Je eigen creatieve proces ontwikkelen

Het kan moeilijk zijn om in het reine te komen met wat je wilt doen. Wat je wilt fotograferen is bijna altijd anders met wat je op je print hebt staan. Je wilt die kloof dichten, maar hoe? Een manier om dit te doen is te weten wie je bent als kunstenaar en wat je wilt doen. Dan ontwikkel je JOUW creatieve proces. Maar hoe doe je dat? Laten we een aantal stappen voor je afbreken.

Credits: renaishashin

Wees leergierig.

Credits: artlens & fivedayforecast

Leren is goed. Leren is belangrijk. Als het gaat om het ontwikkelen van je creatieve proces, is leren een goede manier om te beginnen. Lees boeken, lees je camerahandleiding, leer wat je filmkeuze met je foto's doet. Dit zijn de basisprincipes die je moet kennen voordat je echt aan de nitty gritty dingen toekomt. Maar verwar het lezen niet met leren. Alleen het lezen van technische dingen betekent niets als je niet begrijpt wat je doet en waarom je er in de eerste plaats bent.

Oefenen, oefenen, oefenen.

Credits: natalieerachel & maryrobinson

Het is niet genoeg om alleen de theorieën te kennen, je moet oefenen wat je hebt gelezen om het leerproces te voltooien. Blader door de functies van je camera. Weet wat elke knop, kies, hendel en schakelaar doet. Begrijp wat de cijfers betekenen en probeer ze allemaal uit. Je gebruikt talloze filmrolletjes voordat je je uitrusting onder de knie hebt, maar het is de moeite waard. Door oefening, ontwikkel je je instinct als een kunstenaar/fotograaf.

Voed je verbeelding.

Credits: lazybuddha & atria007

Verbeelding is een sleutelfactor bij het ontwikkelen van je creatieve proces. Wees niet bang om te spelen. Rust als je moe bent maar geef de verbeelding niet op omwille van de beelden. Bezoek een park, een museum, ga naar een feest, ga naar een concert - al deze dingen kunnen je inspiratie geven die je vervolgens in je proces kunt gebruiken. Verbeelding is een vorm van innovatie. Gebruik het.

Bestudeer de meesters maar luister naar je eigen stem.

Credits: maximum_b & life_on_mars

Er gaat niets boven het vinden van inspiratie in de woorden en werken van de meesters. Het waren de iconen waar we allemaal naar keken toen we voor het eerst foto's gingen maken. Lees alles over hen. Ze woorden niet voor niets 'meesters' genoemd. Waardeer hun werk en stijl. Leer van ze, maar wees niet bang om dingen op jouw manier te proberen. Het betekent niet dat als het eerder is gedaan, je het niet op jouw manier kunt doen. Kijk naar je afbeeldingen en vraag jezelf af wat je ziet en wat je wilt vastleggen. Werk naar dat doel toe met behulp van de technieken die je kent en die je wilt verkennen. Het is altijd fijn om iemand te hebben om naar op te kijken, maar het is nooit een slechte zaak om dingen op jouw manier te doen.

Omarm ontdekking.

Credits: donmarcos & hodachrome

Er zijn verschillende soorten ontdekkingen als het gaat om fotografie. Kunstenaars, projecten, groepen, uitrusting, boeken, ervaringen - al deze en meer kunnen je meer inzicht geven in je proces. Je zult weten wat je leuk vindt en wat je niet leuk vindt. Het is een lang proces, dus zorg ervoor dat je een open deur houdt voor nieuwe dingen. Elk project en elke foto die je maakt, is een les. Je bent tegelijkertijd de leraar en de student.

2018-04-05 #culture

Meer interessante artikelen