Dichtbij: LomoAmigo Matt Day

Je zou Matt Day kunnen herkennen van zijn prachtige Lomo'Instant Wide foto’s of van zijn leuke YouTube reviews. Hier bespreekt hij zijn sentimentele introductie tot fotografie en laat hij enkele mooie foto’s zien die hij maakte met de nieuwe Jupiter 3+ Art Lens in zijn huis in Ohio.

Hoe oud was je toen je voor het eerst een camera in je handen had? Wanneer ben je met fotografie begonnen?

Ik kreeg van mijn oom en tante een camera toen ik 13 was. Het is een wat lang verhaal, dus om het kort te houden; mijn familie gaan was een ongeluk met mijn broer aan het verwerken. Hij was voor een paar maanden in het ziekenhuis en dus zag ik mijn ouders niet heel veel. Dus kochten mijn oom en tante een camera voor me om te documenteren wat ik deed en ze op de hoogte te houden van mijn leven – foto’s dat ik mijn mijn vrienden aan het chillen was, ging skateboarden, dat soort dingen. Dat was 12 jaar geleden.

Was er een moment dat je wist dat je een carrière in de fotografie wou nastreven?

Het was in mijn laatste jaar van de middelbare school. Veel van mijn vrienden vroegen me om hun senior portretten te maken voor het jaarboek, omdat ze geen onbekende wouden inhuren. Ik denk dat ze zich gewoon meer comfortabel voelde met mij en hun ouders vonden het niet erg om wat geld besparen. Toen een van had aangeboden om mij er voor te betalen, dacht ik voor het eerst aan een carrière-optie. Ik bleef portretten schieten en had daarnaast ook andere baantjes; verkoper bij een schoenenwinkel, filmoperateur in een bioscoop – allemaal part time banen, terwijl ik naar school ging. In 2010, na twee jaar op de universiteit, besloot ik om een jaar vrij te nemen, met mijn werk bij de schoenenwinkel te stoppen en me full-time te concentreren op mijn fotografie. Als dat niet goed zou uitpakken, beloofde ik mezelf terug te gaan naar de universiteit. Gelukkig doe ik sinds die tijd niks anders dan fotograferen.

Kun je ons iets vertellen over je rol in The FIND Lab?

Ik ben een externe editor voor The FIND Lab! Hoewel het lab is gevestigd in Orem, Utah, kan ik vanuit thuis werk bewerken voor onze klanten. Dus wanneer een fotograaf zijn werk naar ons stuurt, analoog of digitaal, omvatten zij hun voorkeuren bij ons. Mijn taak als redacteur is om hun filmscans of digitale bestanden te bewerken om hun voorkeuren aan te passen. Ik werk met veel dezelfde klanten, wat leidt tot consistentie en een goede relatie. Het is leuk voor de klant dat ze hun editor kunnen e-mailen, of zelfs appen, om wat begeleiding vragen of om gewoon over fotografie te praten! Ik heb een groot deel van mijn cliënten goed leren kennen en we zijn op deze manier goede vrienden geworden, dus dat is geweldig. Ook het team van The FIND Lab is ongelooflijk. Ik weet dat het bevooroordeeld lijkt, want ik ben een lid van dat team, maar ik kon serieus niet vragen om betere collega’s. We hebben al meerdere malen uitgebreid sinds ik in november ’15 daar begon te werken en het wordt steeds beter en beter!

Je Friend of Mine project is een uitgebreide collectie van beelden van je woonplaats. Wat was het proces van de zelf-publicatie van dit project voor jou?

Ik heb altijd genoten van een doe-het-benadering van de dingen, dat is denk ik afkomstig van het skateboarden. Ik heb de volledige controle in alles. Zelf publiceren leek voor mij een no-brainer en het was ook leuk, maar voor mijn volgende project overweeg ik een uitgever. Ik denk dat werken met een uitgever over het algemeen zou kunnen helpen in de afdeling kwaliteitscontrole.

Denk je dat het fotograferen van dit persoonlijke project invloed heeft gehad op de manier waarop je in opdracht fotografeert?

Op een bepaalde manier wel ja. Ik heb veel geleerd over het verhaal van het milieu van dat project. Dingen die ik in het frame wilde opnemen of juist niet. Wat hielp en wat pijn deed. Deze benadering paste ik ook toe bij het werken met een gezin in hun huis. Ik ben altijd op zoek naar de subtiele dingen die niet per se het brandpunt zijn. Als het niks aan het verhaal toevoegt, is het dan echt nodig? Het maakte me behoorlijk selectief qua samenstelling.

Heeft de Jupiter 3+ Art Lens invloed gehad om je manier van fotograferen?

De lens heeft een vrij lange focus. Ik denk dat dit het een beetje makkelijker maakte om wijd open te fotograferen. De kleinste beweging op een andere lens zou de focus hebben verstrooid. De lens werkt echt mooi. Hij voelt lekker stevig en is gewoon een genot om te gebruiken. Ik ben gewend om mijn 28mm op mijn Leica te gebruiken, dus overstappen naar 50 is altijd een interessante uitdaging voor mij.


Bestel de nieuwe Jupiter 3+ Art Lens in de Lomography Online Shop.

Matt Day is een professionele lifestyle fotograaf die zowel analoog als digitaal werkt. Bekijk zijn werk op zijn website, YouTube channel, en Instagram.

written by katphip on 2016-08-15 #gear #news #people #places

More Interesting Articles