Zelf een pinholecamera maken van een luciferdoosje

5

Vorige maand was het internationale pinhole dag. Een goede reden om een eigen pinhole camera te maken dus. Hier een uitleg hoe je makkelijk en zonder bijzondere materialen je eigen pinhole camera maakt.

Benodigdheden
-luciferdoosje
-isolatietape
-1 nieuw fotorolletje
-reeds belicht of leeg rolletje (vraag bij de fotograaf)
-blik
-fretboortje (eventueel spijker of naald)
-allesknipper
-schaar
-sleutel / haarspeldje / blikopending
-karton

Ik heb de camera in een paar uur gemaakt, veel werk is het dus zeker niet. Als je dit artikel eerst een keertje door leest en daarna zelf aan de slag gaat, moet het zeker lukken. Voor vragen en dergelijke, stuur me gerust een berichtje :)

Pak het binnenste doosje (de lade) en teken er een kruis op om het midden te bepalen. Meet met een gebruikt negatief hoe groot een foto is en teken dit af. Snijdt dit vierkant uit. Je kan ervoor kiezen bredere foto’s te maken of de gaatjes van het negatief te belichten door de grote van het gat aan te passen, de keuze is aan jou. Ik heb gekozen voor een hoger vierkant om de gaatjes mee te belichten.

Neem nu het omhulsel van het doosje en teken ook hier een kruis op om het midden te bepalen. Teken in het midden een vierkant van 6×6mm af en snij dit uit.

Snij een een stukje uit het blik van ongeveer 15×15mm. Maak in het vierkantje een heel klein gaatje van ongeveer 0,2mm. Mij lukte het alleen met een heel dun fretboortje. Als je het met een naald of spijker kan is dit misschien wel beter, omdat het gat waarschijnlijk kleiner zal worden. Hoe kleiner het gat is, hoe scherper je foto’s!

Tape het blikje op het 6×6mm vierkant in het luciferdoosje. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het 0,2mm gaatje (de “lens”) ook echt op het vierkant valt, anders zal je camera natuurlijk niet werken.

Neem nu een klein kartonnetje met een klein vierkant in het midden en tape dit op de voorkant. De “lens” moet dus in het midden zitten van dat vierkant. Tape het kartonnetje niet vast aan de bovenkant. Op deze manier kan je een kartonnetje voor de lens houden, voor als je geen foto maakt. Knip een klein vierkant kartonnetje uit en plak hier isolatietape op. Deze schuif je dus voor de lens en haal je weg als je een foto maakt.

Neem nu de twee rolletjes. Leg aan beide kanten van het omhulsel van het luciferdoosje een rolletje en laat de negatieven hier doorheen lopen. Maak de negatieven aan elkaar met plakband. Schuif nu de lade in het omhulsel over het negatief heen. Test of de negatieven goed verbonden zijn door de ene te draaien en te kijken of de andere meedraait. Als er in het lege rolletje geen stukje negatief meer zit, denk ik dat het het makkelijkste is om alsnog een stuk negatief in het rolletje te draaien.

Als dit alles is gelukt tape je de camera helemaal in. Je moet ervoor zorgen dat er helemaal geen licht meer in de camera kan komen, dus wees niet zuinig met tape. Waar de negatieven het doosje in gaan, heb je de meeste kans op lichtlekken. Tape hier dus extra veel.

Je camera is nu klaar om gebruikt te worden!

Tips:

-Om de reflectie van licht te voorkomen heb ik aan de binnenkant van het lucifer doosje isolatietape geplakt. Of dit ook echt werkt weet ik niet, maar het zal zeker geen kwaad kunnen.
-Teken een pijl op de camera zodat je weet welke kant je het rolletje moet opdraaien. Ook is het handig aan te geven welk rolletje je moet draaien (de lege)
-Om door te draaien gebruik je een sleutel, een haarspeldje of een “blikopendingetje” op de lege rol. Het voordeel van een haarspeldje of “blikopendingetje” is dat je het op het rolletje kan monteren.
-Sluitertijd voor je camera bereken je op deze site
-Als de rolletjes ongewenst weer terugdraaien kan je dit voorkomen: Neem een propje wc-papier en tape dit op de bovenkant van het lege rolletje.
-Een rondje van 360 graden is genoeg om door te draaien naar de volgende foto. Ik heb namelijk drie rondjes van 360 graden doorgedraaid en heb ongeveer 12 foto’s op een 36-opnamen rolletje gekregen.

