Snelle tips voor het gebruik van een pinholecamera

Het gebruik van een pinhole camera lijkt misschien primitief, maar de foto’s die je met zo’n simpel ding kunt maken, zouden je nog wel eens kunnen verbazen!

Credits: krusty1980

Pinhole camera’s worden vaak gebruikt voor “solargraphy”, een vorm van fotografie waarin de beweging van de zon wordt vastgelegd. De belichting hiervoor kan soms enkele uren duren. Maar je kan een pinhole camera natuurlijk ook gebruiken om foto’s te maken van interessante andere dingen. Gebruik deze hanleiding om aan de slag te gaan!

Credits: juxtimon

Film en fotografisch papier
Je kan zowel film al fotografisch papier gebruiken bij een pinhole camera. Als je fotografisch papier gebruikt, denk er dan aan dat de belichting langer moet zijn – fotografisch papier is niet zo gevoelig is als film. Op een zonnige dag duurt het belichten vaak enkele minuten. Bij film heb je maar enkele seconden nodig.

Credits: kdstevens

Je onderwerp fotograferen
Om ervoor te zorgen dat je foto lukt, moet je er zeker van zijn dat er voldoende licht door het gaatje komt. Als het onderwerp dat je wilt fotograferen op 1,5 meter of dichterbij is, richt dan de pinhole camera een beetje naar boven. Deze handeling is nodig omdat er twee zichtlijnen zijn. Als je iets fotografeert dat verder weg is dan 1,5 meter, hou de camera dan gewoon recht.

Credits: mephisto19

Fotografeer en experimenteer
Nu kan de lol beginnen! Als je foto’s gaat maken, zet je camera dan op een stevige ondergrond of gebruik een statief. Dit zorgt ervoor dat de camera niet beweegt tijdens het belichten. Laat het licht toe tijdens het fotograferen, maar vergeet niet om het gaatje van de camera af te dekken als je niet fotografeert. De lol hier is experimenteren met objecten en de belichtingstijd.

Vergeet niet: het fotograferen met een pinhole camera vraagt om veel geduld – het is een leerervaring!

Credits: mephisto19

Bouw je eigen kartonnen pinhole camera met de Hole-On-Ex. Na even knutselen schiet je geweldig intense pinhole shots. De Hole-On-Ex Paper Pinhole Camera is nu verkrijgbaar in onze"shop":http://shop.lomography.com/.

Geïnteresseerd in pinholefotografie? Probeer de Diana Multi-Pinhole Operator – en kies uit 1, 2, of 3 pinholes in één foto. Samen met de gekleurde gelfilters komt er geen einde aan je mediumformaat pinhole plezier! Koop je nu eigen Diana Multi Pinhole Operator!

written by jeanmendoza on 2011-10-03 #gear #tutorials #tipster #netherlands #camera-obscura #nederland #dutch #holland #solargraphy #nld #pinholecamera #belichten

More Interesting Articles