Tweedehands camera's kopen

Een paar handige tips voor het kopen van een tweedehands gebruikte camera.

Een paar handige tips voor iedere fotograaf. Naast het esthetische gedeelte zijn er meer dingen die je moet checken voordat je een camera koopt.

Allereerst zitten er veel risico’s aan het kopen van een gebruikte camera. Storingen, krassen, of sommige dingen die de verkoper op voorhand niet vermeldt over de camera. Veel van deze dingen kunnen worden voorkomen, vooral als je de camera online koopt. Ik heb hier een aantal richtlijnen op een rij gezet die bruikbaar zijn bij het checken of de gevonden camera werkend of niet werkend is.

1: Check altijd, en daarmee bedoel ik écht altijd, het profiel van de verkoper, zijn feedback en commentaar van andere kopers om te zien of het geen oplichter is. Kijk ook altijd of het mogelijk is om het product terug te sturen. Volgens mij is er een internationale wet die zegt dat je iets van een maand na aankoop van het product hebt waarbinnen je het terug kan sturen en je geld terug kan krijgen.

2: Controleer altijd op garantie.

3: Vertrouw nooit de foto’s van het product in de advertentie. 99% van de gevallen heb je te maken met nep foto’s of plaatjes waarop de krassen weggewerkt zijn met photoshop oid.

4: Woont de verkoper in de buurt, regel dan een ontmoeting zodat je de camera kan inspecteren.

5: Controleer de lens op krassen of schimmel. Bekijk hem van heel dichtbij. Krassen op een lens kan je niet verwijderen! Schimmel op de lens = same story. Professioneel reinigen is duur en eigenlijk dus geen optie. Ook de kleinste beetjes schimmel kunnen zich gemakkelijk als een spinnenweg uitbreiden. Metalen lenzen moet je altijd goed checken of ze kunnen bewegen. Controleer daarnaast of er geen vaseline in de lens zit.

6: Pak een testrolletje en laad die in de camera. Controleer hiermee de soepele werking van de doordraai- en terugdraai knoppen.

7: Maak de camera open en maak terwijl de camera open is een paar testshots om te kijken of de sluiter goed functioneert op de door jou ingestelde sluitertijden.

8: Kijk of er gaten in de voorkant zitten, die lichtlekken op je film zouden kunnen veroorzaken. Richt de camera simpelweg op een lichtbron en check of er licht door heen lekt zijn. Doe hetzelfde met de achterkant van de camera.

9: Vraag – als het mogelijk is – de verkoper om een rolletje vol te schieten. Dit is het perfecte bewijs dat de camera werkt en geen problemen heeft.

De meeste verkopers op eBay of andere websites verkopen dingen die uit een kelder of wat voor ongepaste ruimte dan ook. Daarom is het aan te raden om de camera eerst te onderzoeken als je hem echt wilt gaan gebruiken.

Conclusie: controleer de lens, de sluiter, de knoppen van de camera, controleer op lichtlekken en neem wat testfoto’s. Hiermee voorkom je een kat in de zak!

written by pvalyk on 2011-11-22 in #gear #tipster #nederland #second-hand #nederlands #ebay #camera #used #buy #35mm #nld #tutorial #dutch #tips #netherlands

More Interesting Articles

 • Lomography Petzval Lens fotografie tips

  written by gothcupcake on 2014-09-30 in #gear #tipster
  Lomography Petzval Lens fotografie tips

  Mijn vriend (@xtharnx) en ik wonen in Phoenix, Arizona en zijn gek op experimenteren met de Lomography Petzval lens. Vooral voor die ubervette bokeh effecten en de mooie portretten. Hier zijn een paar van onze tips en trucs om het meeste uit je Petzval te halen.

 • Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  written by s0y on 2014-05-17 in #lifestyle
  Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  Vorig jaar ging ik naar de Fotografica-beurs in Nieuwegein, een 2 jaarlijkse beurs waar eigenlijk alles wat met (film) fotografie te maken heeft wordt verkocht. Het is veelal tweedehands dus eigenlijk is het een soort schatzoeken als je van fotografie houdt! Naast leuke koopjes was ik ook specifiek op zoek naar camera's waar misschien nog een niet ontwikkeld rolletje in zat...

 • Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  written by deff1 on 2014-10-06 in #lifestyle
  Mijn Zomer met LomoChrome Purple 120 – Deel 1: Landschappen

  Hou je van de kleur paars? Het zou zomaar eens precies kunnen zijn wat je deze zomer nodig hebt voor je landschapsfotografie. Vergeet je zonnebrandcrème niet!

