Een interview met Diana-Fan Mark Sink

Een man die echt 'de droom heeft geleefd' in de New Yorkse kunstscène uit de jaren 80, en een fervent liefhebber van de eigenaardigheden van de Diana, is fotograaf Sink. Hij gebruikte zijn lieveling Diana om beroemdheden als Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat en Grace Jones te vangen, evenals landschappen, nudes en vele andere adembenemende onderwerpen. In de gewaardeerde community van ongelooflijke Diana artiesten, staat hij vooraan in het front.

Photo by Mark Sink

Hallo Mark! Wanneer heb je de Diana voor het eerst ontmoet en wat waren je eerste indrukken ervan?

Mijn allereerste ontmoeting was in de jaren zestig toen mijn ouders er een voor mij hadden. Ik kan me niet herinneren dat ik het heb gebruikt. Het was 20 jaar later toen ik de Diana en zijn onvoltooide filmrolletje erin vond. Ik verwerkte mijn eerste foto's terwijl ik een cursus Kunstfotografie volgde bij Ruth Thorne Thompson. Het waren beelden van mijn moeder vanaf knie-hoogte. Ze bliezen in mijn gedachten. Dat was het begin van mijn omgekeerde technologiecarrière. Het effect was iets dat ik nog nooit had gezien. Ik dacht dat ik de enige was die het gebruikte voor serieuze kunst. Later ontdekte ik dat ik nog lang niet alleen was. Boeken en catalogi hadden tientallen Diana gebruikers voor mij gepubliceerd. Dus ik was de tweede golf. Holga en Lomo zijn de derde.

Foto's door Mark Sink

Je hebt je Diana uitgebreid gebruikt om de kunstscène van New York in de jaren tachtig te documenteren. Zijn er Diana opnames die je hebt gemaakt en die een bijzonder gek verhaal hebben?

Stiekem naar [Amerikaanse abstracte kunstenaar] Cy Tyombly's privéopening gaan in het Museum of Modern Art; je laat gewoon de bewaker aan de deur je plastic wijnbeker zien en ze laten je zonaar binnen [lacht]. Ik schoot Cy en Steve Martin, Francesco Clemente... veel grote sterren die nacht. Ze hielden van de Diana en je kunt het zien in de ogen van de onderwerpen. Bovendien kom je dicht bij de sterren omdat ze zien dat je geen journalist bent met een camera zo groot als een pistool. In plaats daarvan vragen ze: "Wat is dat ding?".

Foto's door Mark Sink

Gaat fotografie volgens jou meer over de fotograaf, of meer over de camera?

Oh, het gaat allemaal om de camera [lacht]. Ik zou dat nooit eerder hebben gezegd. Of het is beide. Natuurlijk staan concept en vakmanschap en persoonlijke visie voorop, en met dat alles maakt de camera (theoretisch gezien) niet echt uit. Tegenwoordig verzamelen alle grote musea en privécollecties die groot zijn 8x10" camerawerk op groot formaat. Mijn polaroids uit de jaren 80 zijn vintage en erg waardevol nu. Temeer omdat er geen Polaroid SX-70-film meer is.

Foto door Mark Sink

We moeten vragen: Wat vond Andy Warhol van je Diana?

Hij haatte het. Hij was helemaal voor nieuw en scherp. Hij hield niet van het oude romantische gevoel. "Het is zo ouderwets," zou hij zeggen. Hij haatte zachte beelden. Maar als ik hem romantische knappe jongens liet zien in plaats van naakte meisjes, dan zou hij het meer leuk gevonden hebben, denk ik. Hij vroeg altijd: "Waarom fotografeer je geen jongens?" Hij bewaarde wel mijn nudes [lacht]! Hij bewaarde een Diana camera van mij die ik hem gaf om foto's mee te maken. Later, na zijn dood, riep de Warhol-stichting me op en vroeg of ik wist wat er in de Diana film zat. Ik gaf Andy de Diana om wat foto's te maken en ik was van plan ze voor hem te ontwikkelen. Hij gebruikte het nooit en plaatste het rond 1983 in een tijdcapsule.

Foto's door Mark Sink

New York City is de afgelopen jaren enorm veranderd. Wat zijn een paar dingen die je echt mist?