Mijn resultaten:

Ik ben erg benieuwd naar hoe je camera geworden is en de foto’s die je er mee hebt gemaakt. Ik zou het dus erg leuk vinden als je wat resultaten naar mij mailt:)

geschreven door bbthom op 2012-05-04 in #gear #tipster #luciferdoosje #requested #pinholecamera #camera #pinhole #zelf #home-made #maken #tipster #requested-posts

5 Comments

 1. stratski
  stratski ·

  Extragratis tip: gebruik een stukje bier- of frisblik. Dat kun je met een gewone schaar knippen, en je komt er probleemloos met een naald doorheen. Het blijft toch gaaf, om met zo'n uit oude rommel in elkaar geknutseld ding echte foto's te kunnen nemen (hoe wazig ze ook zijn...). Hier staan mijn resultaten: www.lomography.nl/homes/stratski/albums/1761353-lucipin

 2. bbthom
  bbthom ·

  Dankje voor je tip! Ik kwam inderdaad erg moeilijk door het blik. Met een naald wordt het gat kleiner dus de foto's scherper. Ga het zeker proberen bij mijn volgende camera :)

 3. stratski
  stratski ·

  En in het kader van de schaamteloze zelfpromotie: hier de zojuist gescande resultaten van mijn tweede poging tot lucifer-pinhole: www.lomography.nl/homes/stratski/albums/1839605-lucipin-ii

 4. saskiaboer
  saskiaboer ·

  leuke kaderrandjes stratski! :)
  ik gebruik ook altijd een stukje blik dat ik uit een blikje fris/bier ofzo knip. Als je het dan even in het midden goed schuurt (met fijn schuurpapier), en het dan op iets zachts legt als een gum, kun je er supermakkelijk een klein gaatje in prikken met een naald. Ik heb hier de resultaten van een bodydop waarin ik een pinholelensje heb gemaakt voor mijn digitale nikon D50:
  www.lomography.nl/homes/saskiaboer/photos/16272611
  je krijgt lekker weirde lensflare achtige dingen:
  www.lomography.nl/homes/saskiaboer/photos/16272613
  en van deze prachtige pinolta moet ik het rolletje nog inscannen, maar de resultaten zijn best goed!
  www.lomography.nl/homes/saskiaboer/photos/16272620
  groetjes!

 5. jessejellema
  jessejellema ·

  Hoe lang moet je dat kartonnetje voor de lens weghalen als je een foto wilt maken?

Meer interessante artikelen

 • D.I.Y. Lomography Kralenarmbandje

  geschreven door alexander_krolikowski op 2014-07-28 in #gear #tipster
  D.I.Y. Lomography Kralenarmbandje

  Kriebelt het bij jou ook zo om creatief bezig te zijn? Ik zal je eens vertellen hoe je zelf een Lomography kralenarmbandje kan maken!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  geschreven door anna-lomo op 2014-11-10 in #people #wedstrijden
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2
 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • Shop Nieuws

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Shop Nieuws

  Film Bundels

  Film Bundels

  Wil je geld besparen? Bekijk dan eens onze selectie speciale filmbundels en deals! Of je nou op zoek bent naar nieuwe spannende emulsies of gewoonweg je voorraad wilt bijvullen; wij hebben de ideale bundel voor je!

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.

 • Shop Nieuws

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

 • Lomopedia: de Lomo'Instant

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-06-10 in #gear #reviews
  Lomopedia: de Lomo'Instant

  Met functies die de meeste instant camera's niet hebben, kunnen we de Lomo'Instant met trots en terecht 's werelds meest creatieve instant camera noemen.

 • Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-09 in #gear #nieuws
  Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  De lens van professor Joseph Petzval in 1840 veranderde de wereld van de portretkunst. Lomography brengt deze lens terug met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Controle Art Lens. In combinatie met je analoge camera's produceert dit verfijnde model produceert een prachtig bokeh rond een gezicht in scherpe focus.