Maak je eigen dubbele pinhole camera met een luciferdoosje

1

Het was wereld-pinhole-fotografie dag/week afgelopen 24 april en om dat te vieren wilde ik een handleiding met jullie delen om zelf een pinhole camera te maken. Een aantal jaar geleden heb ik van 2 luciferdoosjes een bizarre dubbele in elkaar overlopende panorama camera gemaakt waarmee je verschillende beelden kunt overlappen, aan een lange sluitertijd kunt blootstellen of naast elkaar kunt zetten. Als je de uitdaging aan durft en van het onverwachte houd, dan is dit dé camera voor jou.

Al enkele jaren maak ik pinhole camera’s en wil nu een van de eerste die ik ooit gemaakt heb met jullie delen. Mijn eerste foto resultaten waren leuk maar ook anders. Doordat de afbeeldingen elkaar overlapte, er veel licht door heen lekte en de randen ruw waren voegde dit alles toe aan de opbouw van de afbeelding. Je doet er ongeveer 30 minuten over om de camera in elkaar te zetten (als je een beetje handig bent). Het is niet moeilijk en je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig. Eigenlijk geldt, hoe meer troep je hergebruikt hoe beter!

Wat je allemaal nodig hebt:
*Twee kleine luciferdoosjes waar 35mm film in past
*Zwarte verf, stift of spuitverf. Het liefst mat zwart.
*Zwart PVC tape
*Zwart karton – een klein stukje maar voor de sluiters
*Een houten ijsstokje (goed excuus om er eerst een op te eten!)
*Een gebruikte en lege filmcassette
*Een ongebruikte filmcassette/rolletje
*Een plastic filmhoudertje
*Stanleymes
*Naald
*Stuk metaal van een blikje fris of van een aluminium bakje
*Stuk touw
*Liniaal (niet essentieel)

1. Neem eerst een standaard klein luciferdoosje. Je zult zien dat 35mm film hier perfect doorheen past. Knip uit het uitneembare deel van het doosje elke vorm die je wilt, ik heb er een lange rechthoek uitgeknipt voor panorama. Verf, spuit of gebruik een markeerstift om het uitschuifbare doosje helemaal zwart te maken, het liefst mat zwart.

2. Neem het tweede doosje en doe hier precies hetzelfde mee. Zorg dat je bij deze de plaats van het geknipte gat lager knipt dan bij het eerste doosje zodat je twee verschillende plekken hebt om de film te belichten. Één onder en één boven in horizontaal formaat.

3. Neem nu het buitenste deel van het luciferdoosje en bepaal het midden van het doosje. Zorg dat het gat wat je zo gaat knippen op de zelfde hoogte zit als het stuk dat je uit het binnenste doosje hebt geknipt.
Knip nu een klein vierkantje op die plek, dit is waar uiteindelijk het gaatje oftewel de pinhole komt. Doe nu precies hetzelfde met het andere doosje en zorg er weer voor dat het geknipte vierkantje precies lijnt met het geknipte gat van het binnenste doosje, dit wordt dus het lage gat.

4. Het maken van de pinhole. Neem een stukje metaal van ongeveer 1cm x 1cm, het moet in ieder geval groot genoeg zijn om het vierkantje dat je net in het buitenste doosje hebt geknipt te bedekken. Het metaal kan van een blikje fris zijn of van een aluminium bakje, of het kan een ander klein stukje metaal zijn zolang het maar dun is. Prik er met de naald een heel klein gaatje in door deze of het metaal te draaien zodat de naald er netjes doorheen gaat. Er zal een klein scherp opstaand randje ontstaan rond het gaatje dat niet zichtbaar is, dus voel voorzichtig hoe scherp het is. Je kunt een fijn stukje schuurpapier gebruiken om het scherpe randje met een rustige ronddraaiende beweging weg te schuren. Kijk uit dat je de ronde vorm van het gaatje niet aantast en prik uiteraard maar 1 gaatje in het stukje metaal. Maak het stukje metaal helemaal zwart. Je kunt ook alleen de kant die naar beneden op het doosje komt te liggen, zwart maken.

5. Leg het stukje metaal nu zo recht mogelijk over het vierkante gat op het doosje en tape het vast met zwart PVC tape. Plak het vierkantje aan alle vier de kanten vast maar zorg dat het gaatje onbedekt blijft. Doe nu hetzelfde met het andere doosje.

6. Leg de twee doosjes naast elkaar maar plak ze nog niet aan elkaar vast.

7. Het kan zijn dat je een klikker wilt waarmee je kunt horen hoe ver je de film het doorgedraaid. Het is niet echt nodig dus je kunt dit overslaan als je er geen wilt hebben. Om er een te maken heb ik een stukje flexibel plastic van de rand van een filmhouder afgesneden met een stanleymes. Knip het uiteinde een beetje schuin af zodat het door de sprocket gaatjes heen past.

8. Plak het stukje plastic nu met tape vast aan het ongebruikte rolletje maar zorg er voor dat de film nog makkelijk uit het rolletje getrokken kan worden.

9. Plak nu de twee luciferdoosjes aan elkaar met tape en schuif de binnenste doosjes erin. De film zit nu vast tussen de twee doosjes. Hierdoor blijft de film mooi plat. Trek de film door het doosje heen tot hij er aan de andere kant uit steekt.

10. Wat je nu moet doen is de film vastmaken aan een lege filmcassette. Gebruik zwarte tape of sellotape maar zorg dat het niet plakt en de film vrij kan bewegen.Als de film eenmaal vast zit moet je deze een beetje opdraaien en zorgen dat de cassette zo dicht mogelijk tegen het luciferdoosje aan zit, je moet de opening tussen de cassette en het doosje namelijk dicht tapen om het lekken van licht tegen te gaan.

11. Op deze manier zou het goed vast moeten zitten. Het is niet de meest mooie oplossing maar het werkt!

12. Als je allebei de kanten hebt afgeplakt moet het er zo uitzien.

13. Als je wilt kun je de doosjes met gaatjes nummeren en wat dingen er opplakken om het er leuk uit te laten zien.

14. Als geheugensteuntje om te weten welke kant de film op gaat.

15. Je hebt een sluiter nodig om te voorkomen dat het licht constant door de gaatjes heen komt. De simpelste manier om die te maken is van zwart samengevouwen tape of een stuk zwart karton dat je voor de gaatjes kunt schuiven. Ik heb dat van touwtrek hengsels gemaakt.

16. De achterkant van je pinhole camera is lang genoeg om wat papier aan vast te plakken en daar op kleine aantekeningen te maken over belichtingstijd. Vooral de eerste keer is dit handig zodat je een beetje een idee krijgt wat je allemaal kunt met deze camera. Er is zelfs genoeg ruimte om er een potlood bij te plakken! Het ijsstokje kun je afknippen en in de filmcassette steken als doordraai mechanisme.

Je pinhole camera is klaar! Hieronder zie je foto’s die gemaakt zijn met deze camera.

geschreven door kylewis op 2011-05-03 in #gear #tutorials #pinhole #camera #tutorial #tipster #dutch #holland #quickie-tipster #the-netherlands #niederlande #requested #lgs-amsterdam #luciferdoosje #hand_craft-nederland

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

Een comment

  1. kylewis
    kylewis ·

    Thanks for the translation!

Meer interessante artikelen