Lichtlekken maken

Lichtlekken zijn altijd welkome ongelukken. Eigenlijk is het jammer dat ze niet zo vaak voorkomen. Je kan ze zelf laten gebeuren, maar dat brengt wel enig risico met zich mee. Je kan je hele rolletje belichten, of perfecte foto’s verpesten. Maar als je het het risico waard vindt, dan kan je deze tips misschien proberen.

Er zijn eigenlijk een paar manier om een lichtlek “af te dwingen”. De eerste optie is de achterkant van je camera opendoen terwijl er nog film in zit. Zoals de gouden lomoregels stellen: ‘wees snel’. De context is hier natuurlijk wel anders. Open en sluit de achterkant snel, het liefst in een donkere ruimte. Herhaal dit na een paar foto’s en beslis bij welk shot je “per ongeluk” lichtlekken wil hebben.

Credits: stitch

Voor de foto’s hieronder heb ik de achterkant een paar keer geopend en weer gesloten en daarmee kreeg ik lichtlekken van verschillende intensiteit op het grootste gedeelte van het rolletje.

Credits: stitch

De tweede optie is wat drastischer. Nadat je klaar bent met een fotorolletje wind je het hele rolletje terug, maar laat je een stukje uitsteken. Dan ga je naar een volledige donkere ruimte (de duisternis van de kamer bepaalt de intensiteit van je lichtlekken) en trek je de complete film uit het rolletje. Ja, gestoord, toch? Daarna wind je handmatig de film terug in het rolletje. Op deze manier heb je de hele rol blootgesteld. Dat is wat ik bij onderstaande foto’s heb gedaan. Je ziet dat sommige foto’s bijna helemaal bedekt zijn met lichtlekken en dat sommige maar een klein lekje hebben.

Credits: stitch

Dus, als je lichtlekken wilt in je foto’s dan kan je bovenstaande technieken uitproberen. Wees voorbereid op een verrassing, want de resultaten zijn altijd onverwacht.

geschreven door stitch op 2011-12-07 in #gear #tutorials #diy #tip #camera #tipster #accident #netherlands #nederland #dutch #holland #lichtlek #lichtlekken #doe-het-zelf #ligthleaks #simulating #ongeluk #ongelukje #lnd
vertaald door pinkpix

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen