An American Odyssey: De eerste kleurenfoto's van Noord-Amerika

Ruw, ruig, mooi - dit is wat de mensen aan het begin van de 19e eeuw zagen toen ze zich door Amerika waagden. Het was een land van kansen en er is overal een industriële revolutie waar je je aandacht op richt.

An American Odyssey © TASCHEN

Een Amerikaanse Odyssee is een prachtig stuk historisch werk. Geschreven door fotograaf Marc Walbert met de hulp van de documentaire Sabine Arque, toont het boek de eerste "kleurenfoto's" van Amerika. De foto's in het boek zijn afkomstig uit Walter's enorme verzameling Photocrom- en Photostint-foto's gemaakt tussen 1888 en 1924.

© TASCHEN via Sabine Arque

Fotocrom-afbeeldingen worden geproduceerd met een fotoglithografisch proces - ze worden gemaakt door zwart en wit fotografisch negatief over te brengen op talrijke lithografische stenen. Het proces is ingewikkeld, omdat voor elke kleur een andere lithografische steen nodig was. De Detroit Photographic Company stond bekend om zijn levendige kleurenafbeeldingen en leverde een belangrijke bijdrage aan het vak. De technici die het proces hebben uitgevoerd, waren bekwame ambachtslieden. Toewijding aan de kunst en veel aandacht voor detail zijn slechts een paar dingen die nodig zijn om fotocrom-afbeeldingen te produceren.

Het hardcoverboek is zowel inhoudelijk als qua vormgeving omvangrijk. Het biedt een kijkje in de geboorte van een natie, een mengvorm van cultuur en bloeiende industrieën in een jong land. Het boek is uitgegeven door TASCHEN kunstboeken.


Informatie gebruikt in dit artikel is afkomstig van TASCHEN.

geschreven door cheeo op 2018-09-05 in #nieuws #places

Meer interessante artikelen