Eerste indrukken: Matthew Alexander met de Diana Instant Square

Matthew Alexander lijkt de van alle-markten-thuis fotograaf te zijn. Hij fotografeert live-muziekshows, portretten, landschappen en straatwerk. Zijn liefde voor fotografie gebeurde per ongeluk en sindsdien is hij verslaafd. Met het uittesten van de nieuwe Diana Instant Square, deelde Matt met ons zijn eerste indrukken en gedachten over de camera.

Foto door Charlotte Rea

Welkom bij Lompgraphy Matt, kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben Matthew Alexander, momenteel gevestigd in de Hudson Valley maar op het punt een grote stap te zetten naar Atlanta, Georgia - ik doe digitale marketing overdag en fotografie op bijna alle andere tijden!

Door wat of wie ben je met fotografie begonnen?

Het is eigenlijk een grappig verhaal - ik was nooit echt geïnteresseerd in fotografie, maar ik zat in een band, dus ik huurde altijd fotografen in, en in 2017 was een van de bands van mijn vrienden (Never I - een toffe band uit Charlotte, check ze!) op een 10-daagse tournee, en ik had net mijn baan opgezegd en ik wilde op avontuur gaan, dus leenden ze me een oude Nikon D50 en begon ik YouTube-video's op te zoeken over hoe je deze camera moest gebruiken, plus de basisprincipes van fotografie. Toen ik Charlotte verliet, besteedde ik het laatste van mijn spaargeld aan camera-gear en begon ik mezelf als fotograaf te promoten om mijn digitale marketingactiviteiten te vergroten.

Je werkt veel in omgevingen met weinig licht en fotografeert evenementen met livemuziek, wat was je ervaring met fotograferen met die settings?

Fotograferen bij weinig licht is zo, zo vervelend, maar als je een ziek shot van een show krijgt, is het de meest lonende ervaring. Ik schiet veel shows, en maak meestal 2000-3000 foto's per show, en vind uiteindelijk misschien wel 10 geslaagde. Het is ongelooflijk moeilijk, en de beloning is vreselijk in vergelijking met portretten en bruiloften en dat alles, maar ik hou van muziek en hou van de cultuur achter de muziekscene, dus je zult me altijd vinden bij shows, waar ik ook ga. 10 mensen, 1000 mensen, maakt niet uit - ik vind het geweldig.

Wat trekt je aan in analoge fotografie; welke kwaliteiten heeft het?

Ik wilde in eerste instantie al voor analoog gaan, gewoon omdat niemand dat in Syracuse deed - toen ik aan mijn fotografie begon, bracht ik tijd door waar er niet veel fotografen waren, en er was iets magisch aan dat ik een moment kon krijgen dat kon niet worden vervangen. En als het op film aankomt, is er zoveel meer ruimte voor fouten, zonder dat dit wordt gezien als een gebrek aan vaardigheden. Fouten worden uiteindelijk mooi als het gaat om film, en minder met digitaal. Ik denk dat de imperfectie aantrekkelijk is, want soms zijn er enkele echt coole fouten die er uiteindelijk voor zorgen dat een opname ongelooflijk lijkt.

Heb je eerder met instantfotografie gewerkt? Zo ja, wat is je ervaring geweest? Wat wil je nog fotograferen met instant film?

Ik heb een Lomo'Instant en ik gebruik 'm bij bijna al mijn shoots. Het is nu bijna mijn visitekaartje. Tenzij ik voor de pers werk, schiet ik normale foto's en maak ik een instant foto en geef ik deze aan de band om me te onthouden. Zo is het een beetje mijn visitekaartje geworden.

Hoe vond je het om te fotograferen met de Diana Instant Square? Welke kwaliteiten vond je leuk aan de camera?

Ik houd van de Diana Instant Camera omdat de opnames verrassend soepel verliepen terwijl ik toch de dromerige Instagram-achtige esthetiek die ik zo leuk vind aan de Lomo-community, kan behouden.

Foto door Charlotte Rea

Op basis van je ervaring met de camera, waar zie je jezelf de Diana Instant Square nog gebruiken? Als je overal naartoe zou kunnen reizen met de Diana Instant Square, waar zou dat dan zijn en waarom?

Ik zou waarschijnlijk mijn Lomo'Instant hiermee vervangen omdat de opnames een beetje dieper en memorabeler waren, dus vrijwel overal buiten een locatie. Maar - ik wil echt naar de Yukon aan het eind van de zomer, het is altijd een droom van mij geweest sinds ik Calvin en Hobbes 'Yukon-Ho (hoewel het nauwelijks iets met de Yukon te maken heeft) en ik' heb gelezen. Ik wil daar zo graag een fotografie-trip maken. Neem een paar dozen 35mm film, een of andere instax-film en een terabyte of zo van mijn geheugen mee en koppel me even los in de bergen.

Als je een nummer of album moest kiezen om de Diana Instant Square te beschrijven, welke zou dat dan zijn?

Oh man. Ik luister naar veel muziek die hier niet erg relevant voor is, maar ik zal zeggen dat “The Jiggler” van Dance Gavin Dance, omdat ik denk dat het hilarisch zou zijn om dat te publiceren en dat liedje ook losjes over camera's gaat, en ik hou ook van Dance Gavin Dance.

Welk advies zou je geven aan nieuwe gebruikers van de Diana Instant Square?

Nieuwe gebruikers moeten bereid zijn om eerst een filmrolletje te verliezen. En koop film absoluut in bulken als je er kortingen op kunt krijgen - je eerste paar foto's op instant film zijn misschien ongemakkelijk totdat je het echt ontdekt!

Foto door Charlotte Rea

Je kunt meer van Matts werk zien op zijn instagram en website

Je kunt ons steunen op Kickstarter voor de Diana Instant Square!

geschreven door sarahlindsayk op 2018-07-10 in #gear #people

Meer interessante artikelen