De vele namen en gezichten van de Diana: Een interview met John Neel

De Diana-camera was een eenvoudige speelgoedcamera die in de jaren 60 een sensatie werd, bekend om zijn zachte focus en impressionistische, picturalistische resultaten. De Diana was een artistiek hulpmiddel voor experimentele fotografen. John Neel, een Amerikaanse beeldende kunstfotograaf en auteur van fotografieboeken, had een lange geschiedenis met de Diana en de vele persoonlijkheden zoals het steeds opnieuw met andere namen werd omgedoopt.

In dit interview deelt John zijn ervaring met de oorspronkelijke koningin en de vergelijkbare Diana klonen.

Originele Diana camera, beeld door Jim Newberry met dank aan Wikimedia Commons

Hi John! Welkom bij Lomography! Ten eerste, hoe is het leven als fotograaf tot nu toe? Wanneer was je eerste kennismaking met de originele Diana?

De Diana is een charmante kleine camera die ook is gezegend met een aantal niet zo charmante kenmerken. Om eerlijk te zijn, is het een tijdje geleden dat ik een Diana heb opgepikt om een foto te maken. Digitaal heeft tegenwoordig het grootste deel van mijn creatieve tijd in beslag genomen. Er was echter een tijd dat de Diana een van de vele filmcamera's was die ik in mijn werk gebruikte. Ik mis de Diana wel. Het was een belangrijke camera in mijn leren om te zien. Het leerde me hoe ik naar de wereld moest kijken. Het leerde me hoe ik met fotografie moest spelen. Ik geloof dat het de Diana de camera was die mijn werk stuurde naar een meer ontspannen manier van werken met elk type camera. Het heeft me zeker geleerd om de wereld op een meer open manier te bekijken.

Ik werd door mijn eerste fotografieleraar voorgesteld aan de Diana toen ik kunst studeerde aan de universiteit van Zuid-Florida. Die geweldige leraar was Oscar Bailey. Inschrijven voor zijn klas was het begin van mijn fotografische reis. Hij heeft ons niet alleen voorgesteld aan fotografie, hij maakte ons ook bewust van de grafische grootheden - Robert Frank, Garry Winogrand, Nathan Lyons, Walker Evans, Jerry Uelsmann, Robert Rauschenberg, Bea Nettles, Betty Hahn, Diane Arbus, Sally Mann, Lee Friedlander en de hele geschiedenis van beeldmakers die belangrijk artistiek werk maakten. Oscar kende veel van de beste. Ik had het geluk dat Oscar docent was. Hij liet ons de goede dingen zien lang voordat de artistieke fotografie werd wat het nu is. Oscar heeft ons geleerd ruimdenkend te zijn. Het was het beeld dat belangrijk voor hem was.

Nancy Rexroth, was een van die fotografen die we leerden kennen. Haar boek — Iowa inspireerde talloze fotografen om eenvoudige camera's op te nemen. Haar eenvoudige camera was de Diana. Haar boek is onlangs herdrukt door de University of Texas Press.

Diana als Windsor, beeld door @domo-guy

Je bent ongelooflijk bekend met de Diana klonen! Welke waren jouw favoriet en welke waren het slechtst? Kunnen jullie ons de goede en slechte punten van elke kloon vertellen?

Ik denk niet dat ik kan spreken voor alle klonen die ooit zijn gemaakt. Er waren er veel te veel. Ik was altijd meer geïnteresseerd in het gebruiken van de camera dan in het verzamelen ervan. De originele Diana was degene die moest worden gebruikt. Het was de camera met alle afwijkingen die de camera zo populair maakten. Het was mijn belangrijkste keuze. Hoewel ik bijna net zo vaak met de Debonair heb gefotografeerd.

Wat bruikbaarheid betreft, waren Diana en zijn klonen niet bedoeld voor mensen op zoek naar een eenvoudige camera om foto's te maken. Van alle TOY-camera's die ik in bezit had, was het de Diana waar ik het meest verliefd op werd. Als een camera boven de Diana uitsteekt, is dit de Debonair - alleen omdat hij een iets betere bouwkwaliteit leek te hebben. Dat betekende ook dat het een beetje buiten de verwachtingen van de Diana viel. Het was misschien te perfect voor echte diehard Diana-gebruikers.

