Een studie van de portretten van Cindy Sherman

Deze zomer is in het National Portrait Gallery in Londen de expositie Untitled Film Stills te zien zijn van de legandarische fotografe Cindy Sherman. De serie zal voor het eerst publiekelijk te zien in het retrospectief, Cindy Sherman.

Cindy Sherman Untitled Film Still #21, 1978, Gelatin silver print, 8 x 10 inches, 20.3 x 25.4 cm

De opening is op 27 juni 2019 en de expositie laat het werk van Shermans werk van de mid jaren 70 tot nu chronologisch zien. De Amerikaanse artieste is vooral bekend om haar conceptuele portretten maar het was haar zwart-wit serie Untitled Film Stills die haar bekendheid gaf.

Untitled Film Stills is een collectie van 60 zwart-wit foto's die vrouwelijke steroptypen uit de media van die tijd moesten ondermijnen. Het was haar eerste grote artistieke statement. Sherman staat zelf ook model in de serie, in verschillende kostuums en met verschillende haarstijlen die trendy waren in Hollywood in de jaren 50 en 60 - die doen denken aan film noir, B films en Europese arthouse films. Door de portretten is de serie bij een documentaire van vrouwen uit de klassieke cinema.

Cindy Sherman Untitled Film Still #15, 1978, Gelatin silver print, 10 x 8 inches. Both images Courtesy of the artist and Metro Pictures, New York

De expositie richt zich op het werkprincipe van Sherman en haar gave om haar eigen beelden te creëren.Paul Moorhouse, de curator en schrijver van de expositie prijst het vermogen van Sharman om haar eigen uiterlijk te manipuleren om in haar werk te passen:

"De kunst van Cindy Sherman is volledig onderscheidend. Door fictieve personages uit te vinden en zichzelf te fotograferen in denkbeeldige situaties, bewoont ze een wereld van puur uiterlijk. Geen enkele andere kunstenaar ondervraagt de illusies die de moderne cultuur op zo'n indringende manier presenteert - of onderzoekt zo treffend de façades die mensen aannemen. Ze onderzoekt het ongrijpbare verband tussen uiterlijk en betekenis, onderzoekt het hedendaagse leven - en onthult met scherpe observaties de misleidingen"

Naast Untitled Film Stills, laat de expositie nog zo'n 180 werken van de artiest zien, van publieke en private collecties van over de hele wereld. Belangrijke werken van Sherman als zowel filmmaker als fotografe, zoals de Cover Girl serie, Rear Screen Projections, Centrefolds, History Portraits, Fairy Tales, Sex Pictures, Masks, Headshots, Clowns and Society Portraits zullen ook te zien zijn.

Cindy Sherman Cover Girl (Vogue), 1975/2011, 3 gelatin silver prints, 1/2 x 8 inches (each image size), 26.7 x 20.3 cm Courtesy of the artist and Metro Pictures, New York

De expositie is t/m 15 september te zien, dus zorg ervoor dat je voor die tijd een bezoekje aan het National Portrait Gallery in London brengt. Meer informatie is te vinden op de website.

geschreven door cielsan op 2019-03-11 in

Meer interessante artikelen