#istillshootfilm: de populariteit van filmfotografie op sociale media

Film is niet dood. Voor analoge fotografen is dit een voor de hand liggend statement, maar met de opkomst van smartphones die als camera fungeren, lijkt er behoefte te zijn aan deze verklaring. Op sociale media is een foto die gemaakt is met een filmcamera niet compleet zonder speciale hashtags: #filmisnotdead #staybrokeshootfilm #35mm #istillshootfilm. Op Instagram zijn er talloze accounts gewijd aan analoge foto's. Spiegelselfies met spiegelreflexcamera's en point-and-shoots zijn ook erg trendy (en ja, ook daar is een speciaal Instagram-account voor).

Foto's door: Gabriel del Canto, João Henrique de Melo Alves, CJ Méndez

Fotofragie puristen zien dit misschien als tijdelijke trend voor een jongere generatie. Een generatie die niet lang stil kan zitten — technologie heeft ons ongeduldig en afhankelijk van gemak gemaakt. Tot op heden zijn er 12,4 miljoen berichten getagd met #filmphotography op Instagram. Kunnen we dan nog steeds over een bevlieging spreken?

Filmfotograaf Timothy Lim denkt dat sociale media zeker heeft bijgedragen aan de hernieuwde interesse in analoge fotografie:

"Ik denk dat filmfotografie veel minder populair zou zijn als er geen medium was om de foto's te delen. Iets anders dat ik heb opgemerkt, is dat beroemdheden ook vaker met analoge camera's schieten (Frank Ocean fotografeerde het Met Gala bijvoorbeeld met een Contax T3) en dit delen via sociale media, wat helpt om film nog populairder te maken."

#keepfilmalive

Hoe zonde zou het zijn als alle tijd, geld en moeite die in een goede foto wordt gestoken alleen te zien is op een klein scherm. Want van hoeveel van deze analoge foto's wordt een tastbare afdruk gemaakt? Sommige analoge fotografen printen nooit, en om begrijpbare redenen.

"Normaal gesproken laat ik geen afdrukken maken omdat dit te duur wordt. Ik hou ze dus digitaal maar ik heb wel het voornemen om ooit een boek te publiceren." - Henrique Alves

Als je door alle foto's heengaat die met analoog zijn getagd zie je dat er veel kunstenaars zijn die sociale media gebruiken als een manier om tastbare afdrukken, zelfgepubliceerde boeken en foto magazines te verkopen. Ze posten niet alleen hun beste werk maar ze laten ook een stukje van het proces zien. We krijgen een sneak peak van het creatieve proces, van het nemen van de foto tot de selectie van de prints. We zien de projecten langzaam tot leven komen en dit maakt het persoonlijker en oprechter.

"Het voelt een beetje als verspilling om iedere foto te printen, wanneer je de scans ook digitaal op kan slaan. Ik print alleen de mooiste foto's om weg te geven!" - Timothy Lim
Credits: Timothy Lim

#nofilter

Met zoveel apps die toegewijd zijn aan het nabootsen van het uiterlijk van de film, kan het voor filmfotografen een hele uitdaging zijn om hun werk te promoten en trots te zeggen dat het authentiek analoog is. Iedereen kan een filter gebruiken, maar alleen een echte filmfotograaf kent het onvergelijkbare gevoel van het zorgvuldig schieten van een rolletje en tijd doorbrengen in de donkere kamer om hun meesterwerk te creëren. Voor Cécile André, een filmfotograaf en fotobewerker, is prints maken in de doka de manier om kunstafdrukken in beperkte oplage te maken. "Ik maak zilverdrukken van mijn foto's omdat ik de handmatige en de experimentele kant zo fijn vindt" Het hele proces, van het nemen van de foto, het ontwikkelen van het negatief, het scannen van het negatief en het afdrukken van de print is langdradig en vergt veel zorg, moeite en geduld. Hierom is het dan ook niet vreemd dat analoge fotografen alle relevante hashtags gebruiken als verklaring van hun inspanningen.

Credits: João Henrique de Melo Alves

#believeinfilm

Het valt niet te ontkennen dat posten op sociale media een handige manier is om iemands werk, met name foto's, te promoten. Een eenvoudige klik op een hashtag leidt je meteen naar foto's die over de hele wereld zijn genomen. Het verhoogt ook de kansen om gepubliceerd te worden, omdat de meeste fototijdschriften en beheerde foto-accounts ook actief zijn op sociale media. Niet iedereen vertrouwt echter op het gebruik van hashtags. In ons interview met de opkomende fotograaf Joshua Aronson, zegt hij dat het overmatig gebruik van hashtags alleen aas is voor likes _ "Ik hou van hashtags en ken veel artiesten die ze ironisch gebruiken. Ik pleit alleen voor de verschuiving van de aandacht voor reblogs, retweets en hashtags naar vorm, kleur, arrangement of context. Stop met proberen om viral te gaan."