Diana als Debonair

Veel klonen werden geproduceerd met slechts een enkele sluitertijd of ontbrak in focusmogelijkheden. Sommige, inclusief de Diana, hadden variabele diafragma's, terwijl anderen dat niet deden. De ergste waren meer vatbaar voor lichtlekken dan de Diana, alle camera's hadden vreselijke nekriemen en waardeloze zoekers. Om die reden schoot ik het grootste deel van mijn werk vanuit de heup. De lijm met de verchroomde randen zou loskomen en vallen, en de sluiter op de meeste had een 'B'-instelling voor het maken van lange belichtingstijden. Het antwoord op deze problemen was om er gewoon niet om te geven. Het enige belangrijke ding was om de delen te gebruiken die werkten. Gebruikers hebben de lensdop, de riem en de handleiding afgedankt.

De Diana klonen hadden een aantal interessante en enigszins vreemde eigenaardigheden. Een van de meest voorkomende waren de lichtlekken die optraden. Op het moment dat licht lekt, probeerde ik iets te vermijden. Ze interesseerden me niet echt. Maar het was een aangename verrassing toen het gebeurde in de juiste context en de juiste onderwerpen en op een interessant punt in het kader. Voor mij persoonlijk, produceerde de lens voldoende flair en aberratie. Ik had niet meer nodig. Ik wilde het licht opnemen dat door de lens kwam. Voor mij was dat de magie.

Diana als Anny

Nadat de camera zorgvuldig was geplakt, legde ik hem in een zwarte plastic vuilniszak samen met vijf of zes anderen voor het fotograferen van de dag. Nadat ik de 16 foto's had gemaakt, reed ik terug naar de tas voor een andere camera en ging door met fotograferen. De tas was een ander niveau van bescherming tegen lichtlekken. Aan het eind van de dag zouden de camera's voorzichtig in de donkere kamer worden geopend voor ontwikkeling.

Vanwege het potentieel voor lichtlekken heb ik de 120 film altijd in een verduisterde kamer geladen. Om lekken te bestrijden, werd zwarte foto tape gebruikt om alle randen van de achterkant, onderkant en zijkanten van de camera af te dichten nadat de film was geladen. Er werd een hoes gemaakt met behulp van dezelfde soort tape om het achterruitje te bedekken. Dit waren belangrijke voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat het licht niet door de lekkende "light traps" van de camera of door het rode venster naar het achtergrondpapier van de film kon doordringen. Zwarte tape was een essentieel onderdeel van het fotograferen van de Diana.

De schoonheid van de Diana was in staat om de belichting aan te passen, de ritmische eenvoud als een beeldmaak-apparaat, een wonderbaarlijk gebrekkige meniscuslens en lichte kwaliteitsverschillen van de ene camera naar de volgende werden allemaal gezien als gelukkige resultaten van de beperkte kwaliteitscontrole tijdens de productie. . Voor de gebruiker waren die inconsistenties onderdeel van de charme. Elke camera had een andere handtekening die bijdroeg aan de serendipitous beelden die het produceerde. Kans was goed. Kans is een goede les om te leren.

Waar heb je de klonen vandaan? Waar komen ze meestal vandaan?

De meeste van mijn vroege Dianas zijn tweedehands, gekocht bij een garage, of gevonden in drogisterijen in de oude stijl, verschillende winkels of weekendbazaars. Tegenwoordig kun je het beste op eBay kijken of ze misschien opzoeken bij een verkoop in een cameraclub.

De originele camera's werden verkocht voor slechts een dollar of zo. Tegenwoordig worden ze verkocht op eBay tot ongeveer dertig of meer voor meer dan honderd Amerikaanse dollars. Prijzen zijn gegroeid als gevolg van hernieuwde interesse en tot op zekere hoogte - hun zeldzaamheid, toestand en hoe verliefd iemand wordt op deze camera's.

Diana als Conforma door " Ericd, Professorgoat, AnitolaNova

Wat is er voor jou zo geweldig aan fotograferen in 120 formaat met een plastic camera zoals de Diana?

