Color Chronicles: Napels geel

Ook bekend als antimoongeel, is Napels geel een tint die teruggaat tot de 18e dynastie (rond de 16e-14e eeuw v.Chr.C.) in Thebe. In die tijd was het het enige geel dat werd gebruikt voordat het werd vervangen door lood-tin geel. Het is ook een van de oudste synthetische pigmenten en de kleur kan variëren van gedempt, aards, roodachtig tot fel lichtgeel.

Credits: masha_njam, tomczykd, syahri, lauratja & eloisee

Volgens de beroemde verfmaker Winsor & Newton blijft de oorsprong van Napels geel onduidelijk, maar er zijn enkele sentimenten over hoe het zijn naam kreeg:

“Its name probably comes from its presence as a natural deposit that could be found in the volcanic earth of Mount Vesuvius, a volcano on the bay of Naples. It can also be found under the name ‘jaune d’antimoine’ and was present in the palette of the Old Masters.”

De kleur was ook al in Babylon en Assyrië aanwezig.

Ondanks zijn giftige eigenschappen was Napels Geel het favoriete geel onder landschapskunstenaars, vooral in de Europese kunst tussen 1750 en 1850, voordat het werd vervangen door loodchromaat geel en cadmiumsulfide geel. Het gele pigment dat in aardewerk uit de renaissance wordt aangetroffen, is ook geïdentificeerd als geel. Gebruik voor fotografie gewoon een geel filter en zorg ervoor dat je buiten fotografeert voor een rijke en levendige tint!

Credits: alinayesayan, tomczykd, duffman, moodification, fopek, weare & hafenperle

Upload je zomerse Napels gele shots op je LomoHome!

2018-09-10 #culture

Meer interessante artikelen