NDSM: Creatief Amsterdam

NDSM is een voormalige scheepswerf in Amsterdam Noord en op dit moment hét centrum voor alternatieve cultuur. Op dit enorme terrein – 84.000 m2!! – staan de NDSM-hal, werkplaatsen, ateliers, twee enorme kranen en twee mega-scheepshellingen.

Op het terrein van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) bouwden, repareerden en ontwierpen ze tussen 1946 en 1979 schepen. Een scheepswerf.

In 1946 gingen twee Amsterdamse scheepswerven – de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij (NSM) en de Dok Nederlandsche Maatschappij NV (NDM) – samen op in NDSM. Op een nieuwe locatie. NDSM focuste zich vooral op vrachtschepen en tankers, maar in 1978 besloot de overheid om deze werf aan banden te leggen. En dat was ook meteen het einde voor NDSM wat betreft het bouwen van boten.

In 2000 ging een groep kunstenaars, krakers, theatermensen, skaters en architecten – onder de naam Kinetisch Noord – naar de gemeenteraad met een nieuw plan voor de werf: NDSM omvormen in de grootste broedplaats voor artistiek talent in Nederland.

Het gebied wordt tegenwoordig gebruikt voor zomerfestivals en door verschillende kunstenaars die samen bezig zijn met allerlei creatieve projecten. Op het megaterrein zijn ook tentoonstellingen en onder andere een groot pakhuis met twee grote kranen (een is er deels verwoest) en twee scheepshellingen (met ruimte eronder). Ook staan er studentenhuizen, verschillende populaire bars, de studio’s van MTV en ligt er een onderzeeboot in de haven.

Kunststad – het gebouw met de grote blauwe deuren – is een complex van studio’s en werkplaatsen voor kunstenaars. Het is verbonden via lange, brede straten en smallere zijstraatjes. Je kunt er theatergroepen, dansscholen, muziekstudio’s, projectkamers, experimentele programma’s en expositieruimtes vinden, maar de meest spannende plek is toch echt het drijvende skatepark op maar liefst zeven meter hoog!

Ik vind het altijd erg inspirerend als ik totaal geobsedeerd op een computertje zit te werken, en iemand begint opeens piano te spelen. En klassieke muziek is niet eens echt mijn ding. Soms is het hilarisch: dan hoor je in plaats van zachte pianoklanken opeens mensen als gekken staan schreeuwen. Heel even denk je dan toch altijd dat er iets ergs aan de hand is, maar binnen 2 seconden realiseer je je dat het gewoon weer de theatermensen zijn.

Je kunt hier echt op ieder moment kunst inademen. In werkelijk elk hoekje staat kunst, van beeldhouwwerken tot graffiti.

De creatieve underground-omgeving maakt het terrein speciaal en uniek en benadrukt het verschil met het centrum van Amsterdam.

De NDSM-werf is prima te bereiken met het gratis GVB-pontje aan de achterkant van het Centraal Station: het duurt ongeveer 15 minuten.

Voor meer info over NDSM kijk op http://www.ndsm.nl/

geschreven door -alia- op 2011-05-03 in #places #art #dance #music #festival #warehouse #experimental #underground #skatepark #theater #studio #ships #crane #location #shipyard #alternative #architecture #slipway #netherlands #wharf #nederland #dutch #holland #ndsm #travel-tips #amsterdam-noord #kunststad #lomography-netherlands #kinetisch

Meer interessante artikelen