Tips voor analoge reizigers

Ben je momenteel trips aan het plannen, of het nou snelle avonturen of langere reizen zijn? Ja? Voor jou en andere analoge reizigers heb ik deze tipster gemaakt. Lees verder om te zien of ook jij er wat aan hebt!

Vorig jaar deelde ik met iedereen een aantal van mijn redenen waarom ik reizen met Lomography camera's zo leuk vind. Aangezien ik me nu opmaak om een weekje weg te gaan wil ik wat reistips met jullie delen.

Credits: plasticpopsicle

1. Kijk eerst wat voor film je nog hebt, beslis dan pas welke camera’s je meeneemt

Sinds ik tijdens mijn reizen met film begon te schieten is dit een gewoonte van mij geweest. In plaats van meteen te belissen welke camera’s ik meeneem ga ik eerst door mijn filmvoorraad om te zien wat ik heb liggen. Aan de hand daarvan probeer ik uit te zoeken welke camera’s het beste werken met de film die ik heb, gebaseerd op de plekken die ik op mijn reis ga bezoeken.

Stel dat ik bijvoorbeeld wat 100 ISO 35mm diafilm heb liggen en wat 400 ISO 35mm kleurennegatief film. Ik kan mijn Lomo LC-A+ of La Sardina meenemen om overdag landschappen met de 100 ISO film te fotograferen, en mijn Nikon FE2 om portretten, eten, en binnen te fotograferen met de 400 ISO film.

Daarnaast neem ik altijd een groothoekcamera mee, ongeacht wat voor film ik heb.

2. Pak films en camera’s altijd als eerst in.

Misschien is dit wel een van de dilemma’s van een analoge reiziger: wat pak je als eerst in? Ik zeg: film en camera’s altijd als eerst. Waarom? Om zeker te weten dat je iedere film/camera/accessoire die je mee wilt nemen of nodig hebt mee kan nemen zonder dat je bagage te zwaar wordt. De rest van de ruimte in je bagage kun je dan gebruiken voor andere noodzakelijke dingen: lichte kleren, toileitbenodigdheden op reisformaat, medicijnen, een paperback om wachttijd op het vliegveld te doden, en de Lomographer’s Survival Kit (hier hebben we het later nog over).

3. Neem de Lomographer's Survival Kit mee.

Herinner je je de basisdingen die, als je ze samen gebruikt, kunnen helpen om ongelukjes te voorkomen en die je meer controle over je foto’s geven? Nou, op reis heb je de Lomographer’s Survival Kit meer dan ooit nodig. Je wil toch niet dat onbedoelde lichtlekken, dubbele belichtingen en andere mogelijke problemen je geliefde reisfoto’s verpesten?

4. Neem je films mee in je handbagage.

Veel lomografen zijn voorzichtig met bagagescanners, omdat ze onze geliefde film kunnen vernielen. De meeste scanners zijn tegenwoordig niet schadelijk meer voor films, maar we kunnen voor de zekerheid onze films ook altijd in onze handbagage meenemen en ze handmatig laten doorzoeken op het vliegveld.

Credits: plasticpopsicle

5. Ga altijd aan het raam zitten.

Vraag het maar eens aan mijn reisgezelschap: ik kies en krijg altijd de stoel aan het raam. Die dingen zijn gemaakt voor mooie on-the-road (of boven-de-wolken) foto’s!

Credits: plasticpopsicle

6. Gebruik ’s nachts een statief.

Ik wilde eerder dit jaar tijdens mijn reis naar Singapore wat foto’s maken van de Marina Bay Sands en de skyline. Ik had Superia 400 film in mijn Nikon FE2 zitten, maar ik had geen statief bij me. Ik moest mijn camera in plaats daarvan op een railing laten rusten en mijn best doen om stil te staan. De resultaten zijn nog steeds goed, maar als je beter kijkt zijn de foto’s een klein beetje wazig. Met een statief zou ik minder getrild hebben en de foto’s zouden scherp genoeg voor een ansichtkaart zijn geworden.

Credits: plasticpopsicle

7. Wees snel.

Er zullen altijd momenten zijn waarop je je reiskiekjes zo snel mogelijk zal moeten nemen. Fotografeer je op een drukke markt? Wil je een foto maken van die intrigerende vreemde? Wat dacht je van een interessant beeld op straat? In dit soort situaties zul je vaak snel moeten zijn.

Bovenstaande foto nam ik in de bus in Singapore. Een paar andere passagiers waren net uitgestapt, waardoor de oude vrouw een interssant onderwerp voor een ‘eenzame passagier’-foto werd. Ik pakte mijn LC-A+, hield de camera voor mijn borst en drukte af terwijl ze niet keek. Als ik een seconde langer had gewacht zou ze tegen me uitgevallen kunnen zijn.

Jullie hebben vast ook nuttige reistips; deel ze hieronder in een reactie!

geschreven door plasticpopsicle op 2012-10-28 in #gear #tipster #netherlands #lomography #travel #dutch #analogue-travelers #nld #tips #traveler #nederlands #nederland
vertaald door keos-sophie

Meer interessante artikelen

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  geschreven door jacobs op 2014-12-19 in #nieuws
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Shop Nieuws

  Diana F+ Instant Camera

  Diana F+ Instant Camera

  Maak dromerige plaatjes met de Diana F+ Instant camera. De foto's komen er direct uit en omdat er een close-up lens bijzit, is ze ideaal voor portretten!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.

 • Shop Nieuws

  35 mm verrassingspakket

  35 mm verrassingspakket

  Hou jij van een verrassing? Bestel dan nu ons 35mm verrassingspakket. We hebben speciaal verlopen en zeldzame film geselecteerd!

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

 • Lomopedia: de Lomo'Instant

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-06-10 in #gear #reviews
  Lomopedia: de Lomo'Instant

  Met functies die de meeste instant camera's niet hebben, kunnen we de Lomo'Instant met trots en terecht 's werelds meest creatieve instant camera noemen.

 • Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-09 in #gear #nieuws
  Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  De lens van professor Joseph Petzval in 1840 veranderde de wereld van de portretkunst. Lomography brengt deze lens terug met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Controle Art Lens. In combinatie met je analoge camera's produceert dit verfijnde model produceert een prachtig bokeh rond een gezicht in scherpe focus.