Een interview met Diana Expert Tony Lim

Tony Lim, zowel een groot verzamelaar als een fanatiek shooter van de Diana camera, kent de iconische camera van binnen en van buiten. Zijn persoonlijke verzameling heeft meer dan 100 Diana camera's en Diana klonen, en hij is verantwoordelijk voor het organiseren van een persoonlijke tentoonstelling van camera's en foto's van de Diana getiteld "Hong Kong Toy Camera Photography."

Je kent hem misschien ook als een belangrijke organisator van de nu wereldberoemde Pinhole Photography Day. Als vormgever en productontwerper - evenals een universitair docent - is hij uniek gekwalificeerd om ons op het oorspronkelijke concept van de Diana te wijzen en het belang ervan vandaag de dag. Neem een paar deskundige woorden van Meester Lim zelf in dit interview.

Hi Tony! We zijn benieuwd naar zoveel mogelijk details over de Diana camera. Ten eerste, kun je ons vertellen hoe lang geleden de camera's werden geproduceerd en waar ze werden verkocht?

Volgens een regeringscatalogus in Hongkong werd de Diana in het begin van de jaren zestig voor het eerst geïntroduceerd door de Great Wall Plastics Co. De fabriek was gevestigd in Kowloon City in Hong Kong. Deze tijd was een soort 'gouden eeuw' voor de plasticindustrie in het land. Great Wall was een van die gemeenschappelijke, door familie gerunde fabrieken en het was geen precieze of hoogtechnologische optische fabriek. Naast de Great Wall-fabriek was er in Macau ten minste één ander bedrijf dat Diana's en Diana-klonen produceerde. Er kan meer zijn geweest, maar het is moeilijk om precies te weten hoeveel.

De belangrijkste markt was zeker de Verenigde Staten. Vandaar dat de camera's werden geproduceerd met Engels schrift en de afstandsschaal werd afgedrukt in voet, niet in meters. Het is moeilijk om het exacte jaar te schatten waarop de productie van Diana stopte, maar het is hoogst waarschijnlijk halverwege de eind jaren zeventig.

Credits: gauthierdumonde & wahiba

Wat was het idee en concept achter de Diana? Was het zwaar geïnspireerd door de Fujipet, of door een andere eenvoudige 120 camera van zijn tijd?

Nee, ik geloof niet dat de Diana een specifieke relatie had met de Fujipet. Over het algemeen waren deze eenvoudige 120 filmcamera's heel gebruikelijk in de jaren '60. Ik heb echter het gevoel dat de Diana zwaar werd beïnvloed door de Agfa Isoly. Beide camera's hadden het formaat 4x4cm. En alle hendels en bedieningselementen bevinden zich in een zeer vergelijkbare positie. Het belangrijkste verschil is dat de Isoly twee sluitertijden had: 1/30 en 1/100 sec.

Het idee en het concept voor de Diana was simpelweg een speelgoed of een weggevertje. Het was zeker niet precies. Het lijkt erop dat de meeste Diana's weinig tot geen kwaliteitscontrole hadden voor hun optica. Dat is wat hen zo briljant onvoorspelbaar maakt!

Credits: erina

Hoe zit het met marketing en reclame? Hoe werd de camera in het algemeen aan zijn klanten gepresenteerd? Zijn er gekke verhalen, samenwerkingsverbanden of sponsoring verbonden aan de promotie van de Diana?

Voor zover ik weet, bedroeg de verkoopprijs voor de Diana ongeveer $0,99 USD in de jaren 60. Het werd gepresenteerd als een speeltje of een eenvoudige weggevertje. De verpakking was heel eenvoudig, meestal een kartonnen doos of een plastic blisterverpakking. Het is mogelijk dat veel Diana-bezitters nooit een filmrolletje in hun camera hebben gestopt!

De Diana was populair als een OEM [original equipment manufacturer] product. Dit betekent dat externe firma's een overeenkomst zouden sluiten met de Great Wall-fabriek om camera's te produceren met hun merknamen. Vandaar dat er Diana's zijn die Reader's Digest, Shell, etc. zeggen

Credits: efealacamli & linuxbcn

Wat was de omvang van de productie van de Diana? Kun je schatten hoeveel camera's er geproduceerd zijn? Hoe zit het met de omvang en het aantal werknemers van de Great Wall Company?

Great Wall was een kleine fabriek. Slechts een paar arbeiders zouden een ton Diana's moeten produceren. De meeste plastic fabrieken in Hong Kong waren in die tijd klein en eigendom van een familie. Het totale aantal geproduceerde Diana's is onmogelijk te tellen. Ik kan me niet voorstellen hoeveel er zijn gemaakt! Voor een goedkope camera die 40 jaar geleden is gemaakt, kun je nog steeds gemakkelijk deadstock-stukken vinden die nog nooit zijn geopend of gebruikt. Het productievolume moet enorm zijn geweest! We weten dat er ook veel Converse Chuck Taylors zijn gemaakt, maar je kunt deadstock Chucks niet zo eenvoudig vinden als Diana's.

