Zelf een pinholecamera maken van een luciferdoosje

5

Vorige maand was het internationale pinhole dag. Een goede reden om een eigen pinhole camera te maken dus. Hier een uitleg hoe je makkelijk en zonder bijzondere materialen je eigen pinhole camera maakt.

Benodigdheden
-luciferdoosje
-isolatietape
-1 nieuw fotorolletje
-reeds belicht of leeg rolletje (vraag bij de fotograaf)
-blik
-fretboortje (eventueel spijker of naald)
-allesknipper
-schaar
-sleutel / haarspeldje / blikopending
-karton

Ik heb de camera in een paar uur gemaakt, veel werk is het dus zeker niet. Als je dit artikel eerst een keertje door leest en daarna zelf aan de slag gaat, moet het zeker lukken. Voor vragen en dergelijke, stuur me gerust een berichtje :)

Pak het binnenste doosje (de lade) en teken er een kruis op om het midden te bepalen. Meet met een gebruikt negatief hoe groot een foto is en teken dit af. Snijdt dit vierkant uit. Je kan ervoor kiezen bredere foto’s te maken of de gaatjes van het negatief te belichten door de grote van het gat aan te passen, de keuze is aan jou. Ik heb gekozen voor een hoger vierkant om de gaatjes mee te belichten.

Neem nu het omhulsel van het doosje en teken ook hier een kruis op om het midden te bepalen. Teken in het midden een vierkant van 6×6mm af en snij dit uit.

Snij een een stukje uit het blik van ongeveer 15×15mm. Maak in het vierkantje een heel klein gaatje van ongeveer 0,2mm. Mij lukte het alleen met een heel dun fretboortje. Als je het met een naald of spijker kan is dit misschien wel beter, omdat het gat waarschijnlijk kleiner zal worden. Hoe kleiner het gat is, hoe scherper je foto’s!

Tape het blikje op het 6×6mm vierkant in het luciferdoosje. Zorg ervoor dat je zeker weet dat het 0,2mm gaatje (de “lens”) ook echt op het vierkant valt, anders zal je camera natuurlijk niet werken.

Neem nu een klein kartonnetje met een klein vierkant in het midden en tape dit op de voorkant. De “lens” moet dus in het midden zitten van dat vierkant. Tape het kartonnetje niet vast aan de bovenkant. Op deze manier kan je een kartonnetje voor de lens houden, voor als je geen foto maakt. Knip een klein vierkant kartonnetje uit en plak hier isolatietape op. Deze schuif je dus voor de lens en haal je weg als je een foto maakt.

Neem nu de twee rolletjes. Leg aan beide kanten van het omhulsel van het luciferdoosje een rolletje en laat de negatieven hier doorheen lopen. Maak de negatieven aan elkaar met plakband. Schuif nu de lade in het omhulsel over het negatief heen. Test of de negatieven goed verbonden zijn door de ene te draaien en te kijken of de andere meedraait. Als er in het lege rolletje geen stukje negatief meer zit, denk ik dat het het makkelijkste is om alsnog een stuk negatief in het rolletje te draaien.

Als dit alles is gelukt tape je de camera helemaal in. Je moet ervoor zorgen dat er helemaal geen licht meer in de camera kan komen, dus wees niet zuinig met tape. Waar de negatieven het doosje in gaan, heb je de meeste kans op lichtlekken. Tape hier dus extra veel.

Je camera is nu klaar om gebruikt te worden!

Tips:

-Om de reflectie van licht te voorkomen heb ik aan de binnenkant van het lucifer doosje isolatietape geplakt. Of dit ook echt werkt weet ik niet, maar het zal zeker geen kwaad kunnen.
-Teken een pijl op de camera zodat je weet welke kant je het rolletje moet opdraaien. Ook is het handig aan te geven welk rolletje je moet draaien (de lege)
-Om door te draaien gebruik je een sleutel, een haarspeldje of een “blikopendingetje” op de lege rol. Het voordeel van een haarspeldje of “blikopendingetje” is dat je het op het rolletje kan monteren.
-Sluitertijd voor je camera bereken je op deze site
-Als de rolletjes ongewenst weer terugdraaien kan je dit voorkomen: Neem een propje wc-papier en tape dit op de bovenkant van het lege rolletje.
-Een rondje van 360 graden is genoeg om door te draaien naar de volgende foto. Ik heb namelijk drie rondjes van 360 graden doorgedraaid en heb ongeveer 12 foto’s op een 36-opnamen rolletje gekregen.

