Een geschiedenis van de Berlijnse clubcultuur in foto's

De val van de Berlijnse muur in 1989 markeerde een revolutionair cultureel tijdperk van de kunst. Subculturen kwamen op de voorgrond toen jonge krakers, kunstenaars, galeriehouders en dj's de verlaten gebouwen, fabrieken en lege kavels uit Oost en West begonnen in te vullen. Het werd recreatie ten top, toen deze voormalige vestigingen in clubs, bars, galerijen en studio's veranderden - een belangrijke opleving van de Berlijnse clubcultuur. Verschillende fotografen documenteren de clubscene van toen tot vandaag in No Photos on the Dance Floor! Berlin 1989—Today in C/O Berlin, vanaf 13 September.

Friends outside Planet, 1992 © Wolfgang Tillmans. Courtesy Galerie Buchholz Berlin/Cologne

Het was te danken aan de clubcultuur waarin de stad zich opnieuw levend voelde (en ooit verenigd). Kunstenaars en creatieven van de nieuwe generatie bezochten vaak plaatsen als Ufo, Tresor en Planet. Technomuziek kwam op de voorgrond in Berlijn, met evenementen zoals Tekknozid, die werd beschouwd als de 'big bang' van die tijd. De Berlijnse clubcultuur promootte ook de hedendaagse kunst waarin media zoals video, film, projecties en muziek elkaar kruisen. Een van de fotografen in de tentoonstelling, Wolfgang Tillmans, sprak:

"Voor mij is een club een grote abstractiemachine die constant foto's produceert. Ze staan vaak aan de rand van het zichtbare wanneer de mist opkomt en je omhoog naar het plafond en naar de lichten kijkt. Ontastbare dingen flikkeren en flikkeren daar doorheen.”

Aan het einde van het millennium en in het nieuwe, werd de Berlijnse clubcultuur een felbegeerde ervaring onder Europeanen, die zelfs bijdroeg aan de opkomst van technomuziek in de jaren 2000, omdat veel artiesten, muziekproducenten en platenlabels allemaal naar Berlijn zijn verhuisd om te consumeren en zich te laten beïnvloeden door de soundscape van de stad.

De C/O Berlin is echter van mening dat dit op het punt staat onvermijdelijk te eindigen, en dus is No Photos on the Dance Floor! is een welverdiend eerbetoon. De titel van de tentoonstelling is een slim spel voor de Berlijnse clubscene, omdat de meeste clubs strikte regels hebben tegen fotografie in het gebouw om de vrijgevochten omgeving te stimuleren voor dansers die zichzelf verliezen in de muziek, om hun privacy te beschermen .

Loveparade Ku’damm, 1992 © Ben de Biel; Outside Snax Club, 2001 © Wolfgang Tillmans. Courtesy Galerie Buchholz Berlin/Cologne; Marco, Insel der Jugend, 1991
© Tilman Brembs

Werken van fotografen Camille Blake, Tilman Brembs, Ben de Biel, Salvatore Di Gregorio, Martin Eberle, Matthias Fritsch, Dan Halter, Honey-Suckle Company, Erez Israeli, Romuald Karmakar, Steffen Köhn & Phillip Kaminiak, Anna-Lena Krause, Tilmann Künzel, Sven Marquardt & Marcel Dettmann, Marco Microbi, George Nebieridze, Alva Noto, Daniel Pflumm, Mike Riemel Collection Carolin Saage, Giovanna Silva, Wolfgang Tillmans, Lisa Wassmann en Michael Wesely zijn te bekijken tot 30 november: een visuele tijdlijn van de clubscene in Berlijn ontstaat.
---

Afbeeldingen zijn met toestemming van de C/O Berlin gepubliceerd.

2019-08-26 #news

More Interesting Articles