Tweedehands camera's kopen

Een paar handige tips voor het kopen van een tweedehands gebruikte camera.

Een paar handige tips voor iedere fotograaf. Naast het esthetische gedeelte zijn er meer dingen die je moet checken voordat je een camera koopt.

Allereerst zitten er veel risico’s aan het kopen van een gebruikte camera. Storingen, krassen, of sommige dingen die de verkoper op voorhand niet vermeldt over de camera. Veel van deze dingen kunnen worden voorkomen, vooral als je de camera online koopt. Ik heb hier een aantal richtlijnen op een rij gezet die bruikbaar zijn bij het checken of de gevonden camera werkend of niet werkend is.

1: Check altijd, en daarmee bedoel ik écht altijd, het profiel van de verkoper, zijn feedback en commentaar van andere kopers om te zien of het geen oplichter is. Kijk ook altijd of het mogelijk is om het product terug te sturen. Volgens mij is er een internationale wet die zegt dat je iets van een maand na aankoop van het product hebt waarbinnen je het terug kan sturen en je geld terug kan krijgen.

2: Controleer altijd op garantie.

3: Vertrouw nooit de foto’s van het product in de advertentie. 99% van de gevallen heb je te maken met nep foto’s of plaatjes waarop de krassen weggewerkt zijn met photoshop oid.

4: Woont de verkoper in de buurt, regel dan een ontmoeting zodat je de camera kan inspecteren.

5: Controleer de lens op krassen of schimmel. Bekijk hem van heel dichtbij. Krassen op een lens kan je niet verwijderen! Schimmel op de lens = same story. Professioneel reinigen is duur en eigenlijk dus geen optie. Ook de kleinste beetjes schimmel kunnen zich gemakkelijk als een spinnenweg uitbreiden. Metalen lenzen moet je altijd goed checken of ze kunnen bewegen. Controleer daarnaast of er geen vaseline in de lens zit.

6: Pak een testrolletje en laad die in de camera. Controleer hiermee de soepele werking van de doordraai- en terugdraai knoppen.

7: Maak de camera open en maak terwijl de camera open is een paar testshots om te kijken of de sluiter goed functioneert op de door jou ingestelde sluitertijden.

8: Kijk of er gaten in de voorkant zitten, die lichtlekken op je film zouden kunnen veroorzaken. Richt de camera simpelweg op een lichtbron en check of er licht door heen lekt zijn. Doe hetzelfde met de achterkant van de camera.

9: Vraag – als het mogelijk is – de verkoper om een rolletje vol te schieten. Dit is het perfecte bewijs dat de camera werkt en geen problemen heeft.

De meeste verkopers op eBay of andere websites verkopen dingen die uit een kelder of wat voor ongepaste ruimte dan ook. Daarom is het aan te raden om de camera eerst te onderzoeken als je hem echt wilt gaan gebruiken.

Conclusie: controleer de lens, de sluiter, de knoppen van de camera, controleer op lichtlekken en neem wat testfoto’s. Hiermee voorkom je een kat in de zak!

geschreven door pvalyk op 2011-11-22 in #gear #tipster #second-hand #dutch #35mm #camera #buy #nederlands #ebay #netherlands #tutorial #used #nld #nederland #tips
vertaald door keos-sophie

Meer interessante artikelen

 • Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  geschreven door Lomography op 2016-02-28 in #gear #lifestyle
  Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  De dagen worden langer en het weer warmer; de perfecte tijd om je Lomo LC-Wide weer mee te nemen voor die roadtrips met vrienden, avonturen in het skate park, en luie picknicks in het park! Deze lente scènes vol warm licht en boeiende kleuren zijn het perfecte onderwerp voor deze veelzijdige 35mm camera. Bekijk hier een paar van onze favoriete lente-achtige community foto's gemaakt met de Lomo LC-Wide!

 • Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  geschreven door bgaluppo op 2015-08-03 in #people #lifestyle
  Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  Misschien heb je het voorbij zien komen als "The Reanimated Film". KONO! films zijn met de hand gerold en ze zijn gemaakt van speciaal materiaal wat (bijna) nooit voor "normale" fotografie wordt gebruikt. De meeste materialen zijn bedoeld voor bewegend beeld en de resultaten kunnen erg verschillen - wat te maken heeft met de manier waarop je de film gebruikt. Lees meer in dit interview met de oprichter van KONO! Film, Uwe Mimoun.

 • Lomo’Instant Wide Tip No. 9 - Remote Control

  geschreven door Lomography op 2015-10-28 in #gear #tipster
  Lomo’Instant Wide Tip No. 9 - Remote Control

  Niet alleen beschermt de lenskap de lens van je Lomo'Instant Wide tegen bedreigingen van buitenaf, maar doet ook dienst als een handige afstandsbediening! Probeer het uit op je lange belichtingen, portretten, en - uiteraard - je selfies.

 • Shop Nieuws

  Dit is de Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens! Steun ons op Kickstarter!

  Dit is de Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens! Steun ons op Kickstarter!

