Norman Parkinson: altijd stijlvol

Modefotografie is waarschijnlijk het genre met de meest harde critici. Van de manier waarop een model poseert voor de camera tot hoe de fotograaf een frame vastlegt, er is altijd iets dat kan worden opgemerkt en opgeroepen. Het is echt een moordende industrie en het is een prestatie op zich om al zeven decennia in een dergelijke omgeving te werken. Natuurlijk helpt het als je Norman Parkinson bent.

© Norman Parkinson Archive, Courtesy of Iconic Images

Een tentoonstelling met 80 foto's van Parkinson is nu te bezoeken tot 20 januari 2019 in Centro Cultural de Cascais in Portugal. De tentoonstelling is getiteld Norman Parkinson: Always in Style en werd gecureerd door Terence Pepper, samen met Alex Anthony en de Iconic Images. Na Portugal zal de tentoonstelling naar verschillende landen reizen als onderdeel van zijn wereldwijde tournee (data en locaties moeten nog worden aangekondigd). De titel is alleen passend omdat Parkinson inderdaad altijd in stijl was. Het waren niet de kleren die hij droeg of de sociale gebeurtenissen die hij bijwoonde, maar zijn beelden. Zijn fotografische stijl bleef maar veranderen en paste zich aan aan de tijd. In zekere zin was hij een baanbrekende kunstenaar in de wereld van de modefotografie. Parkinson leek altijd iets nieuws te hebben om op tafel te leggen.

© Norman Parkinson Archive, Courtesy of Iconic Images

Norman Parkinson wordt beschouwd als de meest gevierde modefotograaf van de 20ste eeuw. Hij brak barrières en normen in de modefotografie en bleef dit doen tot zijn overlijden in 1990. Parkinson nam modellen en de kleding die ze uit de studio's droegen tot in het echte leven - injecterend in het bewustzijn van miljoenen. Hij was een pionier in de modefotografie en zijn beelden waren niet alleen stijlvol maar ook artistiek.

Met zijn inventieve benadering van fotografie, werd Parkinson een gerenommeerde naam, zelfs in de wereld van muziek, kunst, showbusiness en zelfs de overheid. Hij was de toegewijde fotograaf van de Britse koninklijke familie en werd in 1980 door de koningin van Engeland benoemd tot bevelhebber van het Britse rijk - een eer toegekend aan personen die innovatieve bijdragen hebben geleverd op het gebied van kunst, wetenschap en ontwikkeling.


Alle informatie uit dit artikel is afkomstig van The Eye of Photography en Iconic Images.

geschreven door cheeo op 2018-10-28 in #culture #nieuws

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

Meer interessante artikelen