Nu te zien in Foam: I Can Make You Feel Good, de eerste solotentoonstelling van opkomend talent Tyler Mitchell (1995, VS).

Foam toont niet alleen een selectie foto’s uit Mitchells persoonlijke werk en werk in opdracht, maar heeft bovendien de première van twee van zijn videowerken, Idyllic Space en Chasing Pink, Found Red. Met deze audiovisuele installaties, experimenteert Mitchell met het gevoel van spel en een kinderlijke vrijheid voor donkere jongeren.

Boys of Walthamstow, 2018 © Tyler Mitchell

In zijn werk creëert Mitchell wat hij noemt een ‘black utopia’. Hij fotografeert jonge zwarte mensen tegen een palet van snoepgoedkleuren, in de vrijheid van de natuur of tegen idyllisch geschilderde achtergronden. Hier lijken zij vrij, expressief, ontspannen, gevoelig en trots. De utopia die Mitchell creërt doet men realiseren hoe sterk het contrast met de realiteit is gerepresenteerd. Hij produceert holistische beelden van individuen uit zijn omgeving en brengt hun kwetsbaarheid naar voren.

In 2018 schreef Tyler Mitchell, toen pas 23 jaar oud, geschiedenis: twee foto's die hij van de wereldberoemde zangeres Beyoncé had gemaakt sierden de cover van twee verschillende edities van het vermaarde September Issue van de Amerikaanse Vogue. Daarmee was hij de eerste zwarte fotograaf in de 126-jarige geschiedenis van het tijdschrift die de cover schoot. Dit, samen met vele andere verdiensten, maken hem een van de meest gevolgde opkomende fotografische talenten van het moment.

Als tiener bracht Mitchell veel tijd door op Tumblr, het social media platform dat veel gebruikt wordt door jonge fotografen om hun werk te delen. Deze tijd was van grote invloed op zijn visie, aldus Mitchell: “Ik kwam vaak sensuele, jonge, aantrekkelijke blanke modellen tegen die vol plezier rond renden en vrij waren, beelden die we kennen van Larry Clark en Ryan McGinley. Ik zag dit soort beelden echter maar heel zelden van donkere mensen, althans in de fotografie die ik toen kende.”

Meer informatie en openingstijden zijn te vinden op de website van Foam.


Tyler Mitchell woont en werkt in Brooklyn, New York als fotograaf en filmmaker. Zijn carrière begon al op jonge leeftijd: hij maakte skatevideo’s en documenteerde de muziek-, mode- en jongerencultuur in Atlanta. In 2017 studeerde hij af aan de NYU Tisch School of the Arts met een B.F.A. in Film & Televisie. Al vóór zijn afstuderen publiceerde hij zijn eerste fotoboek El Paquete (2015) waarin hij de architectuur en de levendige skateboardcultuur van Havana (Cuba) vastlegde. Vanaf het eerste jaar van zijn studie maakte hij al videoclips voor muzikale acts en schoot hij campagnes voor onder meer Givenchy, American Eagle en Marc Jacobs. In 2018 fotografeerde hij Beyoncé voor de cover van de Amerikaanse Vogue. Hij nam deel aan verschillende groepstentoonstellingen georganiseerd door de Aperture Foundation, Red Hook Labs en Artsy.

geschreven door miss_madri op 2019-05-02 in

Meer interessante artikelen