Een handleiding voor beginners in sterrensporen-fotografie

Dit is een overzicht voor de basis van het vastleggen van sterrensporen op film. Geschikt voor beginners tot aan experts. Ik wil een paar technieken die ik heb gelezen en geleerd van boeken en tutorials graag met jullie delen.

Ik had nooit gedacht dat ik ooit een tipster zou schrijven, omdat ik vooral een “Don’t think. Just shoot.” lomograaf ben – niet zozeer omdat ik de regel volg trouwens. Het is meer een “te lui om na te denken”-ding. Daardoor let ik eigenlijk helemaal niet op de details terwijl ik foto’s maak en vergeet ik wat ik heb gedaan tijdens mijn fotoshoots. Snap je al hoe dit een probleem zou kunnen worden bij het schrijven van een tipster? Toch dacht ik, laat ik het eens proberen.

Een paar maanden geleden, in de heetste maanden van California, beleefde ik met een paar vrienden een ruige nacht en dag in de zuidelijke Mojave wildernis…

Oké, misschien zijn ‘wildernis’ en ‘ruige nacht’ niet precies de goede woorden om een camping met picknicktafels, brandkuilen en grills te beschrijven. Nou ja, we hadden geen stromend water, er was geen telefoon bereik, de insecten waren zo groot dat je hun gemeen naar je kon zien grinniken van een meter afstand en coyote’s huilden in het diepste van de nacht. Voor een meisje die heel haar leven in grote steden heeft gewoond, was dit zo wild als het kon worden…

Wacht, waar was ik? Ohja…

Naast dat we graag even de drukte van LA achter ons wilde laten, wilden we onze licht-teken technieken verbeteren. Dus gingen we kamperen in de woestijn. Ik kon niet wachten om sterrensporen te fotograferen (wat ik nog nooit had gedaan…) aangezien ik altijd een enorme liefde en fascinatie heb gevoeld voor de nachtelijke hemel. Dus voordat we de stad verlieten, deed ik wat research naar bekende technieken die door de echte star trail-veteranen gebruikt worden. Ik hoopte dat ik toch wel tenminste twee foto’s met stroken licht thuis kon komen (en met licht bedoel ik niet het licht van passerende vliegtuigen).

Een maand of twee later, toen ik eindelijk de kans kreeg om mijn rolletje te scannen, kwam ik erachter dat ik zelfs meer dan twee goede foto’s had gemaakt! Terwijl het mijn eerste poging was.

Dus hier zit ik dan deze tipster te schrijven, om deze technieken van de echte pro’s met jullie te delen. Bedenk wel dat dit slechts beginners-tips zijn – je zult hier geen fancy voetenwerk of technische discussie’s vinden.

Locatie, locatie, locatie!!! Nu hoef je niet meteen als ontdekkingsreiziger naar het midden van de Sahara te reizen, een mooi, vlak gebied een paar kilometer uit de stad of dorp zal wel goed genoeg zijn, zolang…

 • het donker genoeg is.
 • het ver genoeg is zodat de lucht geen lichten uit de stad zal reflecteren.
 • er een paar leuke punten zijn (bomen, sten, etc…) die je kunt verlichten en als voorgrond kunt gebruiken.
 • het veilig genoeg is om er een hele nacht te blijven zonder opgejaagd te worden door leeuwen, beren, psychopaten… (je snapt het punt).
 • het een mooie onbewolkte nacht is.

Duimregel Ik heb ergens gelezen dat het licht van een ster elke 15 seconde beweegt. Ik weet niet of dat precies klopt, maar laten we aannemen dat dat zo is. Dat betekent dat…

 • in 5-10 minuten je een zichtbaar (maar wel kort) lichtspoor zult zien in je foto.
 • hoe langer je de film belicht, hoe langer de sporen zullen zijn.

Vindt de poolster Dit is de enige constante, onbeweeglijke ster in het noordelijke halfrond. Wat wil zeggen…

 • dat als je je op de poolster richt en lang genoeg belicht, je sporen zult zien in cirkels om de poolster heen, en
 • als je ervan weg richt, je in plaats daarvan gestreepte sporen ziet.

