August Sander: De ultieme portrettist

De Duitse portretschilder August Sander kwam voor het eerst in het rijk van de fotografie toen hij een fotoassistent werd van een anonieme bedrijfsfotograaf. Met voldoende ervaring kon hij zelf fotograaf worden toen hij en zijn oom zijn eigen apparatuur en donkere kamer kochten.

Bekend als de belangrijkste portretfotograaf van Duitsland, bracht hij zijn vroege dagen in de laatste jaren van de 19e eeuw door Duitsland als assistent. Zijn eerste studio was in Linz, Oostenrijk, en toen verhuisde hij naar Keulen. In 1911 begon hij aan zijn eerste groot portretwerk, genaamd “People of the 20th Century”. In deze serie fotografeerde hij de radicale groep kunstenaars genaamd de “Cologne Progressives”: een arbeidersbeweging door kunstenaars.

Sander werd de pionier van de documentaire-conceptuele fotografie en vertegenwoordigde de scherpe, anti-pictorialistische esthetische beweging, New Objectivity. Het meest bekende werk van Sander is de serie “The Face of Our Time” uit 1924.Het boek was een visuele analyse van het Duitse volk en de Weimarrepubliek terwijl hij mensen en sociale groepen in zeven delen vergeleek en observeerde: ‘The Farmer’, ‘The Skilled Tradesman’, ‘The Woman’, ‘Classes and Professions’, ‘The Artists’, ‘The City’ en ‘The Last People’.

Sterk gefascineerd door kleding, houding en gebaren van mensen in een stedelijke omgeving, vond Sanders het leuk om de relatie van mannen en vrouwen in allerlei verschillende gemeenschappen te bestuderen. Hij fotografeerde degenen die het naziregime ondergingen, de nazi's zelf en de bohemien kunstenaars om tijdens de oorlog een portret van het Duitse volk te maken.

De onschatbare bijdragen van Sander aan stedelijke, sociale fotografie zijn tot 20 mei te zien in de August Sander: Portrait of a City het WestLicht Museum in Wenen.


Afbeeldingen zijn afkomstig uit de persmap.

2018-05-09 #culture

Meer interessante artikelen