7 dagen feest tijdens de 4daagse!

De derde week van juli is dé week waar de Nijmegenaren elk jaar op wachten. Het is de week van de 4daagse, de grootste wandeltocht van de wereld. Met daarnaast 7 dagen feest! Niet zomaar feest, maar voor ieder wat wils. Heel Nijmegen staat op zn kop.

De Corona’s spelen in het Labyrinth op de Waaldkade

De sfeer in Nijmegen is die week echt geweldig. Het liefste wil je dat de sfeer het hele jaar zo is – de stad is één. Overdag worden de wandelaars aangemoedigd en ’s avonds is het feesten in de stad (sommige mensen gaan zo lang door om de wandelaars de volgende ochtend ook weer uit te zwaaien). Door heel Nijmegen ontstaan campings. Voetbalvelden en weilanden staan vol caravanas en tenten.

Dit jaar zijn 41.316 mensen gestart aan de vierdaagse en 38.422 hebben hem uitgelopen. Deelnemers lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer; militairen lopen 40km (met 10kg bepakking) of 50km zonder.

Intocht op vrijdag

Op 3 april 1908 vindt de oprichting plaats van de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBvLO). Eerste wapenfeit van de nieuwe organisatie is de voor voornamelijk militairen georganiseerde wandelvierdaagse van 1909. Op 1 september 1909 ging de eerste Vierdaagse van start. Er waren 306 deelnemers. Bij de wandelaars waren maar tien burgers, verder alleen militairen. Er werd in vier dagen 140 kilometer afgelegd waarbij men pas op de laatste dag weer terugkeerde naar de startplaats. Voor 1925 konden de mensen ook in 12 andere plaatsen starten. In 1925 werd Nijmegen de startplaats. De routes liggen sindsdien in en om Nijmegen heen. Je kon kiezen uit 35, 45 en 55 km per dag. In 1928 liepen de eerste buitenlanders mee. De Vierdaagse werd een internationale wandeltocht. Deelnemers komen uit de hele wereld tot aan Japan toe. Ook in de Tweede Wereldoorlog ging de Vierdaagse niet door. In 1998 liep de miljoenste deelnemer mee.

In 2006 werd de Vierdaagse na de eerste dag afgelast. Veel wandelaars hadden last van de hitte en uitdrogingsverschijnselen, waardoor de hulpdiensten overbelast raakten. Ook overleden twee deelnemers, overigens nadat ze de eerste dag met succes hadden volbracht. Omdat de weersverwachtingen voor de dagen erna nog warmer waren, werd vastgesteld dat het onverantwoord was om de Vierdaagse door te laten gaan. De deelnemers die de eerste dag waren gestart, kregen in plaats van de vierdaagsemedaille een speldje.

Op vrijdag is de intocht via de Sint Annastraat, die omgedoopt wordt tot de ‘Via Gladiola’. Hierlangs is het een groot feest vrijdag. Stoelen worden dagen van te voren klaargezet zodat men een mooi plekje heeft om de wandelaars aan te moedigen.

De Nijmeegse Vierdaagse valt samen met de Vierdaagsefeesten. Tijdens dit evenement treden er 7 dagen lang in Nijmegen en vooral in de binnenstad tal van artiesten op. Door heel de binnenstad zijn podia’s opgebouwd waar velen artiesten optreden. Voor ieder wat wils. Zo is er De Affaire waar vooral alternatieve muziek wordt gespeeld. De-affaire staat in het Valkhof, maar ook op het waalstrandje bij Lent, waar je met een veerpondje naar toe wordt gebracht. Op het waalstrandje vind ‘de Habana’ plaats, een soort ‘parade’, leuke alternatieve tentjes en jazz-optredens, een hele relaxte sfeer. In het Hunnerpark draaien DJ’s voor de Matrixx en op de Waalkade, de Grote Markt en op Kelfkensbos staan grote podia’s en bij het Valkhof museum is de Oase te vinden waar vooral buitenlandse optredens zijn.

Bij mij staat al vast wat ik volgend jaar de derde week van juli ga doen… Bij jullie ook?
Meer info over de Nijmeegese Vierdaagse

geschreven door yarah op 2011-08-01 in #places #hiking #location #nederland #dutch #holland #zomer #nijmegen #select-type-of-location #vierdaagse #juli #wandelen #nld #art-and-culture #4daagse #feesten #vierdaagsefeesten

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

Meer interessante artikelen