Vivian Maier —het zelfportret en zijn dubbelganger, een tentoonstelling

De fotograaf als onderwerp - foto's als de weerspiegeling van identiteit. Het werk van Vivian Maier houdt nooit op te verbazen, met zijn vele lagen en diepe betekenis. De enorme verzameling krachtige beelden die ze gedurende haar hele leven heeft gecreëerd, blijft nieuwe discussies opwekken bij zowel fotografie als kunstwetenschappers.

© Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY

Vivian Maier — the Self-Portrait and Its Double iis een doorlopende tentoonstelling in de Centro Cultural Las Condes in Chili. Het is geproduceerd door diChroma Photography en samengesteld door Anne Morin. De galerij beschikt over 83 monochrome en kleurenfoto's van Maier en is te bezoeken tot 2 december 2018. Deze tentoonstelling is absoluut een must-see voor fans (zelfs critici) van het werk van Maier.

Afgezien van haar straatfoto's stond Vivian Maier bekend om haar gebruik van reflecties in haar zelfportretten. Ze experimenteerde met verschillende manieren om zichzelf vast te leggen met de camera. Het is alsof ze door fragiele beelden een gevoelig testament vormde voor haar bestaan. Deze tentoonstelling concentreert zich op de meer persoonlijke kant van Maier's werk - hoe ze zich subtiel voor de camera plaatste, zelfs als het betekende dat ze alleen maar haar reflectie of schaduw fotografeerde.

© Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY

Maier's gebruik van reflecties en schaduwen was ook een manier om zich te verbergen in het volle zicht. De uniforme schaduw voor de lens verbergt haar al te menselijke eigenschappen - gereduceerd tot een eenvoudige en foutloze omtrek. Voor haar werden foto's een middel tot een groter einde. In dat bestaansveld was ze wie ze wilde zijn, ongeacht tijd of plaats.

Haar verhaal zal altijd door mensen verteld worden, zolang haar foto's openbaar zijn. Het lijkt bijna onmogelijk dat we ooit de ontdekking van één van de meest krachtige straatfotografen zouden vergeten. En hoewel de erfenis van Maier misschien niet opzettelijk was, zou het dwaas zijn om het te vergeten.


Alle informatie die in dit artikel wordt gebruikt, is afkomstig van diChroma Photography.

geschreven door cheeo op 2018-11-05 in #culture #nieuws

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

Meer interessante artikelen