Een magisch koninkrijk op 35mm: de cinematografie van The Florida Project

The Florida Project is adembenemend. .Iedereen is eens 6 jaar oud geweest, toen verveling en verbeelding de vrije loop hadden. Regisseur en schrijver Sean Baker neemt ons mee naar de wereld van de 6-jarige Moonee gespeeld door Brooklyn Prince terwijl zij en haar vrienden het meeste uit hun zomer halen. Veelal geschoten op 35mm film door Director of Photography Alexis Zabe. De dromerige en etherische kwaliteit van de film kan alleen analoog worden bereikt.

Foto met dank aan A24

Als onderdeel van verarmde families die in motels leven, gaan Moonee en haar vrienden op avontuur vol onheil en eigenzinnigheid. Met behulp van creativiteit in hun gedachten halen ze grappen uit in de naburige motels en eten ze hun soft-ijsjes tot de laatste druppel. Tussen Sean Baker's schrijven en Director of Photography Alexis Zabe's, is "The Florida Project" een bliksemschicht van energie, net als de kinderen in de film.

Foto met dank aan A24

Werken met felle kleuren en de brandende hete zon van Orlando, Florida. Alexis Zabe creëert de essentie van de zomer in een "Alice in Wonderland"-achtige wereld. In een artikel door Deadline, beschrijft Zabe de verlichting van de film:

"Ik werk graag met natuurlijk licht en vanwege de omstandigheden van deze film was het mogelijk om dat te doen. Het was handig om dit te doen, en waarschijnlijk zelfs nodig om dat te doen, omdat we echt geen tijd hadden om op een andere manier te werken. Het geeft dat neorrealistische gevoel aan de film. Vervolgens kon het kleurenpalet met behulp van kleuren en een garderobe het imago van dat fantastische, meer denkbeeldige kind weergeven"
Foto door Marc Schmidt - Foto met dank aan A24

Veelal geschoten op 35mm film, is er een zekere nostalgische bijna wazige kwaliteit, die volgens mij analoog is. Uit hetzelfde artikel beschrijft Zabe hoe hij de camera en lens voor de film koos:

"...het is echt een film uit de 21e eeuw, in die zin dat we te allen tijde probeerden de juiste tools voor de juiste scènes te gebruiken. We hadden het uitgangspunt dat we deze film wilden maken op 35mm, en dat deden we meestal. 90% van de film is analoog negatief van 35 mm, waardoor het een organisch gevoel krijgt."
Foto met dank aan A24

Er lijkt een grote scheiding te zijn tussen de volwassen wereld en de kinderwereld van de film. Moonee's moeder Halley gespeeld door Bria Vinaite werkt erg kinderachtig naast haar vrienden en dochter. Schreeuwend tegen de motelmanager en tegen haar medevrienden alsof ze een driftbui heeft. Ze is van bovenaf gefilmd, bijna alsof de camera op haar neerkijkt terwijl de kinderen en de andere volwassenen recht op het hoofd worden geschoten en haar matchen met het kleurenpalet van de kinderen. Van haar geverfde haar en garderobe van pyjama's wordt Halle net zo goed gezien als een 'troublemaker' en als een kind zoals Moonee. Een tactiek waarvan we denken dat Zabe het heel goed gebruikte bij het inlijsten van de film.

Foto met dank aan A24

Het creëren van een bijna 'larger then life' wereld voor Moonee helpt om haar financiële status nog verder te versterken en te benadrukken. De kinderkleding is vaak gigantisch, valt van hun schouders of moet ze constant omhoog trekken. De bedden, gebouwen, stoelen, zelfs picknicktafels waar ze hun avonturen mee doen zijn enorm in vergelijking met hun kleine formaat. Zabe's gebruik van het benadrukken dat ze in deze grote wereld moeten groeien door niets in hun eigen maat te hebben, helpt om de film weer realistisch te maken. De natuurlijke en authentieke omgeving van het motel, de camera en de ontwikkeling van de 35mm dragen hier ook aan bij.

Foto met dank aan A24

Conclusie? "The Florida Project" was geweldig om te zien. Bekijk de trailer hieronder!

Foto's met dank aan A24 Productions

geschreven door sarahlindsayk op 2018-03-21 in #videos

Meer interessante artikelen