Diana — Een snelle geschiedenisles

Weinig camera's kunnen een popcultuur fenomeen worden genoemd, minder nog een popcultuur icon. De Diana neemt de kroon als een van de meest populaire filmcamera's aller tijden. Vele generaties fotografen hebben deze eenvoudige camera gebruikt om prachtige lo-fi foto's te maken op 120 film.

Credits: patorayado, annelie & dbyremus15

De analoge revolutie

Al in de jaren 60 was de Diana een eigenzinnige camera geproduceerd door een kleine fabriek in Kowloon Bay, Hong Kong. Een van de meest fascinerende functies was de eenvoudige constructie. De Diana was een boxcamera met een verscheidenheid aan componenten gemaakt met eenvoudig te gebruiken lichtgewicht materialen.

Credits: akula, yokekei & enial

Ondanks de eenvoudige constructie werden mensen verliefd op haar sluwe charme. De lens van de meniscus was in staat lo-fi foto's te produceren die te vergelijken zijn met impressionistische schilderijen. De focus was zacht en foto's leken humeurig en dromerig. Mensen begonnen deze unieke kwaliteit van de Diana op te merken en al snel kochten ze deze eenvoudige boxcamera's links en rechts.

Van speelgoedcamera tot fotografisch hulpmiddel

Credits: pretty_in_mad, slothers & sylviafree_0523

Veel kunstenaars en fotografen gebruikten de Diana als een fotografisch hulpmiddel om verschillende technieken te verkennen. Het was een manier om creativiteit te koesteren zonder volledig afhankelijk te zijn van de functies van een camera. Ze omhelsden de imperfecties van de Diana en maakten een fotografische stijl uit de unieke esthetiek.

De verbeterde Diana

De Diana had veel gezichten. Variaties kwamen in verschillende namen, stickers, accessoires, verpakkingen en zelfs kleuren. Een van de grootste en meest gevierde Diana-collecties was van Allan Detrich, een fotograaf uit de Verenigde Staten. Bijna 200 Dianas zouden in de Detrich Collection zitten.

Credits: mallorynox, fish300 & fruchtzwerg_hh

Lomography zag wat de Diana was en wat het kon zijn. Wetende dat het kan worden verbeterd en vervaardigd met betere kwaliteit en materialen, werd de bescheiden boxcamera opnieuw ontworpen en kreeg een nieuwe naam — Diana+.

Diana F+

De Diana + is een eerbetoon aan het origineel met nieuwe stijlen en kleuren bij elke nieuwe editie. Van funky tot minimalistisch, deze nieuwe ontwerpen spraken verschillende mensen aan die uniek zijn op hun eigen, mooie manier.

Het had nog steeds de flair en stijl van de originele 120 shooter, maar nu met moderne gevoeligheden. Lomography heeft niet alleen het uiterlijk van de originele Diana verbeterd, maar ook het gevoel en de functionaliteit. Fotografen kunnen genieten van dromerige foto's op verschillende filmformaten zoals 35mm met de Diana Mini, 110 met de Diana Baby en Fujifilm Instax Mini Film met de Diana Instant Back.

Diana+ variaties

Lomography heeft ook een heleboel geweldige accessoires uitgevonden om de Diana+ ervaring naar nieuwe hoogten te brengen. Extra's zoals de Splitzer, Diana Flutser, Fisheye-lens, Diana + Premium glazen lens, 110mm zachte telelens en supergroothoeklens zorgden ervoor dat er geen gebrek aan plezier was als het ging om fotograferen met de Diana+. Fotografen kunnen naar hartelust beelden maken en hebben de juiste accessoires voor hun werk.

Toch wist Lomography dat er meer manieren zijn om de Diana + ervaring te verbeteren. Creativiteit kent geen grenzen - vooral in de analoge wereld. Dat is de reden waarom Lomography de iconische Diana-esthetiek naar instant fotografie van vierkante film brengt met de nieuwe Diana Instant Square.

De nieuwe Diana Instant Square doordrenkt je frame in alle pittige kleuren, zachte vignettering en prachtige analoge effecten van de originele Diana camera. Het is volledig handmatig om je creatieve vrijheid te geven - spelen met verschillende focus- en diafragma-instellingen om artistieke resultaten te behalen is niet alleen mogelijk, maar wordt ook volledig aangemoedigd! Koppel dat met een retro-behuizing die een eerbetoon is aan het iconische blauwe en zwarte Diana ontwerp en je hebt een instant keeper.
Van een bescheiden begin tot het najagen van nieuwe mijlpalen, de geschiedenis van de Diana is gewoon zo leuk om te volgen. Probeer de Diana en haar nieuwe en verbeterde versies eens uit om te ontdekken waar het allemaal om draait.


Alle informatie die in dit artikel wordt gebruikt, is afkomstig van Christopher James Studio, SCMP, Wikipedia) en Diana Manifeste.

geschreven door cheeo op 2018-06-21 in #gear

Met de Lomogon 2.5/32 Art Lens kun je je wereld verbreden – maar het is geen groothoeklens. Ontworpen om grote en kleine escapades een boost te geven; het is je ticket voor de iconische Lomography-esthetiek. Zoete verzadiging, hoog contrast, geavanceerde optische kwaliteit, unieke bokeh, supersnel diafragma-mechanisme –de Lomogon is het ultieme Lomo-oog op de wereld. Ga nu naar Kickstarter om alles te ontdekken wat je moet weten over onze nieuwste uitvinding en bespaar tot 40% op de uiteindelijke verkoopprijs met onze geweldige Kickstarter specials!

Meer interessante artikelen