Credits: CJ Méndez

Vliegtuigmachinist en filmliefhebber CJ Méndez heeft een ander standpunt. _ "Voor mij is een van de grootste voordelen dat je contact maakt met mensen over de hele wereld die allemaal een fotografisch medium waarderen dat al bijna twee eeuwen bestaat. Je maakt contact met iedereen die op een bepaald moment een analoge camera heeft gebruikt. Daarnaast behouden de hashtags het bewustzijn dat film leeft en dat we de look en methodologie van het medium waarderen."

#staybrokeshootfilm

Social media-bekendheid komt letterlijk met een prijs. Niet alleen de kosten van het kopen en ontwikkelen van filmrolletjes of het onderhoud van een doka. Dit jaar zijn er veel beroemdheden zoals Kendall Jenner, Frank Ocean en Aziz Anzari gespot met hun compacte analoge point-and-shooters (Contax T-serie), waardoor de prijzen stijgen. Probeer niet verstrikt te raken in de hype, er zijn tal van betaalbare camera-alternatieven beschikbaar!

Credits: Gabriel del Canto

#grainisgood

De unieke eigenschappen van filmfotografie hebben veel app-ontwikkelaars geïnspireerd om analoge effecten na te bootsen: lichtlekken, korreligheid, krassen en kleurverschuivingen. Hopelijk wekt dit nieuwsgierigheid bij mobiele fotografen op en komen ze er uiteindelijk achter hoe leuk het is om deze effecten op film te creëren. Geen enkele hoeveelheid digitale filters en apps kan de ervaring van het fotograferen met de real deal kunnen verslaan. "De anticipatie om je foto's te zien na de ontwikkeling, vind ik het leukst aan filmfotografie", zegt _ Ria Silva, een analoge hobbyist.

Credits: Cecile André

#ishootfilm

Alleen al op Instagram zijn er 4,7 miljoen foto's met deze hashtag getagd. Het is een soort eretitel geworden onder filmfotografen; het is immers makkelijk om de digitale route te bewandelen, maar deze fotografen kiezen ervoor meer tijd te besteden aan film. En tegelijkertijd is er ook een grote groep fotografen die ook voor professioneel werk op film schieten.

"Een van de nadelen (van het plaatsen van filmfoto's op sociale media) is dat het zo'n snel medium is dat mensen de foto's niet ten volle kunnen waarderen. Je bladert letterlijk door miljoenen frames en bekijkt ze op een piepklein telefoonscherm, waardoor de foto's veel detail verliezen en misschien niet zo opvallend zijn als anders het geval zou zijn." - CJ Méndez

Naast de vaak gebruikte hashtags die in dit artikel worden genoemd, bedenken heel wat kunstenaars en fotografen unieke hashtags, om het voor hun volgers gemakkelijker te maken hun werk te vinden. Ria Silva claimde deze tags bijvoorbeeld: #prettyvacantscene #whenthesunhitsscene #greggirardfeelsscene. Totdat iemand anders er natuurlijk voor kiest om ze voor hun werk te gebruiken.
 

Credits: Ria Silva

#filmforever

Technologie evolueert voortdurend en verandering is onvermijdelijk, maar het is altijd belangrijk om te vertragen en te genieten van echte analoge ervaringen. Dus ga je gang en leg je leven vast op film, maak mooie afdrukken en deel ze online. "Ik denk niet dat het als iets negatiefs moet worden gezien, omdat het de filmindustrie levend houdt." Zegt de in Montreal gevestigde fotograaf Gabriel del Canto.

Ondanks moderne ontwikkelingen hopen we dat dit je niet zal beletten om prints te maken van je meesterwerken. Het zien en vasthouden van een echte foto die je hebt gemaakt, is een gevoel dat niet te evenaren is. Het belangrijkste is om een balans te vinden tussen filmfotografie en technologie in je voordeel gebruiken.


Draag bij aan ons steeds groter wordende archief van analoge foto's. Upload je favoriete filmfoto's op je LomoHome en social media-accounts. Vergeet niet om de hashtag #heylomography te gebruiken!

2019-02-18

More Interesting Articles