Nachtbraker: Yashica Electro 35 GSN

De Yashica Electro GSN is een 35mm journalist-waardige camera met een afstandsmeter, of, zoals ik het noem, de ‘nachtbraker’ meetzoekercamera. Hij komt in de buurt van de Leica als je het mij vraagt, en de GSN is eigenlijk ook een onderschat juweeltje.

“Ik moet een meetzoekercamera hebben,” Die gedachte ging door mijn hoofd op een late avond in augustus. De Yashica Electro 35 GSN is er één. Een goedkope weliswaar, maar wel één met een zeer scherpe contrasterende lens.

Toen ik de hand had kunnen leggen op een tweedehands camera op een veilingsite stond ik voor de uitdaging om voor de eerste keer een camera te demonteren… Ik moet erbij zeggen dat deze schoonheid een paar eigenaardigheden heeft. Zo zou je een harde “CLONK” moeten horen als je een foto neemt. Binnenin zit een klein rubberen kussentje en als je enkel ‘pling’ hoort kan het zijn dat de tijd hij een beetje versleten is. Het rubbertje dat gebruikt is om lichtlekken te voorkomen (zoals in veel camera’s uit de jaren ’70 en ’80) kan zijn dan versleten zijn. Ik heb het met alcohol goed schoon gemaakt en vervangen met een stukje schuimrubber van de hobbywinkel.

Zoals bij de meeste oude meetzoekercamera’s was de zoeker van mijn GSN nodig aan een schoonmaakbeurt toe. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Op internet kan je, zoals je waarschijnlijk al weet, genoeg oplossingen en reparatiehandleidingen vinden voor al dit soort problemen. En voor zo weinig geld vind je geen betere camera dan dit.

De technische feitjes op een rij:

  • 35mm meetzoekercamera
  • Sluitertijd-automatiek
  • Diafragma bereik f:16 tot f:1,7
  • Automatische sluiter met sluitertijd van 1/5000 tot enkele minuten

Hierdoor noemde ik haar in het begin de nachtbraker. Eén van de dingen die de Yashica Electro GSN interessant maakt voor lomografen: je kan foto’s maken in situaties met weinig licht, zonder flitser, en zo de sfeer behouden. Of je kan experimenteren met lange sluitertijden. Plus het feit dat de automatische sluiter je volledige controle geeft over de scherptediepte.

Ik gebruik mijn GSN vooral in situaties met weinig licht, zoals bij zonsopgang en zonsondergang (schemering en dageraad), maar ook voor het nemen van foto’s met kunstlicht binnen en buiten. Ik heb hem ook gebruikt als point-and-shoot camera voor straatfotografie.

Als jij ook van plan bent om je collectie uit te breiden met een rangefinder camera, dan kan ik je met plezier de Yashica Electro 35 GSN aanraden!

written by zark on 2012-01-09 #gear #yashica #street #35mm #rangefinder #review #vintage #low-light #available-light #netherlands #nederland #dutch #holland #nacht #strasse #messsucher #kleinbild #straat #nld #weinig-licht #kleinbeeld #afstandsmeter #meetzoekercamera

More Interesting Articles