Adrian Cousins: LomoChrome Purple Super 8 Film voor Glass Mountain

Adrian Cousins is een analoge cinematograaf. Hij werkt met Super 8 en 16mm film, en we kwamen zijn werk tegen bij de Britse band Glass Mountain. Hij heeft deze mooie videoclip opgenomen voor hun liedje GHOSTS met onze LomoChrome Purple Super 8 Film.

In dit interview vertelt hij over zijn werk, de films die hij gebruikte en het proces achter de video, terwijl hij de films zelf ontwikkelt.

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik film Super 8 en 16mm film en verwerk deze met behulp van DIY-chemie en originele Lomo-filmontwikkeltanks (UPB-1, UPB-1A en de Lomo Pro).
Ik begon ongeveer 3 jaar geleden met het filmen van films toen ik het chronisch vermoeidheidssyndroom ontwikkelde en gedwongen werd te stoppen met werken. Ik gebruik veel verlopen voorraad en verwerk deze in op maat gemaakte chemicaliën. Ik maak een cart, verwerk deze, laat hem scannen en bewerk hem vervolgens met Final Cut Pro X samen met iets uit mijn iTunes-bibliotheek dat ik upload op YouTube and Vimeo.

Waarom besloot je om met film te schieten voor deze video??

Glass Mountain kwam mijn werk tegen via mijn berichten op de Super 8mm Facebook-groep. Dit is de derde film die ik voor ze heb gemaakt, maar het is de eerste film met foto's van de band en lipsynchronisatie. Ze hielden echt van een film die ik had gemaakt met een cart LomoChrome Purple Super 8 Film en ze gebruikten de voorraad zelf. We hadden niet genoeg Purple om er alles op te schieten, dus gingen we voor een mix waarbij Purple de kern vormde. Het was logisch om nieuwe, betrouwbaardere films te gebruiken voor de lipsynchronisatieshots, dus LomoChrome Purple en Tri-X werden gebruikt voor de chorusonderdelen. Normaal gesproken zijn mijn films een verslag van het leven, en wat er om me heen gebeurt, de voorraad en het proces geven het allemaal een bepaalde kwaliteit. Ik fotografeerde veel digitale video's, maar ik vind de kwaliteit van film en de processen eromheen aantrekkelijker. Voor de Glass Mountain video wilden we proberen de beelden zo zonnig mogelijk te houden voor de video, maar we fotografeerden in januari in Bradford, dus we hadden wat verzadigde kleuren en licht nodig in de beelden.

We besloten om op een reeks van carts te schieten - Lomo Purple, Fuji Provie, Tri-X en wat verlopen Ektachrome 160A en 64T. De hele film werd opgenomen op een kwartsgestuurde Beaulieu 6008 Pro die ik voor £ 165 op eBay scoorde en een Schneider-Kreuznach f/1.4/6-70mm zoomlens. Ik gebruikte de TTL-lichtmeter en het beschikbare licht voor alle opnamen.

De verlopen Ektachrome en de Fuji werden allemaal verwerkt met behulp van een aangepast omkeerproces. Om de verzadiging te verhogen heb ik een op CD-4 gebaseerde kleurontwikkelaar gebruikt in plaats van de CD-3-ontwikkelaar waarvoor deze films zijn ontworpen. Ik heb een oude Oost-Duitse repro-ontwikkelaar Orwo A71 als eerste ontwikkelaar gebruikt, met fijne korrel en hoog contrast, en het werkt erg goed met verlopen carts. Ik heb een zelfgemaakte C-41-kleurontwikkelaar gebruikt met een bleekmiddel van ferricyanide en een afzonderlijke fixatie van ammoniumthiosulfaat (de Kodak Ektachrome 160A heeft bleekwater van ferricyanide nodig om de kleuren volledig te vormen). Voor de Tri-X maakte ik een of andere D-94 omkeerontwikkelaar en gebruikte peroxide en azijnzuurbleek in plaats van kaliumdichromaat.

Ik ontwikkelde de Lomo Purple ook als negatief in de C-41-chemie. Het is een geweldige film voor thuisverwerking en cross-processing omdat het geen vreselijke rem-jetbacking heeft om te verwijderen en je probeert niet de 'natuurlijke' kleur te reproduceren. Het is ook een behoorlijk vergevingsgezinde film - ik heb de ontwikkelaar te alkali gemaakt in mijn eerste film, dus hij werd wat overbelicht maar werkte nog steeds als hij werd gescand. De LomoChrome Purple-lipsynchronisatiescène uit de video werd gemaakt net toen het licht faalde, maar de film ging heel goed (beter dan de Tri-X), dus kreeg ook de goede breedtegraad. We hadden er graag meer van willen gebruiken, maar het was uitverkocht. Ik wil zeker meer van deze voorraad als het opnieuw wordt vrijgegeven.

Wat zijn je plannen voor 2018?

Ik moet werken binnen de grenzen die mijn gezondheid stelt aan wat ik kan doen, maar er is wat meer samenwerking met Glass Mountain in de pijplijn, evenals het werken met andere muzikanten. Ik werk ook aan wat meer cross-processing en chemische film manipulatie-effecten gericht op filmmakers die misschien op digitale fotografie schieten maar film en in het bijzonder Super 8 willen gebruiken om het expressieve bereik van hun films uit te breiden. Er valt veel te winnen, niet alleen met behulp van een effectfilter om de look te krijgen die je zoekt. En ik ben van plan om een paar op plaatsen gebaseerde films te maken op de plek waar ik als kind vroeger woonde.

Dit is wat de band te zeggen had over de samenwerking met Cousins:

Het was geweldig om met Ady samen te werken en we hebben plannen om nog veel meer met hem en zijn geweldige vaardigheden te doen, zowel als cinematograaf als donkere kamer-wizard! Er gaat heel wat hart en ziel in zijn werk. En we houden van het "onbekende" als het gaat om fotograferen op film! “How’s it looking, Ady?” en hij plaagt ons door te zeggen “We won’t know a thing until I process it tomorrow, duck!”. In dit “perfecte" digitale tijdperk, is het leuk en gedurfd om een rol Super 8 te laden en het gewoon te doen! En kijk ernaar. Het is gewoon zo mooi en tijdloos!

Bekijk Adrian Cousins werk op zijn kanalen:
YoutTube & Vimeo

Meer Glass Mountain? Check ze op:
YouTube, Instragram & Facebook

2018-03-07 #people #videos

Meer interessante artikelen