Tips voor analoge reizigers

Ben je momenteel trips aan het plannen, of het nou snelle avonturen of langere reizen zijn? Ja? Voor jou en andere analoge reizigers heb ik deze tipster gemaakt. Lees verder om te zien of ook jij er wat aan hebt!

Vorig jaar deelde ik met iedereen een aantal van mijn redenen waarom ik reizen met Lomography camera's zo leuk vind. Aangezien ik me nu opmaak om een weekje weg te gaan wil ik wat reistips met jullie delen.

Credits: plasticpopsicle

1. Kijk eerst wat voor film je nog hebt, beslis dan pas welke camera’s je meeneemt

Sinds ik tijdens mijn reizen met film begon te schieten is dit een gewoonte van mij geweest. In plaats van meteen te belissen welke camera’s ik meeneem ga ik eerst door mijn filmvoorraad om te zien wat ik heb liggen. Aan de hand daarvan probeer ik uit te zoeken welke camera’s het beste werken met de film die ik heb, gebaseerd op de plekken die ik op mijn reis ga bezoeken.

Stel dat ik bijvoorbeeld wat 100 ISO 35mm diafilm heb liggen en wat 400 ISO 35mm kleurennegatief film. Ik kan mijn Lomo LC-A+ of La Sardina meenemen om overdag landschappen met de 100 ISO film te fotograferen, en mijn Nikon FE2 om portretten, eten, en binnen te fotograferen met de 400 ISO film.

Daarnaast neem ik altijd een groothoekcamera mee, ongeacht wat voor film ik heb.

2. Pak films en camera’s altijd als eerst in.

Misschien is dit wel een van de dilemma’s van een analoge reiziger: wat pak je als eerst in? Ik zeg: film en camera’s altijd als eerst. Waarom? Om zeker te weten dat je iedere film/camera/accessoire die je mee wilt nemen of nodig hebt mee kan nemen zonder dat je bagage te zwaar wordt. De rest van de ruimte in je bagage kun je dan gebruiken voor andere noodzakelijke dingen: lichte kleren, toileitbenodigdheden op reisformaat, medicijnen, een paperback om wachttijd op het vliegveld te doden, en de Lomographer’s Survival Kit (hier hebben we het later nog over).

3. Neem de Lomographer's Survival Kit mee.

Herinner je je de basisdingen die, als je ze samen gebruikt, kunnen helpen om ongelukjes te voorkomen en die je meer controle over je foto’s geven? Nou, op reis heb je de Lomographer’s Survival Kit meer dan ooit nodig. Je wil toch niet dat onbedoelde lichtlekken, dubbele belichtingen en andere mogelijke problemen je geliefde reisfoto’s verpesten?

4. Neem je films mee in je handbagage.

Veel lomografen zijn voorzichtig met bagagescanners, omdat ze onze geliefde film kunnen vernielen. De meeste scanners zijn tegenwoordig niet schadelijk meer voor films, maar we kunnen voor de zekerheid onze films ook altijd in onze handbagage meenemen en ze handmatig laten doorzoeken op het vliegveld.

Credits: plasticpopsicle

5. Ga altijd aan het raam zitten.

Vraag het maar eens aan mijn reisgezelschap: ik kies en krijg altijd de stoel aan het raam. Die dingen zijn gemaakt voor mooie on-the-road (of boven-de-wolken) foto’s!

Credits: plasticpopsicle

6. Gebruik ’s nachts een statief.

Ik wilde eerder dit jaar tijdens mijn reis naar Singapore wat foto’s maken van de Marina Bay Sands en de skyline. Ik had Superia 400 film in mijn Nikon FE2 zitten, maar ik had geen statief bij me. Ik moest mijn camera in plaats daarvan op een railing laten rusten en mijn best doen om stil te staan. De resultaten zijn nog steeds goed, maar als je beter kijkt zijn de foto’s een klein beetje wazig. Met een statief zou ik minder getrild hebben en de foto’s zouden scherp genoeg voor een ansichtkaart zijn geworden.

Credits: plasticpopsicle

7. Wees snel.

Er zullen altijd momenten zijn waarop je je reiskiekjes zo snel mogelijk zal moeten nemen. Fotografeer je op een drukke markt? Wil je een foto maken van die intrigerende vreemde? Wat dacht je van een interessant beeld op straat? In dit soort situaties zul je vaak snel moeten zijn.

Bovenstaande foto nam ik in de bus in Singapore. Een paar andere passagiers waren net uitgestapt, waardoor de oude vrouw een interssant onderwerp voor een ‘eenzame passagier’-foto werd. Ik pakte mijn LC-A+, hield de camera voor mijn borst en drukte af terwijl ze niet keek. Als ik een seconde langer had gewacht zou ze tegen me uitgevallen kunnen zijn.

Jullie hebben vast ook nuttige reistips; deel ze hieronder in een reactie!

geschreven door plasticpopsicle op 2012-10-28 in #gear #tipster #traveler #netherlands #dutch #tips #travel #lomography #analogue-travelers #nld #nederland #nederlands

Meer interessante artikelen

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  geschreven door Lomography op 2014-09-03 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  geschreven door jacobs op 2014-12-19 in #nieuws
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Shop Nieuws

  Film Bundels

  Film Bundels

  Wil je geld besparen? Bekijk dan eens onze selectie speciale filmbundels en deals! Of je nou op zoek bent naar nieuwe spannende emulsies of gewoonweg je voorraad wilt bijvullen; wij hebben de ideale bundel voor je!

 • Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1
 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door anna-lomo op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • Shop Nieuws

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-02 in #world #lifestyle
  Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  Instant hoeft niet altijd hetzelfde te zijn.

 • Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  geschreven door anna-lomo op 2015-03-27 in #world #wedstrijden
  Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  Wil jij een dag op roadtrip in een huurauto en onze Lomo'Instant camera mee? Dat kan! Hoe? Door mee te doen aan de winactie van Enterprise Rent-A-Car Nederland.

 • De kunst van Shoutbox

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws

  Wat willen we? Shouts outs! Wanneer willen we het? NU! Check hier hoe onze nieuwe Shoutbox werkt...

 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Socializen op de site

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws
  Socializen op de site

  Surprise! Terwijl jij weg was, hebben we een klein beetje, nee wacht, HEEL WAT, gerenoveerd op je LomoHome. Check de handleiding hieronder!

 • Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  geschreven door shhquiet op 2015-01-26 in #nieuws
  Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  Er liggen een aantal verrukkelijke analoge traktaties voor het oprapen... Hoe krijg je die te pakken? Door voor 1 februari een online bestelling te plaatsen! Hoe meer je koopt, hoe meer gratis traktaties je krijgt. Je hebt geen kortingscode nodig - de freebies worden automatisch aan je winkelwagentje toegevoegd. Happy shopping!

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  geschreven door jacobs op 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.