De passie aansturen - Een interview met Jodie Cartman

Vertrouwd in haar talent en vaardigheden als fotograaf en als een creatief persoon, weet Jodie Cartman waar haar kunst voor staat. Er is zoveel meer dan op het eerste gezicht te zien is: het is een combinatie van een proces en een reis. Lees verder om meer over haar te leren in dit korte interview. Wees gewaarschuwd, dit bevat veel van haar frisse werk met een van onze meest favoriete films, de LomoChrome Purple.

© Jodie Cartman

Hey Jodie! Welkom in het Lomography Magazine. Kun je wat je over jezelf vertellen?

Hi. Wat over mezelf….. Ik ben een kunstenaar en woon in het zuidoosten van Engeland (Lewes). Ik werk als een mode-ontwerper/modiste, docent en fotograaf.

Hoe zou je fotografie definiëren?

Een gemakkelijk toegankelijk hulpmiddel met eindeloze mogelijkheden en uitkomsten.

Wat vind je het leukste aan fotografie?

De onbeperkte variabelen die er zijn en de enorme wereld van mogelijkheden voor experimenten. Je kunt een idee maken en er zoveel mee doen, of het nu gaat om je onderwerp, locatie, de apparatuur, bewerken of processen — er zijn zoveel lagen die op zoveel manieren kunnen worden gemanipuleerd. Een nooit eindigende wereld van spelen.

© Jodie Cartman

Laten we het over je werk hebben — hoe zou je je fotografische stijl / aanpak beschrijven?

Ik heb een zeer open en experimentele benadering van fotografie - ik denk dat enkele van de beste resultaten kunnen voortkomen uit ongelukken of omstandigheden die je niet onder controle hebt. Ik heb vaak een idee of concept in gedachten voor wat ik wil van een fotoshoot, maar ik sta altijd open om te zien hoe ideeën zich op de dag ontwikkelen en aanpassen aan de omstandigheden en met hen meegaan.

Wie of wat heeft de grootste invloed op je werk?

De onderwerpen die ik fotografeer en de omgeving waarin ze zich bevinden. Ik geniet ervan om droomachtige foto's te maken, dus ik heb de neiging onderwerpen en locaties te kiezen die een etherische kwaliteit hebben, maar niet altijd.

© Jodie Cartman

Je serie met LomoChrome Purple portretten is uiteraard een van onze favorieten. Hoe kwam je op dit mystieke/fantasie concept?

Ik ben dol op kostuums en ik houd van de natuur en het buitenleven, dus ik wilde beide in deze serie combineren. De paarse LomoChrome was de perfecte film om met dit te combineren en de droomachtige folk-horror-achtige wereld van de 3 vrouwen of 'geesten' in het bos te creëren.

© Jodie Cartman

We houden ervan hoe je moeiteloos van de ene stijl van fotograferen in een andere kunt overschakelen. Hoe bereid je jezelf voor op het fotograferen van verschillende onderwerpen?

Ik kom gewoon in de zone en focus op het onderwerp en de materie. Gelukkig lijkt het heel natuurlijk te komen.

Wanneer druk je op de knop?

Compositie - Ik denk dat ik een talent heb voor het zien van een goede foto en een gevoel van weten wanneer ik een goede gelegenheid zie om aan de slinger te trekken en te klikken.

© Jodie Cartman

Hoe blijf je creatief?

Ik blijf geïnteresseerd, blijf leren en ga door. Ik vrees dat ik stagneerde als ik stopte met het verkennen van wat er nog meer te leren valt.

Wat is je favoriete foto?

Deze dramatische foto van een berg in Hereford heet ‘Lord Herefords Knob’. We reden over de heuvels in Wales en het was een van die momenten waarop ik gewoon zei: stop de auto, het raam naar beneden draaide, focus en toen klik. Er stonden auto's achter ons, dus ik had geen tijd om te rotzooien. Ik ging ervoor in het moment en hou van het donkere en broeierige resultaat.

© Jodie Cartman

Wie zijn de artiesten die je regelmatig volgt?

Ellen Rogers is mijn go-to-fotograaf. Ze heeft echt dat donkere gothic-meets-etherische ding voor elkaar. Ik had het geluk om haar een paar jaar geleden een deel van mijn ontwerpwerk te laten fotograferen. Ook volg ik Rosie Welsh.

Nog tips voor beginnende fotografen?

Werk hard, probeer nieuwe dingen en verspil geen tijd aan shoulda, coulda, woulda. Het leven is te kort.

© Jodie Cartman

Wat was het meest memorabele advies dat je in je carrière als artiest hebt gekregen?

Stop niet. Blijf hard werken en vecht terug.

© Jodie Cartman

Wat is je favoriete liedje/film/boek? Waarom?

Dat is moeilijk. Deze zouden constant veranderen, afhankelijk van mijn humeur om eerlijk te zijn. Maar als ik nu zou moeten kiezen, zou ik met The Wickerman meegaan als mijn filmkeuze: een geweldige soundtrack en een Schots landschap en ik ben dol op de kwaliteit, korrel en kleuren van de 70s-filmapparatuur.

Kate Moss’s ‘Mistletoe Bride’ als mijn boek naar keuze - een verzameling prachtig geschreven korte angstaanjagende verhalen rond East Sussex. Het prikkelt me om spookachtig mooie verhalen te lezen over echte, lokale locaties en gebouwen en inspireert me om ze te bezoeken (met mijn camera natuurlijk).

Liedje… die is het meest lastig - er zijn zoveel geweldige nummers! Op dit moment luister ik naar veel Jake Thackray, dus ik ga voor een van zijn liedjes 'Go Little Swale'. Hij was een dichter en muzikant uit Yorkshire (waar ik vandaan kom) en zingt over plaatsen en mensen die vergelijkbaar zijn met die waar ik in en rond ben opgegroeid. Ik word er trots en nostalgisch van.

© Jodie Cartman

Hoe ziet een perfecte dag er uit?

Een ontspannen wandeling op het platteland met mijn Canon AE-1 in de hand gevolgd door een donkere ale en een warm haardvuur.

© Jodie Cartman

Laatste woorden?

Yeah — ga aan de slag! Waar wacht je nog op?
---

Meer zien van Jodie's werk? Bezoek haar website of Instagram.

2018-01-23 #people

Meer interessante artikelen