"La Petite Valse": Michael Tiedtke schiet met de Nieuwe Petzval 58

Filmmaker Michael Tiedtke is altijd op zoek naar nieuwe camera's en lenzen om hem te helpen zijn creatieve visie te ontdekken en te realiseren. Hij testte de New Petzval 58 door het te combineren met RED-bioscoopcamera's. Het resultaat? Een opvallend en aangrijpend kortverhaal over de beproevingen en triomfen van de menselijke band.

Michael Tiedtke

Welkom bij het Lomography Magazine, Michael! Hoe begon je interesse in filmmaken?

Hallo daar! Bedankt dat je me super enthousiast hebt gemaakt! Ik begon met tekenen en schilderen toen ik klein was, toen hield ik van verhalen vertellen door de beelden die ik tekende. Sindsdien ben ik meer en meer geïnteresseerd in het vertellen van verhalen door meeslepende beelden. In combinatie met mijn liefde voor de cinema, is filmmaken gewoon perfect voor mij.

Wat was je eerste indruk van de nieuwe Petzval 58?

Toen ik hem voor het eerst zag op Instagram, was ik gebiologeerd door de uitstraling ervan. De constructie van goudkoper viel zo op van al het andere dat ik heb gezien. Ik besteedde de rest van de dag aan het bekijken van voorbeeldafbeeldingen en besloot dat ik het gewoon moest uitproberen.

Kun je ons kort vertellen over de video die je hebt gemaakt? Wat is de inspiratie erachter?

Ik vind dat de lens zelf erg abstract en artistiek is. Daarom wilde ik een video maken die ook erg artistiek en abstract was en een onderstrepend verhaal vertelt, maar voor de meeste mensen voelt het gewoon uniek en anders (net zoals de lens doet met de geschiedenis van 1840, maar zal het grootste deel van het publiek precies vangen) het ziet er visueel uit).

Bij het bespreken van ideeën met mijn beste vriend Anders Mürdahl, die directeur en DoP is in Stockholm, Zweden, hebben we een korte video gemaakt over hoe vrienden en familie uit elkaar kunnen drijven, maar hoe hun overeenkomsten en banden hen altijd zullen verbinden in een universele manier.

We wilden dit verhaal op een visueel aantrekkelijke en unieke manier vertellen, dus we gebruikten kleur, de lensoptiek en de abstracte bewerking om dit te doen. We kregen toen nog drie vrienden om deel te nemen aan het project. Adrian Wretljung, een geweldige acteur uit Stockholm, sloot zich aan als tweede acteur in de video, Linus Sandvide schoot de behind the scenes tijdens de shoot en de video is verteld door Christofer Bengtsson Guillot.

Van La Petite Valse.

Hoe heb je het ervaren?

Ik vond het geweldig om het te gebruiken. De lens kwam in een van de mooiste verpakkingen die ik heb uitgepakt. Ik voel dat Lomography hier echt heeft nagedacht over elk klein detail.

Het messing ontwerp- en bouwkwaliteit was het eerste dat me opviel, het voelt alsof dit is gebouwd om lang mee te gaan, nergens plastic, zelfs de lensdop niet. We maakten de video-handheld met onze RED Epic-W 8K en RED Raven 4.5K-bioscoopcamera's, dus het gewicht was ook echt indrukwekkend.

Behind the scenes van La Petite Valse.
From La Petite Valse.

Het feit dat de lens niet weersbestendig is, is geen probleem voor mij, aangezien de RED-camera's ook erg gevoelig zijn voor stof en water.

RED Raven 4.5K cinema met de Nieuwe Petzval 58 and Helios 44-2 58 mm)

Optisch was ik echt verrast. Ik heb de andere populaire opties voor swirly bokeh gebruikt (zoals de Helios 44-2 58 mm) en qua scherpte, chromatische aberratiecontrole en bokeh is de Petzval echt superieur. Als je een swirly bokeh lens wilt, is de Nieuwe Petzval 58 de lens die je moet hebben.

Waardoor past de Nieuwe Petzval 58 binnen je artistieke stijl?

Zoals ik al zei, streef ik er in het begin naar om visueel aantrekkelijke beelden te maken en voortdurend op zoek te gaan naar hulpmiddelen om dit te bereiken. Ik ben van mening dat de Petzval-lenzen daar perfect voor zijn, en dat hun verbazingwekkende optische eigenschappen zich onderscheiden van de massa. Dat gezegd hebbende, het is ook een soort speciale lens, want soms wil je ook scherpte in de hoeken. Maar waar het voor bedoeld is, zoals portretten en artistieke afbeeldingen, is perfect.

Heb je nog een droomproject dat je zou willen schieten met deze lens?

Ik hou van de unieke manier waarop Wes Anderson verhalen vertelt door zijn beelden en ik zou graag iets willen maken dat is geïnspireerd door de manier waarop hij het middenframe gebruikt. Ik denk dat dat is hoe je het beste gebruik kunt maken van de Petzval-lenzen. Ze laten je echt geïnspireerd voelen om iets anders te schieten.


Dankjewek Michael!
Volg hem op Instagram voor meer van zijn werk.

Bestel de Nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens in onze Online Shop!

2018-10-16 #videos

New Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

Explore the first footsteps of photography with this handcrafted lens that combines historical design and modern, yet original, Russian optics with an unprecedented Bokeh Control Ring.

More Interesting Articles