke hemel. Dus voordat we de stad verlieten, deed ik wat research naar bekende technieken die door de echte star trail-veteranen gebruikt worden. Ik hoopte dat ik toch wel tenminste twee foto’s met stroken licht thuis kon komen (en met licht bedoel ik niet het licht van passerende vliegtuigen).

Een maand of twee later, toen ik eindelijk de kans kreeg om mijn rolletje te scannen, kwam ik erachter dat ik zelfs meer dan twee goede foto’s had gemaakt! Terwijl het mijn eerste poging was.

Dus hier zit ik dan deze tipster te schrijven, om deze technieken van de echte pro’s met jullie te delen. Bedenk wel dat dit slechts beginners-tips zijn – je zult hier geen fancy voetenwerk of technische discussie’s vinden.

Locatie, locatie, locatie!!! Nu hoef je niet meteen als ontdekkingsreiziger naar het midden van de Sahara te reizen, een mooi, vlak gebied een paar kilometer uit de stad of dorp zal wel goed genoeg zijn, zolang…

 • het donker genoeg is.
 • het ver genoeg is zodat de lucht geen lichten uit de stad zal reflecteren.
 • er een paar leuke punten zijn (bomen, sten, etc…) die je kunt verlichten en als voorgrond kunt gebruiken.
 • het veilig genoeg is om er een hele nacht te blijven zonder opgejaagd te worden door leeuwen, beren, psychopaten… (je snapt het punt).
 • het een mooie onbewolkte nacht is.

Duimregel Ik heb ergens gelezen dat het licht van een ster elke 15 seconde beweegt. Ik weet niet of dat precies klopt, maar laten we aannemen dat dat zo is. Dat betekent dat…

 • in 5-10 minuten je een zichtbaar (maar wel kort) lichtspoor zult zien in je foto.
 • hoe langer je de film belicht, hoe langer de sporen zullen zijn.

Vindt de poolster Dit is de enige constante, onbeweeglijke ster in het noordelijke halfrond. Wat wil zeggen…

 • dat als je je op de poolster richt en lang genoeg belicht, je sporen zult zien in cirkels om de poolster heen, en
 • als je ervan weg richt, je in plaats daarvan gestreepte sporen ziet.

Uitrusting

 • De meeste pro’s gebruiken het liefst normale of groothoeklenzen. Ik heb echter ergens gelezen dat het goed is een groothoeklens te gebruiken als je naar het oosten of westen fotografeert. En een telelens als je op één van de polen richt.
 • Film met 50-100 ISO – langere belichting nodig maar minder korrel
 • Een stevige tripod omdat.. naja, dat weet je zelf wel…
 • Een camera met een bulb stand (of moet ik zeggen camera’s? Ik gebruikte zelf mijn Canon Xs en mijn Diana’s.)
 • Een sluiterontspanner met een ‘klem’-optie omdat je belichtingstijden tot uren kunnen duren.
 • Dekens voor warmte, zaklampen, een goed boek of een vriend om tegen te praten (het liefst iemand die langzamer is dan jij, voor het geval dat…), misschien een wekker als je van plan bent tussendoor te slapen of heel veel koffie als je dat niet van plan bent, eten… enfin, je snapt het idee.

Diafragma-instelling. Ik heb gevonden dat de pro’s het liefst het grootste diafragma gebruiken, wat logisch is aangezien dat het meeste licht binnen laat. Zorg er wel voor dat je ten minste 10 meter van je belichte voorgrond weg zit trouwens, zodat de focus geen probleem zal zijn. Ik heb dat op de harde manier geleerd.

Experimenteer met belichtingstijden. Het ligt er echt aan wat je wil bereiken in je foto.

Heb geduld, maar vooral plezier!!

Dat zijn toch wel de belangrijkste punten in sterrensporen-fotografie die een beginner nodig zal hebben – tenzij ik wat dingen mis waar ik vrij zeker van ben dat een paar awesome lomografen op zullen merken en met ons delen in de comments hier beneden. Voor meer technieken voor gevorderden, het internet is een onuitputtelijke bron van informatie, die elk moment voor je klaar staat.

Dus succes en happy shooting!

geschreven door blueskyandhardrock op 2011-06-09 in #gear #tipster #netherlands #quickie-tipster #nederland #holland #dutch #star-trails #nld #tipster
vertaald door odjur

Meer interessante artikelen

 • De Diana F+ Kroniek: Deel I

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-04 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel I

  Al enige jaren ben ik de trotse eigenaar van een Diana F+ en ondertussen kan ik er prachtresultaten mee op papier toveren! Maar dit was niet altijd zo! Hier vind je mijn tips & tricks voor zowel beginners, gevorderden als experts! Je kan nooit genoeg weten, am I right?

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  geschreven door e_ercolini op 2014-08-07 in #people #lomoamigos
  Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  De zomer is helemaal op gang gekomen en zo ook de lawine aan trouwfeesten. De perfecte gelegenheid voor huwelijksfotograaf Johnny Cheng om er met zijn vriendin op uit te trekken en de nieuwe Petzval lens te ontdekken. Resultaat van dit avontuur is een reeks foto's om verliefd op te worden! De soft focus en bokeh effecten van de lens zorgen voor schitterende achtergronden en een stralend model. Tijd om te vragen wat deze fotograaf uit Georgia van onze Petzval lens vindt.

 • Shop Nieuws

  Korting op een DIY camera!

  Korting op een DIY camera!

  Maak zachte groothoek beelden met de Pinhole Art DIY 135 camera. Zet hem in elkaar, en schiet met 35mm film. Nu met 40% korting!

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • Shop Nieuws

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Shop Nieuws

  Bundels voor beginners

  Bundels voor beginners

  Speciaal voor de beginnende lomograaf hebben we een aantal bundels samengesteld. Inclusief een fijne korting!

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

 • Lomopedia: de Lomo'Instant

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-06-10 in #gear #reviews
  Lomopedia: de Lomo'Instant

  Met functies die de meeste instant camera's niet hebben, kunnen we de Lomo'Instant met trots en terecht 's werelds meest creatieve instant camera noemen.