  Met trots zijn we terug op Kickstarter: met de Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens. De Daguerreotype Achromat, geïnspireerd door 's werelds eerste fotografische optische lens uit 1839, is een krachtige en zeer veelzijdige tool. Durf te dromen; steun ons vandaag nog op Kickstarter!

 • Ontmoet onze LomoGuru: Julia Holcomb (waggrad00)

  geschreven door lomography op 2016-03-21 in #world #lifestyle
  Ontmoet onze LomoGuru: Julia Holcomb (waggrad00)

  Vier jaar geleden, op Valentijnsdag, bloeide Julia Holcomb's liefde voor film fotografie. Het gebeurde allemaal tijdens een Lomography workshop waar ze een enthousiaste community van analoge shooters ontmoette die haar inspireerden om haar analoge camera weer te gebruiken.

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door lomographymagazine op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Spring in actie met de Lomo LC-A+

  geschreven door Lomography op 2016-02-26 in #gear #lifestyle
  Spring in actie met de Lomo LC-A+

  Berg je winterjassen op, zoek je zonnebril en pak je Lomo LC-A+ - het is bijna lente! Leg deze zonovergoten taferelen en bloeiende bloemen met de karakteristieke vignetten en helder contrast vast met deze klassieke 35mm camera. Bekijk hier een paar van onze favoriete lente-achtige foto's van de community gemaakt met de Lomo LC-A +!

 • Shop Nieuws

  De Lomography Bazaar

  De Lomography Bazaar

  We zijn voortdurend op zoek naar de meest experimentele en speciale spullen die er zijn - we hebben ze nu allemaal in een nieuwe categorie gezet, waar je eenvoudig kunt zoeken en bladeren!

 • We introduceren de New Lomo'Instant Wide — 's Werelds meest cratieve Instant Wide camera & lens systeem

  geschreven door Lomography op 2015-10-13 in #gear #nieuws
  We introduceren de New Lomo'Instant Wide — 's Werelds meest cratieve Instant Wide camera & lens systeem

  Ze zeggen dat er voor alles een eerste keer is en dit geldt zeker voor de Lomo'Instant Wide. We hebben vakmanschap gecombineerd met veelzijdige functies en hierdoor is de Lomo'Instant Wide de instant camera voor iedereen die smelt bij het vastleggen van mooie, bizarre en verbijsterende momenten op een creatieve, super wijde, haarscherpe en perfect belichte manier.

 • Lomo’Instant Wide Tip No. 5- Close-up Lens

  geschreven door Lomography op 2015-10-28 in #gear #tipster
  Lomo’Instant Wide Tip No. 5- Close-up Lens

  Wie zegt dat instant camera's niet verbluffende resultaten kunnen leveren? De Lomo'Instant Wide's Close-Up Lens geeft je een fantastische focus. Perfect voor het vastleggen van rustige scènes en opvallende texturen met veel detail en scherpte!

 • Lomography workshops bij het Nederlands Fotomuseum

  geschreven door anna-lomo op 2016-02-11 in #people #events #tipster
  Lomography workshops bij het Nederlands Fotomuseum

  Voor alle groepen voortgezet onderwijs en MBO leerlingen organiseren we dit jaar leuke workshops met een van onze favoriete camera's: de Diana F+!

 • Shop Nieuws

  LomoLab Europa is verhuisd!

  LomoLab Europa is verhuisd!

  Het EU LomoLab is verhuisd en klaar voor service! Analogue lovers uit Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, België, Luxemburg en de rest van Europa kunnen hun films sturen naar: Lomographische AG LomoLAB Kaiserstrasse 34/12 1070 WIen Austria Echter, als je in Duitsland woont - en je een langere wachttijd niet erg vindt, kun n je nog steeds je rollen sturen naar: Lifesmyle Store Berlin - LomoLAB Friedrichstraße 133 10117 Berlin Germany

 • 20 December Advent Deal: Kies voordelig een Lomography Camera! (Online Code: LOMOLOVE10)

  geschreven door Lomography op 2015-12-20 in #gear #nieuws
  20 December Advent Deal: Kies voordelig een Lomography Camera! (Online Code: LOMOLOVE10)

  Met de feestelijke Advent Deal van vandaag geven we je 10% korting op awesome Lomography camera's! Check onze Online Shop of een Lomography Gallery Store en kies de perfecte camera voor de kerstvakantie.

 • Recap: LomoWalk in Amsterdam

  geschreven door Anna Meijer op 2016-03-05 in #people #nieuws #locaties #events
  Recap: LomoWalk in Amsterdam

  Op 23 februari trotseerden we de kou met onze La Sardina en Diana F+ camera's - het was tijd voor een LomoWalk!

 • Een LomoWalk in Amsterdam

  geschreven door miss_madri op 2016-03-21 in #people #events
  Een LomoWalk in Amsterdam

  In het kader van Film & Photography Day organiseren we op woensdagmiddag 13 april een LomoWalk in Amsterdam. Doe mee met je eigen camera of leen een La Sardina of Diana F+ camera van ons!