Er zijn zoveel Diana-varianten en -kopieën, en we weten dat je er nogal wat van hebt gehad. Kun je schatten hoeveel varianten er zijn?

Op zijn minst waren er meer dan 100 varianten. Ik heb persoonlijk ongeveer 80 tot 100 Diana-klonen met maar enig verschil. Het ontwerp en de grafische weergave van de verpakking zijn tenminste anders. Qua tools en camerafuncties waren er waarschijnlijk maar heel weinig basisvarianten op de originele Diana. Mijn persoonlijke favoriet is de geheel originele Diana. Maar ik wil ook echt een van de Dianas die in Macau is gemaakt. Die zijn super zeldzaam!

Credits: systemdevice & fruchtzwerg_hh

Toen de camera voor het eerst werd uitgebracht, wat vond iedereen van de foto's? Werden de effecten van de Diana gewaardeerd??

Ik betwijfel of de meeste Diana's ooit als serieuze camera's werden gebruikt. Ik heb er zoveel uitgeprobeerd, en bijna elke heeft een focusprobleem, lichtlekken of een ander kwaliteitsprobleem. Het is bijna onmogelijk om er twee met hetzelfde resultaat te vinden. Elke Diana is uniek en op zijn eigen speciale manier een beetje onbetrouwbaar. Als het als een echte camera werd beschouwd, hadden ze waarschijnlijk niet zo veel van hen zo goedkoop gemaakt. Ik geloof dat de meesten van hen werden gegeven aan kinderen om mee te spelen en dat de film eigenlijk nooit in de film werd geplaatst.

In de jaren zeventig, laat in de productierun van de Diana, was er een tijdschrift over 'Diana Photography'. In het verhaal gebruikte een professor een Diana om de basisprincipes van fotografie aan zijn studenten te onderwijzen. Met de Diana stelde hij voor dat ze de functie konden vergeten en zich alleen moesten concentreren op het schieten. Je kunt je alleen concentreren op het beeld en het concept erachter. Dus op die manier werd de pure eenvoud van de Diana op prijs gesteld.

Credits: picardrulez

De Diana werd uiteindelijk een uiterst aantrekkelijk cult-item voor artistieke fotografen, maar wie waren de oorspronkelijke doelklanten?

Met een verkoopprijs van $0,99 USD en een groothandel van $0,25, was het absoluut een stuk speelgoed. En gezien het enorme volume deadstock dat nog beschikbaar was, was het waarschijnlijk niet al te succesvol in het algemeen. Er is veel voorraad die niet is verkocht! Omdat de plastic kosten zo laag waren en de OEM-markt zo robuust was, was het mogelijk dat het product winstgevend was. De fabriek heeft het nooit als een echte camera behandeld of een serieuze kwaliteitscontrole gegeven. Een kwaliteitsvolle, in Duitsland gemaakte, opvouwbare Agfa-camera die in die tijd voor $2,99 werd verkocht, slechts drie keer zoveel als de speelgoedachtige Diana. Als mensen een echte camera wilden hebben ze waarschijnlijk het extra geld uitgegeven aan zoiets.

Credits: yulia_adamova & nowthisislivinme

Je hebt een heleboel geweldige foto's gemaakt met de Diana camera. Wat zijn volgens jou de aantrekkelijkste kenmerken?

Er zijn twee zeer belangrijke dingen. Ten eerste heeft de camera veel onverwachte defecten. Dit geeft je veel mogelijkheden voor een interessant resultaat. Diana-foto's komen overeen met de uitkomst van het pictorialisme, waarbij de fijne kunstgevoelens van de foto, zoals zachte focus, dromerige kleuren en dergelijke, een beetje op een schilderij lijken en belangrijker zijn dan het onderwerp zelf. Diana-shots hebben dezelfde sterke, visuele impact.

Ten tweede biedt de Diana een "ontruiming" van je ziel en geest. Het is eenvoudig in gebruik en je kunt jezelf losmaken van het fotoproces. Zelfs als de opname niet scherp is, zijn je hersenen dat wel!

Credits: neneohcs & neufotomacher

Vintage Diana camera's worden momenteel voor ongeveer $100 op de tweedehands markt verkocht. Wat denk je dat de originele ontwerpers en producenten van de Great Wall Plastic Factory daarover zouden denken?

Ze zouden het nooit geloven! Het is waar dat designartikelen een eigen leven gaan leiden. De makers kunnen de toekomst niet voorspellen.

Credits: dermanu & needle76

In de wereld van digitale fotografie, heb je het gevoel dat de Diana nog steeds relevant is? Waarom?

Zowel digitale als analoge fotografie hebben een geweldige markt en relevantie, en zijn zeer verbonden. Wanneer digitale fotografie sterk wordt, groeit ook de behoefte aan nieuwe analoge fotografietechnieken sterk. Als ze het eenmaal ervaren, worden veel mensen verliefd op dit nieuwe gevoel voor fotografie. Met het aanbod van fotografische apparatuur en mogelijkheden neemt de vraag naar allerlei nieuwe ervaringen, zoals de Diana, ook toe.

Je kunt ons steunen op Kickstarter voor de Diana Instant Square!

2018-07-11

Meer interessante artikelen