Lubitel 166+: De alleskunner voor Lomografen

Wil je schieten met 35mm én 120 film, maar tegelijkertijd niet te veel camera’s mee brengen? Of kan je nog steeds niet kiezen tussen kleinbeeld en middenformaat camera’s? Dan is dit de camera voor jou: de Lubitel 166+.

De Lubitel 166+ is een opgepoetste en verbeterde versie van de oude Lubitel 166 camera’s. Nu kan je 120 film foto’s in verschillende formaten schieten (6×6, 6×4.5 en oneindig panorama) en ook kan je er 35mm film (met sprocket holes en oneindig panorama) in stoppen. Bij de Lubitel 166+ worden ook de Lubikin 35mm conversion kit en de 6×6, 6×4.5, 35mm maskers mee geleverd.

Deze camera is volledig handmatig, zonder automatische snufjes. Betekent dus ook dat je geen batterijtjes nodig hebt, die toch altijd alleen maar op de verkeerde moment leeg raken. Gewoon even aan het handmatige wennen. De Triplet-22 (f4.5, 75mm) lens doet de rest voor je. De sluitertijd is instelbaar van 1/250 tot B mode (bulb) en het diafragma van f22 tot f4.5. Het vergt wat ervaring om handmatig de goede instelling te kiezen. Daarom is er op de achterkant een klein plaatje te vinden met daarop aanbevolen instellingen bij verschillende weersomstandigheden. Ook voor de focus is er een klein hulpmiddel. De focus gaat van 0.8 meter tot oneindig, maar bij elke stand heeft hij een stoppunt, waar die even langzamer gaat. Dit is handig, want zo weet je op welke afstand hij staat, zonder dat je hoeft te kijken. Bijvoorbeeld het foto’s maken vanuit de heup is hierdoor veel makkelijker.

De camera heeft ook andere handige functies: tripod thread, cable release thread, flitser hotshoe, 35mm film teller, on-camera exposure guides, film rewinder (je kan zowel 35mm als 120 film terugdraaien) en transparante plaatjes die je op de zoeker kan zetten, zodat je met verschillende maskers en film formaten kan zien of je op scherp zit of onscherp. Het nemen van multiple exposures is vrij gemakkelijk. Gewoon schieten. En nog een keer klikken. En nog een keer klikken. En nog een keer, tot je er zelf genoeg van hebt. Easy as that.

Goed aan deze camera:

  • Grootte
  • Gewicht
  • Veelzijdigheid
  • Stevigheid
  • Geen batterijen nodig.

Wat ik niet goed vond aan deze camera:

  • Geen automatische mode. Dit is eigenlijk een plus- en minpunt. Pluspunt is namelijk dat je geen batterijen nodig hebt, wat weer goed is voor het milieu. Het minpunt hieraan is dat ik automatische focus gewend ben, wat vaak nauwkeuriger is.
  • Sommige onderdelen zijn niet heel sterk. De film opwind-spoel is slechts met een klein schroefje vast gezet, waardoor je kans hebt dat het kapot gaan als je te veel kracht zet.
  • De vergrendeling van de achterkant werkt niet altijd even goed. Je moet dus voorzichtig zijn dat ie niet open gaat als je lievelingsrolletje erin zit, die je dan dus weg kan gooien. Op te lossen met een stukje duct tape, maar het zou niet nodig hoeven zijn.
  • Het rubberen kapje van de achterkant is vrij gemakkelijk kwijt te raken. Ook hier kan je wel duct tape gebruiken om het iets vaster te zetten.

Deze minpunten zijn eigenlijk maar kleine punten van kritiek, dus over het algemeen ben ik zeer tevreden met deze camera. Het was elke cent/piggy waard. Op een schaal van 1 op 10 geef ik hem een 9, omdat ik toch een beetje kritisch moet zijn. :)

geschreven door zulupt op 2011-05-11 in #gear #film #120 #35mm #review #lubitel #zulupt #166 #translation #zone-focus #lomo #tlr #nederland #dutch #holland #the-netherlands #user-review #nld

Meer interessante artikelen