Een interview met Diana product-developer Cat Ong

Cat Ong woont en werkt in Hong Kong. Geboren in dezelfde maand als de Canon AF35M, in Kowloon, Hong Kong bij de productiestad van de Holga en de Diana, kocht hij zijn eerste camera op 10-jarige leeftijd. Kort daarna begon zijn obsessie met camera's. Hij begon met "camera's verzamelen, er mee eten en mee slapen".

In 2000, tijdens zijn studie in Beijing, ontdekte hij de LC-A. Later werkte hij als journalist en in 2006 landde hij zijn droombaan als productontwikkelaar bij de Lomographic Society International. Een echte Diana-liefhebber, met een paar interessante inzichten in de creatieve genese van de camera.

Hello Cat! Kun je ons vertellen hoe de Diana F+ was gemaakt?

Ik heb dit project voor het eerst leren kennen in mei 2006. We hebben een jaar de tijd genomen om het nieuwe concept van de Diana+ te onderzoeken, analyseren en ontwikkelen. In het begin hebben we veel originele Diana's getest. Rond deze tijd genoten we van het succes met de nieuw herboren Lomo LC-A +. We vonden het concept “+” leuk. We begonnen te denken dat dit nieuwe idee van toepassing zou kunnen zijn met de “Diana+”.

Ondertussen ontvingen we het eerste Diana + fabrieksmonster met het maximale belichtingsoppervlak van 46,5 x 50 mm. Onze eerste taak was om het standaard formaat van 6 x 6 cm te vergroten. Vervolgens hebben we het verwijderbare lenssysteem en de pinhole-functie ontworpen. Ten slotte hebben we de sluitervergrendeling met lange sluitertijd en de statiefbevestiging toegevoegd voor het maken van pinhole foto's.

Wat vond je het moeilijkst van Diana om te repliceren?

Dat zou de beeldkwaliteit zijn. Dit is vergelijkbaar met het probleem wanneer we de blootstelling van de LC-A + moeten repliceren. Er zijn geen normen voor de beeldkwaliteit van de originele Diana camera. Elke Diana was anders. Het is erg moeilijk voor de fabriek om de afbeeldingen te repliceren zonder een standaard. We kochten dus veel Diana's op eBay en testten ze uit. Uiteindelijk hadden we een idee voor het karakteristieke uiterlijk van de typische Diana-lens. Het is relatief scherp in het midden, heeft wazige vignettering op vier hoeken en zeer sterke kleuren.

Wat maakt de Diana+ uniek van andere plastic camera's?

Het belangrijkste is het gevoel van de jaren 60. De stijl is een zeer origineel voorbeeld van de 'Plastic Era'. De Diana+ voelt niet echt als een camera. Het is echt een hulpmiddel voor jou (althans, niet voor mij). In het begin zul je het moeilijk vinden om ermee om te gaan. Je moet deze reden toepassen en deze camera gebruiken. Als je nog nooit een filmcamera hebt gebruikt, dan zal dit echt contrasteren met al het andere dat je hebt gefotografeerd. Na een paar filmrolletjes, of na het daten van een paar Diana+ camera's, zul je merken dat deze tool je leven zal verbeteren.

Naast de technische details ben je een van de meest getalenteerde testfotografen. Wat zijn je favoriete technieken?

Haha, schiet onder de zon! Ik geniet ook van het maken van opnamen met de Ringflash en de "B" modus om een aantal leuke feest- en nachtopnamen te krijgen.

Wat dacht je van de Diana F+ Flitser? Hoe was het om de retro look en klassieke pins-pluggen van dat item opnieuw te creëren?

Het was erg leuk om de Diana F+ en Flitser te maken. Eerst stelden we de vraag: hoe willen we flitsen op de Diana +? De snelste en gemakkelijkste manier zou zijn om een standaard flitsschoen toe te voegen aan de Diana+. Iedereen weet hoe het te gebruiken. Het is ook heel gemakkelijk te vinden.

We hebben echter een nieuwe kijk op het originele "pins"-plugsysteem en de retro-look van de 60s Diana-flitser. Dat was erg belangrijk voor het Diana + wedergeboorte project. Om dingen zo origineel mogelijk te houden. Het klassieke idee opnieuw maken in een nieuwe context.

We hadden veel geluk dat de originele vorm van de Diana-flits vrij groot was. We hadden voldoende ruimte om de structuur opnieuw in te richten. Onze moderne pin plug is gemaakt van zeer goede materialen, dus het is net als de oude maar veiliger.

Je bent al een aantal jaren fotograaf. Wat is de vreemdste opdracht die je hebt gekregen?

Spa-faciliteiten in Sri-Lanka… Of de Euro 2004 in Portugal — en een echte voetbalfan worden… Of de geboorte van Nil (zoon van Lomography’s oprichters Sally Bibawy en Matthias Fiegl) in Wenen in 2005.

Nog een laatste woord van advies voor de Diana + shooters die er zijn?

Als je een pro Diana+ -schieter bent, heb ik niet veel te bieden. Geniet ervan en weet dat je je Diana nooit moet kwijtraken, ooit! Als je een nieuwe Diana+ -schieter bent, bewaar dan de eerste worp voor een zonnige dag. Je zult meteen verliefd worden op deze mooie camera.

2018-07-15 #gear #people

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

Meer interessante artikelen