Tutorial: Zo rol ik - Filmrolletjes praktisch vervoeren

2

In mijn koelkast staan filmrolletjes gezellig gerangschikt. Maar zodra ik de deur uit wil, helemaal als ik een dag of weekend foto’s schieten op het programma heb staan, blijft er van die orde niets over.
Binnen 10 minuten vervalt mijn cameratas in een complete chaos, vooral door rondzwervende rolletjes. Dus dat probleem heb ik even de wereld uitgeholpen.

Middels deze tutorial wil ik iedereen die ook van zwerfrolletjes af wil, helpen om dit hardnekkige probleem op te lossen.

Wat heb je nodig:

 • Broekelastiek (breed, 2 – 3cm, op de markt of bij de fourniturenzaak)
 • Schaar
 • Spelden
 • Naald & garen (of een naaimachine)
 • Filmrolletjes (om te passen)
 • Restje stof (hoeft niet, staat wel lollig)

Hoe ga je te werk:

1) Neem een stuk elastiek in de lengte die je ongeveer wilt hebben, langer dan 30 cm is niet echt praktisch in je tas, kan ik je in ieder geval wel vertellen.
2) Vouw het elastiek, zodra je de lengte hebt die je wilt, dubbel. Zorg dat je een speld in de buurt hebt liggen.

2) Leg het rolletje (in dit geval 35mm doosje) in de vouw die ontstaan is.

3) Trek het geheel een beetje strak, zodat het rolletje ‘klem’ zit tussen de vouw en je vingers.

Excuses voor de zooi op de achtergrond.

4) Steek een speld op de plaats waar het rolletje het beste vast zit.

5) Naai met naald en draad (of een naaimachine!) hier een scheiding in het elastiek. Zorg dat je dit stevig doet, er komt uiteindelijk spanning te staan op het geheel dus het moet wel iets kunnen hebben.

6) Herhaal stap 1 t/m 5 vanaf de naad die je nu genaaid hebt. Wil je liever niet elke keer moeten klooien met een rolletje, meet dan het eerste vakje op. In mijn geval is de ideale maat voor 35mm rolletjes 4cm en voor 120 3,2cm. Deze maten zullen echter verschillen per elastiek denk ik, dus meet vooral zelf ook even!
Ga hiermee door tot je het aantal vakjes hebt dat jij genoeg vind.

7) Optioneel: Als je aan het einde van je elastiek komt, knip je de andere kant door en naai je het elastiek een paar keer samen. Als je wilt kun je nog een guitig handvat maken in de vorm van een restje stof dat je om de uiteindes wikkelt en vervolgens aan het elastiek vastnaait. Het hoeft niet per sé, maar het ziet er qua afwerking mooi uit.

Zelf ben ik erg tevreden met deze simpele oplossing. Ik kan nu makkelijker al mijn filmrolletjes in één keer vinden. Door middel van een rond stickertje op de dopjes van de kokertjes weet ik welke rol wat is (of een sticker los op de 120 verpakking). Nooit meer uren grabbelen en graven in mijn tas dus!

geschreven door pretletterp op 2011-08-29 in #gear #tutorials #travel #film #diy #tutorial #rolls #sewing #archive #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #handicraft #nld #archiveren #rolletjes #dhz #elastiek #elastic #hand-craft

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

2 Comments

 1. pinkpix
  pinkpix ·

  Briljant in zijn eenvoud!! Ga ik zeker ook proberen!

 2. miss_madri
  miss_madri ·

  Dit is organize heaven! LOVE IT!

Meer interessante artikelen