Analoge Monologen: De taal van bloemen

Bloemen zijn al lang bij ons. Symbolen en betekenissen variëren van cultuur tot cultuur. Mondelinge literatuur, folklore, mythologieën en oude toneelstukken uit Griekenland, Rome en China hebben het over ontastbare planten en bloemen gehad.

De lente is een van de meest geliefde seizoenen van het jaar, omdat het de groei en het begin symboliseert, en de bloemen het beste zijn om de thema's te vertegenwoordigen. Maar niet alle bloemen betekenen hetzelfde.

Credits: megsshelly

Bloemen kunnen een reeks verschillende dingen symboliseren zoals schoonheid, jeugd, vergankelijkheid, de dood en verlichting. Dergelijke symbolen kunnen worden teruggevoerd naar de oude geschiedenis. De Griekse mythologie is een beroemde bron van bloemenbetekenissen. De anemoon vertegenwoordigt het verhaal van Adonis en zijn dood. De bloemenhyacint heeft zijn eigen mythologische oorsprong, de Mythe van Hyacinthus, die het verhaal vertelt van twee goden Apollo en Zephyr, beiden die streden voor de genegenheid van een Griekse sterveling genaamd Hyacinthus. De bloem werd toen geassocieerd met sporten, spelen en competitie. En natuurlijk is er het beroemde verhaal van de knappe man genaamd Narcissus, die door zijn extreme eigenliefde in een bloem veranderde. Narcissus is een bloem die verwijst naar 'trots' en 'zelfobsessie'.

Credits: conben, ck_berlin, ccwu & japsix

De lelie is altijd in verband gebracht met zuiverheid en heeft waarschijnlijk zijn betekenis gekregen wanneer mensen uit de oudheid witte lelies zouden aanbieden aan krachtige oude godinnen zoals Ishtar, Hera en Juno. Het christendom adopteerde ook de maagdelijke betekenis van de leliebloemen en bijbehorende kuisheid aan de maagd Maria. Rozen blijven populair bij mensen, omdat de doornige struiken vaak worden geassocieerd met paradoxale liefde en pijn. De Chinese associëren gele bloemen zoals pruimenbloesems met verlichting.

In de 19e eeuw werd het een favoriet tijdverdrijf voor Victoriërs om speciale betekenissen te geven aan bloemen. The Farmer's Almanac benoemt de pioenroos voor verlegenheid, tulpen voor passie, rode chrysant voor een directe "ik hou van jou" en lelies van verschillende kleuren worden steeds veelzijdiger in symboliek - witte lelies voor zuiverheid, oranje lelies voor rijkdom, gele lelies voor vrolijkheid, rode lelies voor passie en roze lelies voor welvaart.

Credits: life_on_mars, earlybird, _haustor, ariel122 & clarapnaraujo

Weer wat geleerd!

2018-05-07 #culture

Meer interessante artikelen