 • Shop News

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  written by melwyn on 2014-08-11 in #lifestyle
  Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  Zomers zijn bordevol kleuren. Misschien niet voor de hand liggend om gebruik te maken van zwart-wit film. Toch is het zomerse zonlicht prachtig in zwart-wit. Ook een poging wagen? Het mooiste licht vind ik op het station tijdens de spits.

 • De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  written by wesco on 2014-11-03 in #reviews
  De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  Mijn broer had met de Kickstarter campagne de nieuwe Petzal-lens van Lomography en Zenit aangeschaft, en in het voorjaar mocht ik hem een paar weken lenen. Lees snel door voor mijn eerste indrukken van deze portret-lens!

 • La Sardina Dresses: Nieuwe kleren voor je camera

  written by dopa on 2014-06-30 in #reviews
  La Sardina Dresses: Nieuwe kleren voor je camera

  Ik hou van mijn La Sardina camera - en het was mijn eerste Lomography camera. Maar na verloop van tijd zie ik hoe vaak ik d'r al heb gebruikt en eigenlijk ook misbruikt. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: de La Sardina Dresses!

  2
 • Shop News

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  written by jillytanrad on 2014-04-18 in #lifestyle
  Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  Als de moeder van alle moderne groothoeklenzen schiet de nieuwe Russar+ Lens scherpe groothoekfoto's vol karakter. De vaste en compacte ultragroothoek 20mm lens kan worden gebruikt om nagenoeg alles te fotograferen, en is te gebruiken met een verscheidenheid aan film en digitale camera's. Je kunt het volledige potentieel benutten door je onderwerpen vanuit een creatief perspectief vast te leggen!

 • Colorsplashen voor dummies

  written by shhquiet on 2014-05-29 in #gear #tipster
  Colorsplashen voor dummies

  Colorsplashen kan wonderen doen voor je foto's. Het kan de sfeer van het beeld aanpassen, kleuren verbeteren, of je foto van een geheel nieuw perspectief benaderen! Je hebt hier geen geavanceerde fotoskills voor nodig. Alles wat je nodig hebt is een Colorsplash camera (of flitser) en je verbeelding. 'Verf' je hond groen, kleur het gezicht van je vriend roze... De mogelijkheden zijn eindeloos! Hier is een lijst van technieken die je gedurende de dag kunt proberen.

 • 4 december - Advent Deal: op zoek naar een leuke camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  written by jacobs on 2014-12-04 in #news
  4 december - Advent Deal: op zoek naar een leuke camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  Het is weer die tijd van het jaar — de Lomography Advent deals! Als je op zoek bent naar een mooi cadeau voor creatieve mensen of voor jezelf: wij hebben het voor je. De deal van vandaag is geldig op onze Diana F+ en Diana Mini en onze overige plastic camera's.

 • Shop News

  Probeer ons LomoLAB!

  Probeer ons LomoLAB!

  Wat je ook wil laten ontwikkelen, ons LomoLAB doet het voor je! Stuur je rolletjes op en je ontvangt je scans per e-mail en je negatieven en prints per post!

 • De Fisheye One: maak foto's met het perspectief van een vis!

  written by wesco on 2014-04-02 in #reviews
  De Fisheye One: maak foto's met het perspectief van een vis!

  Vorig jaar kwam ik op een wat toevallige wijze in het bezit van een Lomography Fisheye One camera, in de discrete All Black uitvoering. Na een paar rolletjes raakte het toestelletje wat op de achtergrond, maar als ik de foto's nu opnieuw bekijk, wordt het toch wel tijd om hem weer eens te gebruiken!

 • De perfecte lentedag in Amsterdam - deel 1

  written by miss_madri on 2014-03-31 in #world #locations

  "Oh it's suuuuch a perfect day.." De dagen worden weer langer en de bomen groener. De terrasjes zitten weer vol en is het nou al rokjesdag geweest? Amsterdam komt weer tot leven in de lente en wat je ook doet, overal is het mooi en gezellig. Maar om je op weg te helpen, hier toch een paar tips voor de perfecte lentedag.

 • Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  written by wesco on 2014-05-03 in #world #locations
  Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  Een paar weken terug ging ik op pad om voor het eerst wat foto's te schieten met mijn Diana F+ camera. Deze camera kun je ook gebruiken voor pinhole foto's, en ik besloot het gebied rond de Veilinghaven in Utrecht te gaan verkennen.