Uitrusting

 • De meeste pro’s gebruiken het liefst normale of groothoeklenzen. Ik heb echter ergens gelezen dat het goed is een groothoeklens te gebruiken als je naar het oosten of westen fotografeert. En een telelens als je op één van de polen richt.
 • Film met 50-100 ISO – langere belichting nodig maar minder korrel
 • Een stevige tripod omdat.. naja, dat weet je zelf wel…
 • Een camera met een bulb stand (of moet ik zeggen camera’s? Ik gebruikte zelf mijn Canon Xs en mijn Diana’s.)
 • Een sluiterontspanner met een ‘klem’-optie omdat je belichtingstijden tot uren kunnen duren.
 • Dekens voor warmte, zaklampen, een goed boek of een vriend om tegen te praten (het liefst iemand die langzamer is dan jij, voor het geval dat…), misschien een wekker als je van plan bent tussendoor te slapen of heel veel koffie als je dat niet van plan bent, eten… enfin, je snapt het idee.

Diafragma-instelling. Ik heb gevonden dat de pro’s het liefst het grootste diafragma gebruiken, wat logisch is aangezien dat het meeste licht binnen laat. Zorg er wel voor dat je ten minste 10 meter van je belichte voorgrond weg zit trouwens, zodat de focus geen probleem zal zijn. Ik heb dat op de harde manier geleerd.

Experimenteer met belichtingstijden. Het ligt er echt aan wat je wil bereiken in je foto.

Heb geduld, maar vooral plezier!!

Dat zijn toch wel de belangrijkste punten in sterrensporen-fotografie die een beginner nodig zal hebben – tenzij ik wat dingen mis waar ik vrij zeker van ben dat een paar awesome lomografen op zullen merken en met ons delen in de comments hier beneden. Voor meer technieken voor gevorderden, het internet is een onuitputtelijke bron van informatie, die elk moment voor je klaar staat.

Dus succes en happy shooting!

geschreven door blueskyandhardrock op 2011-06-09 in #gear #tipster #quickie-tipster #tipster #netherlands #dutch #holland #star-trails #nld #nederland

Meer interessante artikelen

 • De Diana F+ Kroniek: Deel I

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-04 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel I

  Al enige jaren ben ik de trotse eigenaar van een Diana F+ en ondertussen kan ik er prachtresultaten mee op papier toveren! Maar dit was niet altijd zo! Hier vind je mijn tips & tricks voor zowel beginners, gevorderden als experts! Je kan nooit genoeg weten, am I right?

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  geschreven door e_ercolini op 2014-08-07 in #people #lomoamigos
  Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  De zomer is helemaal op gang gekomen en zo ook de lawine aan trouwfeesten. De perfecte gelegenheid voor huwelijksfotograaf Johnny Cheng om er met zijn vriendin op uit te trekken en de nieuwe Petzval lens te ontdekken. Resultaat van dit avontuur is een reeks foto's om verliefd op te worden! De soft focus en bokeh effecten van de lens zorgen voor schitterende achtergronden en een stralend model. Tijd om te vragen wat deze fotograaf uit Georgia van onze Petzval lens vindt.

 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1
 • Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • Shop Nieuws

  Check de sales sectie in de online shop

  Check de sales sectie in de online shop

  Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door anna-lomo op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-02 in #world #lifestyle
  Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  Instant hoeft niet altijd hetzelfde te zijn.

 • Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  geschreven door anna-lomo op 2015-03-27 in #world #wedstrijden
  Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  Wil jij een dag op roadtrip in een huurauto en onze Lomo'Instant camera mee? Dat kan! Hoe? Door mee te doen aan de winactie van Enterprise Rent-A-Car Nederland.

 • Shop Nieuws

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • De kunst van Shoutbox

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws

  Wat willen we? Shouts outs! Wanneer willen we het? NU! Check hier hoe onze nieuwe Shoutbox werkt...

 • Socializen op de site

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws
  Socializen op de site

  Surprise! Terwijl jij weg was, hebben we een klein beetje, nee wacht, HEEL WAT, gerenoveerd op je LomoHome. Check de handleiding hieronder!

 • Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  geschreven door shhquiet op 2015-01-26 in #nieuws
  Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  Er liggen een aantal verrukkelijke analoge traktaties voor het oprapen... Hoe krijg je die te pakken? Door voor 1 februari een online bestelling te plaatsen! Hoe meer je koopt, hoe meer gratis traktaties je krijgt. Je hebt geen kortingscode nodig - de freebies worden automatisch aan je winkelwagentje toegevoegd. Happy shopping!