Hoe bereik je heldere foto's?

1

Experimenteel en creatief zijn is de essentie van een Lomograaf. We schrikken niet terug voor wilde effecten en mooie toevalligheden, en dat is een feit! We houden van die opwindende strepen, lekken, fakkels en kleurverschuivingen, maar soms moet je het rustig aan doen en je fotografische smaak verfrissen. De oplossing? Houd het simpel en maak schone en duidelijke afbeeldingen.

Credits: sugiyamasatomi

Doe met ons mee, want we hebben een aantal manieren waarop je beelden kunt maken die ontspannen, schoon en helder zijn. Je hebt voldoende tijd om je gepassioneerde filmactiviteiten na te volgen!

Schiet onder goede lichtomstandigheden

Credits: gheinz

Een groot deel van het maken van heldere foto's zijn de lichtomstandigheden. Fotografeer met te veel licht en je riskeert verbleekte opnamen, terwijl het tegenovergestelde ervoor kan zorgen dat je foto's er te zwak uitzien. Krijg de juiste hoeveelheid licht in je foto's en je bent een stap dichterbij schonere en meer knap uitziende foto's. Dit geldt vooral als je films met een lagere ISO gebruikt. Denk: hoe hoger de ISO, hoe gevoeliger de film is voor het licht. Hoe lager de ISO, hoe meer licht je shot nodig heeft.

Gebruik een statief

Credits: juznobsrvr

Trillingen zijn een no-no als het gaat om het maken van heldere foto's. Schokken door onnodige handbewegingen kunnen de kwaliteit van je afbeeldingen aanzienlijk beïnvloeden, vooral als je 's nachts fotografeert. Wankele handen produceren wazige en soms onscherpe opnamen. Maak gebruik van fotograferen met een statief als je echt dat perfecte portret wilt hebben of die ongrijpbare opname bij weinig licht.

Kies de juiste sluitertijd en diafragma-instelling

Credits: dhuffone

Deze twee factoren gaan hand in hand, concentreer je op slechts één en je riskeert onder of overbelichting. Kies een instelling die goed gaat met de andere. Over het algemeen helpt het fotograferen met een kleiner diafragma om helderdere foto's te maken. Pas het diafragma aan en gebruik de juiste sluitertijd om de juiste hoeveelheid licht in de lens te laten vallen. Probeer verschillende combinaties uit om je favoriete plekje te vinden!

Gebruik kwaliteitsglas

Credits: ccwu

Investeren in glazen lenzen van goede kwaliteit is een andere manier om ervoor te zorgen dat je heldere foto's maakt. Er zijn veel opties op de markt waarmee je scherpe foto's kunt maken. Maar wees niet beperkt tot het kopen van lenzen. Sommige camera's met niet-verwisselbare glazen lenzen worden ook gewaardeerd om hun scherpte. Wees niet bang om rond te kijken om ze eens te proberen.

Let op je scherpstelling

Credits: duffman

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het focussen op alle andere factoren in je opname betekent niets als je niet goed kunt scherpstellen. Onthoud dat je een frame aan het maken bent om een zo helder mogelijk beeld te krijgen. Scherpstellen heeft hier de hoogste prioriteit. Zorg ervoor dat je de scherpstelring/hendel naar rechts draait of dat je je op de juiste afstand bevindt als je de autofocus gebruikt. Het is simpel, me denk eraan!


geschreven door cheeo op 2018-09-09 in #tutorials

Een comment

  1. haverh
    haverh ·

    Niet onbekend met dit alles is het toch een goede reminder. En dat van een statief gebruiken is helemaal een aanrader, maar ik doe het eigenlijk bijna nooit. Toch maar weer eens voor de dag halen voor die echt scherpe foto's. Bedankt!

Meer interessante artikelen