Het Parijs van fotograaf Jean Pierre Yves Peit

Wanneer we het hebben over een flâneur, denken we aan zwervende stadswandelaars. Het is een voordeel als je ook een fotograaf bent. De vroege 20e-eeuwse fotograaf Jean Pierre Yves Petit was zo iemand. Om niet te worden aangezien als de andere Pierre Petit, de populaire portrettist, ging deze flâneur door als "Yvon".

Yvon's Parijs

Jean werd geboren in Bordeaux en had zijn eerste camera op 12-jarige leeftijd gekocht met het geld dat van zijn vader was gestolen. Maar toen hij zijn talent zag, vergaf de vader hem en steunde hem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij voor een elektrisch bedrijf en bracht hij zijn vrije tijd door als amateurfotograaf, omdat hij vanwege polio niet in aanmerking kwam voor oorlog. Hij verhuisde naar Parijs als een jonge volwassene en streefde zijn kinderdroom na om fotograaf te worden. Hij kreeg een baan bij het kunst- en cultuurmagazine L'Illustration. Vervolgens gebruikte hij de pseudoniem “Yvon”.

De redactie van L'Illustration introduceerde Jean het nieuwste medium, de ansichtkaart. Zo investeerde Yvon zijn geld voor het drukken en publiceren van ansichtkaarten van zijn afbeeldingen onder de handelsnaam Edition d'Art Yvon. Zijn eerdere opnames werden verwerkt als zwart-wit collotypes totdat hij overging op sepia rotogravure.

Yvon wandelde door de straten van Parijs, tussen de wereldoorlogen door, op zoek naar het moment waarop het bewegende licht en de wolken de kortstondige, iconische schoonheid van de stad perfect zouden onthullen. De dramatische beelden van de stad en de mensen die hij in die jaren maakte, zouden de populairste ansichtkaarten in Frankrijk worden. Hier zijn enkele van zijn Parijse straatfoto's uit zijn flaneer-tijd.

Yvon's Paris

Beeld zijn afkomstig van deze blog onder het publieke domein, aangezien zijn afbeeldingen dateren uit 1916.

2018-08-25 #culture

Meer interessante artikelen