Color Chronicles: "Qing" deconstrueren

Sommige kleuren bestaan in een andere taal, zoals in de traditionele Chinese geschiedenis. Onder de traditionele kleuren van de Chinese cultuur is Qing (青), een kleur gebaseerd op de Wu Xing of Theory of the Five Elements, een principe in de traditionele Chinese fysica.

Voor de westerse wereld is Qing een heel vreemd chromatisch concept. Het is de kleur van de natuur —groen of blauw, groenzwart, volgens Yabla Dictionary.

Credits: suizidekid, mell0nc0llie & robertofiuza

Qing is een speciale kleur uit de Chinese kleurengeschiedenis, het is een dualistische kleur die verwijst naar de mix van groen en blauw, soms met tonen van zwart erin. De World of Chinese definieert de kleur qing in een zeer specifieke beschrijving:

“The character 青 (qīng) describes color: 青天 (qīngtiān) for the sky, 青山 (qīngshān) for the mountains, 青丝(qīngsī) for hair, 青眼 (qīngyǎn) for eyes… One color can be used to describe all of these different entities. What color is 青 anyway? When used with different nouns to form fixed words and phrases, qing could be green, blue, or close to black.”

Het interessante aan deze kleur is dat er geen exacte tint voor is. Zeker, in de meeste gevallen verwijst het naar groen, zoals het geval is met de Chinese taal wanneer ze verwijzen naar gras, bergen, groenten. Het is de kleur van de lente, zeker, zoals het oude woordenboek The Shiming definieert qing als 'geboorte'. Het woord 青春 (qīngchūn),letterlijk vertaald naar "groene lente", betekent jeugd.

Soms is qing blauw en komt het van de woorden van een Confuciaanse filosoof genaamd Xunzi, die zegt: “Qing comes from blue, yet excels blue”. De World of Chinese schrijft ook: “Blue, in this context, refers to bluegrass, which was used to dye items the color of qing. The sentence “青出于蓝而胜于蓝” (qīng chū yú lán ér shèng yú lán) has become a fixed expression, used to describe how the student could excel the teacher.” Ten slotte zal de kleur qing niet qing zijn zonder de aanwezigheid van zwarte tonen erin.

Credits: txr53, alcastan, ashgowan & furn7973

Zo'n complexe, maar toch prachtige kleur is het! Misschien is de beste manier om qing met je camera te zien, te onthouden dat qing de kleur is van de natuur, van aarde en water, want zo is de wereld ontstaan. Ga voor natuurlijke zeegezichten, skyscapes, landschappen, waar de natuur het hardst schreeuwt.

2018-05-21 #culture

Meer interessante artikelen