Nou, ik ga niet elke maand terug zoals vroeger. Oh god... ik mis de jaren 80. Ik heb de kunstscene van East Village zien komen en gaan. Times Square en 42nd Street zijn allemaal opgeruimd nee, het is erg Vegas-achtig. Soho-lofts waren vroeger goedkoop. Ik had een huurkamer voor 20 jaar in Chelsea op 21st street en 7th Avenue. $150 per maand. Het was de bom! Ik had uitkijk op een rustige achtertuin met zingende vogels zingen. Ik mis die kamer. Een ontelbaar aantal verhalen uit die plaats noemden we de 'Room'. James Iha van de Smashing Pumpkins was dol op die kamer. Ik mis gewoon jong zijn in NYC, hongerig en geil. Maar bovenal mis ik die blinde ambitie en het "ik kan alles doen" -gevoel. Het is waarschijnlijk dezelfde rush voor een 20-jarige die nu aankomt.

De etalages veranderen. De sociale kliekjes veranderen. Editors veranderen. Maar het is op veel manieren nog steeds hetzelfde voor de jonge nieuwe generaties .. nu zullen de oude, geslagen hippie 80s-overlevenden zoals ik zeggen: "Goh, ze hebben gewoon geen clubs zoals CBGB's meer, of Area of de Mudd Club. "Bohemia lijkt al een decennium of langer geleden de rivier over te zijn gegaan. Wij, die in de jaren tachtig warm en wild waren, zijn nu allemaal knorrige oude mannen. Maar het is leuk om een levend overblijfsel uit die periode te zijn [lacht]. Mensen willen je interviewen!

Is de Diana meer “I’m So Free” of “Walk on the Wild Side?”

“I am so freeeeee,” natuurlijk. Ze is licht en leuk. Mensen glimlachen als je haar naar ze wijst. Makkelijk overal mee naartoe te nemen. Het plastic geluid van de haspel is het beste.

Foto's door Mark Sink

Wat is je ergste Diana verhaal?

Over de grappige lawaaierige winder gesproken, ik was ooit in een high-level perscirkel, terwijl ik het bezoek van de paus aan Denver voor de New York Times opnam. Hij naderde ons en ik begon de Diana camera op te winden. Iedereen om me heen stopte en draaide me om om naar mij te kijken en vervolgens naar mijn ID-tags voor beveiliging - en vervolgens naar mijn camera.

En eens, in een andere spraakmakende shoot, stond ik voor de president van een gigantische bank. Ik liet de Diana aan hem zien, giechelend terwijl ik hem zei: "Dit is maar een speelgoedcamera." Nogmaals, dat was een grote fout. De klant heeft de grap niet begrepen. Dus nu zet ik altijd de strobe van het Hasselblad en de studio op, zelfs als ik de Diana gebruik!

Ya, de lens neigt soms eruit te vallen. De kleine tabbladen breken. Het is gebeurd voor allerhande celebs. Er wordt enorm gelachen. Het gebeurde zelfs één keer voor de paus!

Wat zijn volgens jou de echt unieke kenmerken die de Diana onderscheiden?

Het doet alles wat camera's niet ' zouden moeten doen'. Vignetten en vervaging van de randen. [Het heeft] onbetrouwbare sluitertijden. Het is fragiel. Het smelt in de zon. Het is een omgekeerde. Het heeft een eigen stem. Nancy Burson ruilde een exemplaar van haar voor de Arrow (een Diana kloon) omdat ze de kwaliteiten ervan leuk vond.

Nog advies voor toekomstige Diana shutters?

Concept first! Diana houdt minder van licht dan van felle heldere dagen. De Diana is een geweldige reiscamera en een geweldige trouwcamera. Het romantiseert het evenement of het toeristische wonder van de wereld. Doe geen fotojournalistiek. Ik ben geen fan van iets dat veel drukte op de foto's heeft. Diana doet het zo goed met eenvoudige grafische vormen en ritme. Hoe zit het met het idee dat de ruimte tussen de objecten op zich het onderwerp van een afbeelding is? Laat jezelf mislukken. Diana werkt omdat Diana je gelukkige foutjes laat maken. Deze zijn de sleutel tot succes. Men moet leren loslaten en falen. We leven te veel in een failsafe wereld.

Foto's door Mark Sink

Tot slot, wat is jouw Diana haiku?

flight with light plastic
my love huntress Diana
lightbox of my soul

geschreven door genevievedoyle931 op 2018-06-12 in

Meer interessante artikelen