Color Chronicles: De pure Isabelline

Isabelline, ook bekend als isabella, is lichtgrijs met een zeer lichte zweem van roombruin. Het is een natuurlijke kleur die wordt aangetroffen in de coating van dieren, vooral in Europa.

Er zijn veel theorieën over hoe Isabelline is ontstaan. Sommigen zeggen dat Isabelline voor het eerst werd gebruikt als een afgeleide term in een tijdschrift in 1859, genaamd International Journal of Avian Science, om het bovenste verenkleed van vogels in Noord-Afrika te beschrijven. Sommige vogels genoemd naar de kleur is de Daurische klauwier, de isabelline tapuit en de Sulawesi waterhen.

Credits: fruchtzwerg_hh, peterbalogh, lostlittlekid & cmj_photography_18

De kleur werd voor het eerst opgenomen in 1600 als "isabella-kleur" om te verwijzen naar een kledingstuk dat eigendom was van Elizabeth I van Engeland, terwijl sommigen denken dat het kwam van het woord zibellino of het Arabische woord izah dat "leeuwenkleurig" kan betekenen. Er is nog een mythe over de amusante oorsprong van de kleur, waarbij deze wordt geassocieerd met ondergoedkleuren. Michael Quinion uit World Wide Words schreef:

“The origin is unclear. That has led to stories growing up that associate Isabella (and by implication isabelline) with a historical event involving a noble lady by that name. One identifies her as Isabella, Archduchess of Austria, daughter of Philip II of Spain. He laid siege to Ostend in 1601 and in a moment of filial fervour Isabella vowed not to change her undergarments until the city was taken. Unfortunately for her (and no doubt for those around her) the siege lasted another three years, supposedly leading to this off-colour word for over-worn underwear.”

Nu is isabelline een nogal lastige, misschien ogenschijnlijk saaie kleur om te recreëren in de fotografie, maar als je voor een schone maar toch filmische esthetiek kiest met je analoge grind, zou je deze minimalistische crème misschien willen overwegen.Fotografeer met een zeer gevoelige film zoals de Lomography Color Negative 800 (120) voor chromatische nauwkeurigheid, omdat dit het spectrum van kleuren die het licht vangt verruimt. Zoek naar witte vloeren en muren en zorg dat het een bewolkte dag is!

Credits: systemdevice, robotto_dawad, anxiousvveird, carolin & aleyna

Heb je een paar neutrale foto's die je wilt delen? Upload ze naar je LomoHome!

2018-09-07 #culture

Meer interessante artikelen