10 tekenen dat je een Lomograaf bent

Kijken mensen vaak naar de camera die om je nek hangt? Vindt je fotograaf-vriend-met-de-high-tech-en-specs dat je foto's "raar" zijn en dat je levensstijl wat "verwarrend" is? Verwar je veel mensen - in het algemeen? En wanneer je je analoge grind aan hen probeert uit te leggen, ze vaak reageren met: "what the hell?"

Gefeliciteerd, maat, er is een grote kans dat je een Lomograaf bent, en dit zijn de tekenen en symptomen van het vreemde wonderkind van fotografie:

1. Je weet wat cross-processing is

Oh boy, oh boy. Lomograaf zijn betekent dat je verschillende chemische processen hebt geprobeerd te gebruiken (vooral degene die niet bedoeld zijn voor je filmvoorraad) om deze ultracontrasterende resultaten te krijgen. De what-you-see-is-what-you-get fotografen schudden hun hoofd, maar de Lomo-goden zullen je vertellen je dat je het goed hebt gedaan als een Lomo-wezen.

Credits: gnarlyleech, panelomo, bravebird & adzfar

2. Je bent filmrollen opzettelijk aan het 'vernietigen'

Je hebt je waarschijnlijk al gerealiseerd dat een Lomograaf er is om het systeem te irriteren. En je hebt waarschijnlijk een film in de vervuilde rivier gedompeld, in de magnetron gedroogd, gekookt, gestoomd, er soep van gemaakt, allemaal als onderdeel van je experimentele proces (kijk maar naar al die rare details!). Soms kan je niet anders dan denken dat je chemie had moeten studeren.

3. Je hebt standaard LomoChrome Purple op voorraad

Lomografen houden van rare dingen. Een van de dingen waar een Lomograaf van hield, is de Aerochrome, een film bedoeld voor militair toezicht. Toen Kodak de productie stopte, was het alsof het het einde van de surrealistische wereld was. Dag roze en paars wonderland. Maar toen de LomoChrome Purple kwam, zorgde je ervoor dat je die roze en paarse dimensie nooit meer hoefde te verlaten.

Credits: luqezr, emerymott & siri11

4. Je spaart Soviet en nieuwe camera's

Een ander teken om een normale fotograaf te onderscheiden van een Lomograaf is zijn uitrusting. Meestal gaan fotografen voor de beste keuze, oftewel het best-op-de-markt. Geen saaie dally. De Lomograaf houdt ervan zijn opties open te houden, zoals zijn experimentele levensstijl voorschrijft. Een deel van de checklist zijn de obscure Sovjet-gemaakte camera's en nieuwe camera's.

Credits: fram, superlighter, liquidpapercut & deprofundis

5. Je weet wat 'EBS' is

Je bent een Lomograaf als je EBS hebt geprobeerd, of beide kanten hebt belicht. De techniek is een van de specialiteiten van de Lomografische Beweging. Weet je hoe EBS werkt? Check. EBS zo goed als EBS master @hodachrome? Ja, ooit komen we er wel..

Credits: hodachrome & bloomchen

6. Blurry shots en lichtlekken zijn favoriet

Ho ho ho, je weet dat je een Lomograaf bent als je tonnen opzettelijk gebrekkige foto's hebt. Imperfectie is hier een schoonheidsnorm! Het is een verworven smaak.

Credits: elvismartinezsmith, reneg88, gendis & honeygrahams224

7. Ontelbaar multiple-exposure shots

Hoe meer hoe beter. Man Ray en de surrealistische fotografen groeten je voor al je eigenaardige inspanningen.

Credits: rancliffhasenza, atria007 & hodachrome

8. Je gaat voor redscale

Op een dag gingen twee vrienden - de een een fotograaf, de ander een lomograaf -- naar een film lab om hun rollen te ontwikkelen. Na een uur of twee, wisselden ze hun enveloppen uit en lieten elkaar hun resultaten zien. De fotograaf schrok toen hij de bloedrode foto's zag van zijn Lomo-vriend. "What the hell?!" riep hij. De Lomograaf giechelde en antwoordde, "Wat? Ik draag een roze bril."

Credits: hodachrome, grad, earlybird & adamscott

9. Je herkent deze foto's:

Enough said.

10. Het geeft niet wat iemand er van denkt

Je kunt alle of sommige van die kwaliteiten hierboven hebben, maar in wezen is een Lomograaf een anarchist van fotografie. Hij rommelt in het systeem, daagt normen van kunst uit en omhelst zijn individualiteit. Wacht -- wat? De 10 Gouden Regels van Lomography ?! Pfft, vergeet de regels.

Credits: shanti_rita, satomi, adi_totp & myloveletter

Hey, there! Wat zijn jouw tekenen dat iemand een Lomograaf is?

2017-12-10 #culture

Meer interessante artikelen