Op de uitkijk - een interview met Rick van Kruchten

We houden van het gevoel dat we de verhalen van fotografen van over de hele wereld met jullie kunnen delen. Het is altijd een genot om te weten dat je geniet van het lezen over verschillende mensen en hun creatieve processen. Deze keer spreken we Rick van Kruchten.

Rick is een gepassioneerde reiziger en beeldmaker. Hij wordt geïnspireerd door de aarde waarop we lopen en de mensen die erin leven. We houden ervan hoe natuurlijk zijn foto's er uitzien, vooral de portretten. Ze zijn smaakvol en met zorg gedaan. Zijn werk is een documentatie van verhalen en ervaringen en we zijn gewoon blij dat hij ermee instemde om het met ons allemaal te delen.

© Rick van Kruchten

Hoi Rick! Kun je wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Rick, ik ben 32 jaar en ik woon in Utrecht.

© Rick van Kruchten

Hoe zou jij fotografie definiëren? Wat vind je er leuk aan?

Ik vind het hele proces leuk. Beginnen met denken over welke camera en film je moet gebruiken voor een bepaalde gelegenheid. Natuurlijk is het nemen van foto's altijd leuk. Maar ik vind het ook heel leuk om zelf de negatieven te ontwikkelen en scannen. Het is altijd spannend om erachter te komen wat de resultaten zijn.

Hoe zou je je stijl omschrijven?

Ik heb niet echt een fotografische stijl. Maar waar ik ook ben, ik kijk altijd rond om te zien of er iets is dat de moeite waard is om te fotograferen.

© Rick van Kruchten

We zijn fan van je reisfoto's. Door ze te zien, voelen we dat we ook de plaatsen moeten zien waar je bent geweest. Waarom heb je voor dat gebied van fotografie gekozen?

Toen ik in 2012 met mijn broer een reis van 3 maanden door Midden-Amerika maakte, besloot ik van tevoren dat ik na mijn thuiskomst een fotoboek wilde maken. Ik besefte dat het maken van een goede selectie van foto's een eeuwigheid zou duren als ik maar een paar honderd digitale foto's zou maken. Ik had Lomography onlangs ontdekt, dus ging ik naar de winkel in Amsterdam en kocht een Diana Mini met slechts drie filmrolletjes.

© Rick van Kruchten

Het hebben van deze camera met alleen deze 3 filmrolletjes maakte het belangrijk voor mij om echt na te denken over de opnames die ik maakte, en het maakte het gemakkelijker om een goede selectie voor het boek te maken. Ik vond dit zo leuk dat ik analoog bleef fotograferen tijdens de volgende uitstapjes die ik maakte. Sindsdien breng ik altijd een camera mee (tegenwoordig vaak meerdere camera's en een beetje meer film) wanneer ik op reis ga.

© Rick van Kruchten

Je portretten zijn ook een favoriet van ons. Ze schilderen een authentiek beeld van je onderwerp. Hoe zorgen ze ervoor dat ze zich comfortabel voelen voor de camera?

Het duurde even voordat ikzelf comfortabel was om een foto van iemand te nemen! Maar zoals ik meegemaakt heb, krijg ik de beste foto's als ik gewoon vraag of ik iemands foto mag nemen. Natuurlijk, met vaak een taalbarrière op zijn plaats, is dit niet altijd mogelijk. Mijn camera met een glimlach laten zien, lijkt echter de klus te klaren. Het is jammer dat ik geen van de foto's rechtstreeks aan hen kan laten zien, zoals met een digitale camera.

© Rick van Kruchten

Wat is je favoriete bestemming? Wat maakte het speciaal voor jou?

Dat is moeilijke! Ik heb het geluk gehad met een paar goede reizen in de afgelopen jaren. Maar reizen met de Trans Siberian Express van Moskou naar Beijing was zeker speciaal.

Ik zal me nooit vervelen in een trein. Ik kan dagen achter elkaar in de trein zitten, en perfect uit het raam kijken, een boek lezen en gewoon in de trein wonen terwijl het landschap voorbijgaat. Maar ook het feit dat je door zoveel verschillende culturen en landschappen reist, kan ik deze reis aan iedereen aanraden. Mongolië zelf is ook de moeite waard om te verkennen, ik ben blij dat we een paar weken uit de trein zijn gekomen om een beetje meer van dit land te zien.

© Rick van Kruchten

Waar haal je je inspiratie vandaan?

De aarde waar we op leven! We hebben zoveel geluk dat we deze geweldige plek ons thuis kunnen noemen.

© Rick van Kruchten

Wat is volgens jou een goede foto?

Het maakt niet echt uit wat het is, maar iets moet onmiddellijk je aandacht trekken.

Heb je een droom-samenwerking met kunstenaars/fotografen/kunstcollectieven?

Ik volg mijn eigen pad als het gaat om mijn fotografie. Maar een vermelding in het Lomography Magazine betekent veel voor me, want zo ben ik in analoge fotografie terechtgekomen.

© Rick van Kruchten

Wie zijn de artiesten die je regelmatig volgt??

Richard Mosse en Chris Burkard zijn twee fotografen die ik volg. Hoewel hun werk heel anders is, bewonder ik beide. Ik hou ook van het werk van Ansel Adams, vooral zijn foto's van de Nationale Parken in de VS.

Wat was het meest memorabele advies dat je in je carrière hebt gekregen?

Het is vrij eenvoudig om een mooie foto te maken tegenwoordig, vooral met alle geweldige digitale camera's die er zijn. Maar je kunt een heel leven lang leren hoe je een betere fotograaf kunt worden.

© Rick van Kruchten

Maakt gear uit als het gaat om creatieve inhoud?

Op een bepaalde manier ja, natuurlijk. Ook met analoge fotografie krijg je verschillende resultaten met verschillende camera's, lenzen, film, enzovoort. Maar ik geloof niet dat je de duurste of meest geavanceerde uitrusting nodig hebt om een mooi beeld te creëren. Enkele van mijn favoriete foto's zijn gemaakt met een 30 jaar oude Sovjet-camera (Smena Symbol), zoals die op Bowman Lake in Glacier National Park.

© Rick van Kruchten

Wat is je favoriete nummer/film/boek?

Ik heb niet echt een favoriet, maar ik heb onlangs Lost Horizon van James Hilton gelezen.
En ik heb de autobiografie van Ansel Adams die hier op de plank ligt te wachten, ik kan niet wachten!

© Rick van Kruchten

Hoe ziet een perfecte dag eruit voor Rick van Kruchten?

Goede koffie in de ochtend, chillen met vrienden of familie (en natuurlijk wat foto's maken) en een koude IPA of twee om de dag goed af te sluiten.

© Rick van Kruchten

Heb je aankomende projecten?

Ik ben net op avontuur geweest met mijn broer. Van Utrecht naar Moskou met de trein. Ik heb net twee filmrolletjes ontwikkeld die ik nog steeds moet scannen.

© Rick van Kruchten

Laatste woorden voor onze lezers?

Bedankt voor het lezen, ik hoop dat jullie allemaal een geweldige dag hebben!


Dankjewel Rick! Wil je meer van zijn werk zien? Check dat zijn Instagram!

geschreven door cheeo op 2018-04-10 in

Meer interessante artikelen