Mijn resultaten:


Ik ben erg benieuwd naar hoe je camera geworden is en de foto’s die je er mee hebt gemaakt. Ik zou het dus erg leuk vinden als je wat resultaten naar mij mailt:)

written by bbthom on 2012-05-04 in #gear #tipster

5 Comments

 1. stratski
  stratski ·

  Extragratis tip: gebruik een stukje bier- of frisblik. Dat kun je met een gewone schaar knippen, en je komt er probleemloos met een naald doorheen. Het blijft toch gaaf, om met zo'n uit oude rommel in elkaar geknutseld ding echte foto's te kunnen nemen (hoe wazig ze ook zijn...). Hier staan mijn resultaten: www.lomography.nl/homes/stratski/albums/1761353-lucipin

 2. bbthom
  bbthom ·

  Dankje voor je tip! Ik kwam inderdaad erg moeilijk door het blik. Met een naald wordt het gat kleiner dus de foto's scherper. Ga het zeker proberen bij mijn volgende camera :)

 3. stratski
  stratski ·

  En in het kader van de schaamteloze zelfpromotie: hier de zojuist gescande resultaten van mijn tweede poging tot lucifer-pinhole: www.lomography.nl/homes/stratski/albums/1839605-lucipin-ii

 4. saskiaboer
  saskiaboer ·

  leuke kaderrandjes stratski! :)
  ik gebruik ook altijd een stukje blik dat ik uit een blikje fris/bier ofzo knip. Als je het dan even in het midden goed schuurt (met fijn schuurpapier), en het dan op iets zachts legt als een gum, kun je er supermakkelijk een klein gaatje in prikken met een naald. Ik heb hier de resultaten van een bodydop waarin ik een pinholelensje heb gemaakt voor mijn digitale nikon D50:
  www.lomography.nl/homes/saskiaboer/photos/16272611
  je krijgt lekker weirde lensflare achtige dingen:
  www.lomography.nl/homes/saskiaboer/photos/16272613
  en van deze prachtige pinolta moet ik het rolletje nog inscannen, maar de resultaten zijn best goed!
  www.lomography.nl/homes/saskiaboer/photos/16272620
  groetjes!

 5. jessejellema
  jessejellema ·

  Hoe lang moet je dat kartonnetje voor de lens weghalen als je een foto wilt maken?

More Interesting Articles

 • D.I.Y. Lomography Kralenarmbandje

  written by alexander_krolikowski on 2014-07-28 in #gear #tipster
  D.I.Y. Lomography Kralenarmbandje

  Kriebelt het bij jou ook zo om creatief bezig te zijn? Ik zal je eens vertellen hoe je zelf een Lomography kralenarmbandje kan maken!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  written by anna-lomo on 2014-11-10 in #competitions
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2
 • Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  written by s0y on 2014-05-17 in #lifestyle
  Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  Vorig jaar ging ik naar de Fotografica-beurs in Nieuwegein, een 2 jaarlijkse beurs waar eigenlijk alles wat met (film) fotografie te maken heeft wordt verkocht. Het is veelal tweedehands dus eigenlijk is het een soort schatzoeken als je van fotografie houdt! Naast leuke koopjes was ik ook specifiek op zoek naar camera's waar misschien nog een niet ontwikkeld rolletje in zat...

 • Lomography X Caseable - je beste snapshots van 2013

  written by zonderbar on 2014-03-03 in #competitions
  Lomography X Caseable - je beste snapshots van 2013

  Je foto's in handen hebben om ze eens goed te bekijken is leuk, maar deze beelden altijd en de hele dag bij je hebben is misschien nog wel beter! Caseable maakt het mogelijk je creativiteit en analoge talent te gebruiken bij items die je altijd bij hebt. Show ons je beste shots van 2013 en maak kans op fantastische Lomography prijzen én de mogelijkheid om jouw lomo-foto's om te toveren tot Caseable musthaves in hun eigen shop!

  1
 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  written by tomas_bates on 2014-12-05 in #news
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • Plaatsen en mensen gezien door de nieuwe Russar+ Lens

  written by jillytanrad on 2014-04-14 in #lifestyle
  Plaatsen en mensen gezien door de nieuwe Russar+ Lens

  De mensen die we ontmoeten en de plaatsen waar we gaan zijn essentiële ingrediënten voor het maken van onze meest dierbare herinneringen. Om die herinneringen te bewaren hebben we een beetje hulp nodig van onze trouwe camera's - en als je scherpere, meer levendige herinneringen wilt met een deken van vignet en druipend van uniek karakter, koppel dan je camera met de nieuwste innovatie Lomography: de nieuwe Russar+ Lens.

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  written by jacobs on 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  written by anna-lomo on 2015-01-16 in #news
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Check hier de resultaten van lomografen evelynedierikx en kler!

 • Het verhaal van de Lomo'Instant op Social Media

  written by borisb on 2014-11-21 in #lifestyle

  De reis van de Lomo'Instant is een verhaal van uitpakken, aftellen, spotten en nog veel meer. Vanaf de dag dat hij verscheen op Kickstarter tot het moment dat hij in de handen van de gelukkige eigenaren terecht kwam: het verhaal is kleurrijk en veelbewogen - en naverteld op social media!

 • Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  written by chooolss on 2014-11-17 in #lifestyle
  Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  Wat krijg je als je een stelletje tech-savvy kinderen een filmcamera geeft? Check deze hilarische video!

 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  written by tomas_bates on 2014-11-10 in #news
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!

 • Show je dia's met deze doe-het-zelf lichtbox

  written by speedintheabsenceoflight on 2014-11-05 in #gear #tipster
  Show je dia's met deze doe-het-zelf lichtbox

  Dit is een handleiding om je eigen lichtbox te maken om op een stijlvolle manier je dia´s te showen.

  2