Vijf tips om geld te besparen

Analoge fotografie kan flink wat geld kosten, maar er valt hier en daar wat te besparen. Wil jij geen arme sloeber worden? Lees hier dan vijf handige tips die ervoor zorgen dat je gewoon lekker kunt blijven fotograferen.

Inmiddels fotografeer ik bijna een jaar analoog. Ik ben dus zeker geen expert – eerder een beginner die nog veel te leren heeft. Het leek me egoïstisch om de tips die ik de afgelopen tijd van vrienden en andere lomografen heb gekregen voor mezelf te houden. Ik hoop dan ook dat jullie na het lezen van dit artikel een zorgeloze Lomography carrière zullen hebben.

1. Je camera

Het belangrijkste is toch wel je camera. Dat is immers je gereedschap! Er zijn veel goede camera’s die minder dan € 100,- kosten. Bij veel tweedehandswinkels zijn er zelfs simpele plastic richt-en-schietcamera’s voor € 5,- te vinden. Als je ze daar niet tegenkomt, zijn rommelmarkten nog een goede plek. Heb je geen zin om ervoor op pad te gaan? Ga dan naar eBay of Martkplaats. Hier staan veel betaalbare vintage camera’s op zoals spiegelreflex- en meetzoekercamera’s. Voor je eerste camera kun je het beste een exemplaar met verwisselbare lenzen, een werkende lichtmeter en diafragama instellingen (of volledig automatisch) zoeken. Dit zijn in principe alle spiegelreflexcamera’s uit de jaren ‘80 en ’90. Als je het formaat van deze camera’s onhandig vindt, kun je voor een richt-en-schietcamera kiezen. Ze zijn heel makkelijk, maar op een gegeven moment wil je waarschijnlijk meer instellingen op je camera.

Betaalbare goede spiegelreflexcamera’s zijn:

 • Nikon FA
 • Nikon F3
 • Olympus Pen FT
 • Nikon F100

Betaalbare goede richt-en-schietcamera’s zijn:

 • Konica Big Mini (ieder model)
 • Nikon L35AF
 • Canon AF35ML
 • Canon AF35M II
 • Olympus Stylus Epic

Betaalbare goede meetzoekercamera’s zijn:

 • Canon Canonet QL17 (ieder model)
 • Yashica Electro GX
 • Yashica Electro 35 (ieder model)

2. Goedkope film

Je film is enorm belangrijk gezien dat je sensor is. Gelukkig is iedere foto die je op 35mm maakt full-frame. Als je een camera met een full-frame sensor wil kopen betaal je al snel meer dan € 2.000! Film is goedkooop en de zuinige fotograaf kan al snel slagen bij grote warenhuizen zoals de HEMA. Voor minder dan € 10,00 koop je al snel meerdere rollen film.

3. Goedkoop ontwikkelen

Bij fotolabs kost het laten ontwikkelen van je foto’s vaak meer dan bij drogisterijen of warenhuizen. Het kan zijn dat je iets langer op de resultaten moet wachten, maar je betaalt dan wel maar € 3,- per rol. Vraag ook even of ze de film alleen willen ontwikkelen in plaats van ook af te drukken of op cd te zetten. Hiermee bespaar je vaak enorm veel geld. Je moet dan natuurlijk wel zelf de resultaten nog inscannen.

4. Investeer in een scanner

Een tweedehands Epson Perfection V300 scanner is ongeveer € 50,- en je kunt er negatieven en dia’s mee inscannen. Als je verwacht ook middenformaat film (120 film) te gaan gebruiken, zul je iets meer moeten investeren. Een tweedehands Epson Perfection V600 is ongeveer € 125,-. Meer informate over deze scanners kun je ook op de Epson website vinden. Het lijkt misschien een flinke investering, maar je bespaart al snel veel geld. Normaal betaal je ongeveer € 10,- voor het laten ontwikkelen en afdrukken van een rolletje. Nu zal het ongeveer op € 3,- neerkomen.

Als je later je afdrukken op posterformaat wilt hebben is dat geen probleem. Scan ze gewoon op een onwijs hoog DPI in (zoals 9600 of 12800) en verstuur vervolgens het JPG naar bijvoorbeeld de HEMA. Als je 10×15cm afdrukken wilt laten maken is 1200 DPI genoeg. Als je zelf het JPG bestand al hebt, kost een afdruk je vaak maar 10 cent.

5. Ga op pad en geniet!

Het belangrijkste wat je als fotograaf kunt doen, is op pad gaan en rolletjes vullen. Maak je niet teveel zorgen over je film, camera, lenzen etc. Het gaat vooral om je eigen ideeën en creatieve kijk op dingen. De camera bepaalt het resultaat niet, dat doe jij!

geschreven door thedumeister op 2012-08-10 in #gear #tutorials #film #scanning #tipster #lomography #netherlands #xpro #cross-process #nederland #dutch #holland #scannen #film-photography #analoge-fotografie #nld #epson-perfection-v300 #epson-perfection-v600 #frugal #thrifty #zuinig
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen