Nobuyoshi Araki – Onmogelijke liefde

Er zijn twee woorden om de fotograaf Nobuyoshi Araki te beschrijven: populair en controversieel. Araki kwam uit het Provoke-tijdperk, het tijdperk waarin in het tijdschrift Provoke een gruizige fotografiestijl te zien was. Zijn oeuvre wordt nog steeds uitgebreid besproken en heeft fotografen over de hele wereld beïnvloed. De C / O Berlin herziet zijn erfenis in Nobuyoshi Araki: Impossible Love - Vintage Photographs.

Ohne Titel, a.d.S. Sentimental Journey, 1971 © Nobuyoshi Araki. Foto: Hubert Auer. Courtesy Österreichische Fotogalerie, Museum der Moderne Salzburg

Araki is vooral bekend als een erotische fotograaf, waarbij thema's als naaktheid, seksualiteit, fragiliteit en het vrouwelijk lichaam vaak worden aangepakt in unieke situaties met intimiteit: vrouwen spreiden hun benen en kijken recht in de camera. Er is ook een discussie over voyeurisme omdat zijn erotische foto's spanning, vertrouwdheid en gebrek aan afstand tussen onderwerp en fotograaf verbeelden. Tot op de dag van vandaag worden Araki en de Amerikaanse fotografen Nan Goldin, Larry Clark en de Oekraïense fotograaf Boris Mikhailow beschouwd als de pioniers van intieme en subjectieve fotografie. Expositieconservator Felix Hoffman vertelt ons:

"De tentoonstelling Nobuyoshi Araki. Impossible Love - Vintage Photographs at C / O Berlin bestaat uit werken uit de jaren 1965 tot 1972, een serie over de dood van zijn vrouw Yoko in 1990 en recente werken uit 2018. Samen met Amerikaanse fotografen Nan Goldin en Larry Clark en de Oekraïense fotograaf Boris Mikhailo wordt Araki beschouwd als een van de pioniers van intieme, subjectieve fotografie. Araki's werk veroorzaakt sterke emoties en polariseert kijkers - vandaag in Duitsland net als in Japan toen het voor het eerst verscheen. Zijn artistieke benadering heeft altijd de Japanse sociale normen getrotseerd met zijn intieme, grafische en soms provocerende afbeeldingen van seksualiteit en de disfunctionele samenleving in zijn land."

Maar we zien meer kanten van Arika, aangezien Impossible Love ook zijn minder bekende werk zal omvatten, zoals zijn serie Pseudo-Reportage. Vooral in zijn vroegere jaren fotografeerde Araki het dagelijks leven in Japan. Foto's van vreemden in de straten van Tokio, stillevens van alledaagse dingen, architectuur en ook zijn persoonlijke leven. Hij wijdde een hele reeks voor zijn vrouw Yoko in een diaristische stijl. Hij benaderde alles wat hij tegenkwam met een voor de hand liggende nabijheid.

Ohne Titel, a.d.S. The Days We Were Happy, 1972 © Nobuyoshi Araki. Courtesy Privatsammlung Eva Felten 14 Ohne Titel, a.d.S. Winter Journey, 1990 © Nobuyoshi Araki. Courtesy Maison; Kinbaku, 2010, Polaroid © Nobuyoshi Araki. Courtesy artspace AM, Tokyo; 2 The Sky, 2009, Polaroid © Nobuyoshi Araki. Courtesy artspace AM, Tokyo

C/O Berlin is een liefdadigheidsinstelling die een expositieruimte voor fotografie en beeldende kunst biedt. De expositie loopt tot 3 maart 2019.

geschreven door cielsan op 2019-02-12 in #people

Meer interessante artikelen