Voor mij was het de lens. De combinatie van de eenvoudige plastic optiek en het 4 x 4 cm beeldframe produceerde het grootste deel van de magie. Het verwachten van hetzelfde soort afbeelding van een kleinere film als 35mm zou niet hebben gewerkt.

Ik printte destijds graag op een Agfa-papier met de naam Portriga Rapid. 1d23f03ba0ed. Voor mij was het een prachtig papier dat een mooie sepiatint produceerde met een heel lichte groenachtige tint. Het had een aangenaam contrast en wat vandaag een glansachtig oppervlak zou kunnen worden genoemd. Het was mijn favoriete papier voor al mijn vroege zwart-wit werk. Het was echt fotopapier dat met echt zilver magische beelden produceerde.

Diana shots door John Neel

Aan wie zou je de Diana camera aanbevelen?

Net als elke andere camera zal het een zekere aantrekkingskracht hebben op speciale soorten cameragebruikers. Vroeger werd het gebruikt door vele verschillende beeldmakers, waaronder grafisch kunstenaars, ontwerpers en beeldende kunstfotografen. Het had een aantrekkingskracht op een groot aantal creatieve kunstenaars. In recentere jaren, tijdens de overgang naar digitaal, gebruikten sommige huwelijksfotografen de Diana om de bruiloften die ze fotografeerden digitaal aan te vullen om 'kunstafbeeldingen' aan het huwelijksfeest te geven.

De Diana was waarschijnlijk de eerste "experimentele" camera die ik ooit had gebruikt. Met experimenteel bedoel ik dat het een eigen uiterlijk en een eigen handtekening had. Het betekent ook dat ik ermee begon te spelen. Met de Diana speelde ik met meerdere belichtingen, overlappende belichtingen, gemaakte stereoframes voor het bekijken van 3D-beelden of het weergeven van meerdere frames en ze afdrukken als een enkel panoramabeeld. Samen met pinhole camera's, begon de Diana mijn denken over het concept van spelen als een manier van werken. Zelfs vandaag is die speelsheid een obsessie geworden voor al mijn werk met behulp van allerlei beeldapparatuur. Toen ik bij Kodak werkte, leidde die speelsheid met camera's als de Diana en Holga me tot een aantal uitvindingen evenals vele camera-concepten voor digitale beeldbewerking. In die tijd heb ik vele unieke camera's onderzocht, zowel film als digitaal, met het doel unieke beelden te maken.

Lomography Diana F+ camera

De Diana was geen snap-shooter op dezelfde manier als de Kodak Brownie, het gebruiksvriendelijke punt en opnames van andere bedrijven, of Polaroid-camera's. Dat soort camera's werden meestal geladen met films die konden worden afgeleverd bij de plaatselijke drogisterij voor verwerking, naar een fotolaboratorium werden gestuurd of zich zelf ontwikkelden binnen de camera.

De gemiddelde persoon was gewoon niet geïnteresseerd in het moeten laden van de film in een camera die zachte beelden produceerde, met onvoorspelbare lichtlekken en alle afwijkingen die wij Diana-gebruikers aanbaden. Ze waren zeker niet van plan de film te ontwikkelen of ze in een donkere kamer af te drukken.

De Diana was een camera waarmee de gebruiker op het onderwerp kon reageren met een gevoel van serendipiteit. Het dwong de gebruiker om de hele wereld voor zich te zien. De eenvoud moedigde de gebruiker aan om te spelen. Het vereiste dat de fotograaf de werkelijkheid op nieuwe manieren zag. De gemaakte snapshots hadden een vaak vreemde, dromerige aanwezigheid - grenzend aan het surrealistische. Voor al zijn "tekortkomingen" is het een geweldig hulpmiddel.

De Diana was voor velen een serieuze tool voor serious play. Dat is het nog steeds.


Lees de uitgebreide editorial van John over de Diana in Lens Garden. John i de auteur van Focus In Photography en Rethinking Digital Photography. Ze zijn beschikbaar op Amazon, Barnes and Noble, en tientallen grote boekwinkels wereldwijd. Bestel je eigen Diana F+ in deOnline Shop!

2018-06-24 #gear

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

Meer interessante artikelen