It's Simple and That's Alright - een interview met Celine Meunier

Shooting from the heart is a matter of feeling the rhythm of the moment for photographer Celine Meunier. She sees these moments before her eyes and hits the shutter without worrying about how it'll look -- we recognize passion and love for the medium when we see it. In this short interview, she talks with us about facing arresting moments whether blurry or perfectly captured, who and what inspires her, and so on. Dive into her simply beautiful work and read her equally honest answers below.

© Celine Meunier

Ha Celine. Welkom bij Lomography. Kun je wat over jezelf vertellen?

Hallo daar! Ik kom uit Parijs, Frankrijk, ik maak al een paar jaar foto's. Ik fotografeer met film en ik ben een kattenmens.

Hoe zou je fotografie definiëren? Wat trok je aan?

Dat is een moeilijke! Hmm, mag ik een joker? Ik werd absoluut per toeval naar fotografie getrokken. Ik was geïnteresseerd sinds ik een kind was, maar niets serieus, ik was meer bezig met beeldende kunst. In 2011 verhuisde ik naar Turkije en mijn grootmoeder bood me bij deze gelegenheid een Nikon FM2 aan. Er zit geen automatische modus op deze camera, dus ik heb geleerd hoe ik het kon gebruiken om te kunnen vertellen over mijn leven daar. Hierdoor werd ik nieuwsgierig naar de vele mogelijkheden die fotografie biedt.

© Celine Meunier

Wat is je favoriete ding aan het maken van beelden?

Ik denk dat puur het maken van foto's voor mij het grootste is wat fotografie betreft. Het uiteindelijke resultaat zien is iets anders, maar er is een opwinding over het feit dat je op zichzelf foto's maakt.

Hoe past fotografie in je persoonlijke leven?

Het maakt er een groot deel van uit. Ik vind dat de meeste dingen de moeite waard zijn om te fotograferen. Daarom draag ik vaak een camera rond en ik maak het mijn vrienden lastig door ze elke minuut te fotograferen. Als ik de camera niet heb, zie ik altijd dingen waar ik graag een foto van zou willen maken, mijn ogen zijn op die momenten gericht op de fotomodus.

Laten we het over je werk hebben -- hoe zou je je stijl omschrijven?

Ik denk dat het in de maak is, maar ik ga zeker voor een natuurlijke uitstraling en ik hoop dat het iets levendigs en oprechts overbrengt.

© Celine Meunier

Wie of wat zou je benoemen als de grootste invloed op je werk?

Het is erg moeilijk om een unieke invloed te identificeren. Ik vermoed dat het werk van kunstenaars waar ik naar kijk vaak Bernard Buffet, Le Douanier Rousseau, Annie Leibovitz, Seydoux Keita, Noémie Goudal, Nan Goldin zijn... hoewel mijn foto's niet veel te maken hebben met hun werk! Ik vind heel veel buitengewoon inspirerend werk ook bij opkomende vrouwelijke fotografen, en social media zijn van groot belang.

Hoe blijf je creatief?

Op dit moment heb ik het gevoel dat ik nog steeds veel over fotografie aan het leren ben als een techniek. Alle dingen die ik niet weet, zijn een uitstekende manier om te creëren, omdat veel in de fotografie door oefening komt, en er is absoluut veel om nieuwsgierig naar te zijn!

© Celine Meunier

We houden van de eenvoud in je foto's. Het voelt zo echt en natuurlijk. Is dat een look waar je voor ging??

Dank je! Ik weet niet zeker of ik zo vaardig genoeg was om het anders te maken toen ik begon, maar ik hou ervan om het zo te houden voor nu! De meeste beelden waarmee we zijn omringd, zijn ontworpen om de grens tussen echt en onwerkelijk te bekijken. Dicht genoeg bij elkaar, zodat we ons kunnen identificeren, maar niet helemaal echt, zodat we ernaar zouden gaan zoeken. Ze zijn de zelf geclaimde weergave van waar we voor dromen. Voor mij zijn het de overblijfselen van een voorbij tijdperk dat over zichzelf droomde.

Ik hou van de meer natuurlijke uitstraling. Ik denk echter dat het niet moet worden verward met niet-geposeerd. Het is een look die je voor veel doeleinden kunt gebruiken. Voor mij heeft het het voordeel dat het een meer directe betrokkenheid creëert bij de mensen die de beelden zien, omdat ze zich kunnen verhouden. Je kunt ook zien dat er nog steeds een heleboel redenen zijn om je te laten schrikken, verplaatsen enzovoorts, zelfs wanneer je het het minst verwacht en het hoeft niet 'technicolor' te zijn om wenselijk te zijn.

© Celine Meunier

Wat wil je dat mensen ervaren wanneer zij je foto's zien?

Het zou geweldig zijn als ze een plezierige esthetische ervaring hebben, en als ze zich identificeren met het alledaagse aspect ervan, da zou gewoon perfect zijn.

Wat maakt een foto gedenkwaardig?

Ik denk dat het veel afhangt van het soort fotografie waarin je je verdiept; in documentaire, abstract, straat ... Ze reageren allemaal op verschillende schijven. Voor mij is een gedenkwaardige foto een foto die me terugbrengt naar dit unieke moment waarop je fotografeert en je een speciale verwachting hebt voor deze foto, wat de reden ook is.

Als toeschouwer denk ik dat het een heel ander proces is, sommige beelden hebben het vermogen om je op te nemen, ze roepen al je aandacht op en blijven bij je.

© Celine Meunier

Wat zijn de instanties die ervoor zorgen dat je op de knop drukt?

Er zijn tijden dat het een vorm van opwinding is die ik op dat moment niet eens kan uitleggen. Ik voel dat er iets speciaals voor me ligt om redenen die ik niet ken, en ik schiet gewoon. Dit gebeurt waarschijnlijk tijdens het hele leven van experimentele fotografen, maar het is misschien ook gelinkt aan een gebrek aan academische cultuur van fotografie en beeld in het algemeen. Veel van hen zijn bewust gebouwd en dit heeft effect op het oog en de emoties. Na verloop van tijd begin je te begrijpen wat je ziet en waarom je die foto's hebt gemaakt en wordt het schieten meer een construct. Toch geniet ik van die momenten van onredelijke opwinding.

© Celine Meunier

Wat is je favoriete onderwerp?

Mijn zus! Ze is het model waarmee ik het meest fotografeer en ze is extra compliant in het proberen van alles wat ik van haar vraag. Het is erg leuk, en tegelijkertijd vind ik het leuk dat ik de evolutie van het werk via haar kan zien.

Als je zou kunnen werken met een kunstenaar/fotograaf/groep, wie zou dat dan zijn?

In mijn wildste droom denk ik dan aan fotograferen als Annie Leibovitz of Philip-Lorca diCorcia, en voor de benadering van fotografie als materiaal, met Alfredo Jaar. En voor een meer nuchtere manier zou ik graag met vrouwen van mijn generatie willen werken; ik denk dat ze een nieuwe manier bieden om naar dingen in het algemeen te kijken die ik leuk vind en ook een uitdaging vind.

© Celine Meunier

Is er een artiest/fotograaf die het volgen waard is?

Oh ja, bijna te veel, soms verdrink ik door alle nieuwe foto's! Serieus, het is nu belachelijk gemakkelijk om toegang te krijgen tot allerlei nieuwe kwaliteitswerken. Kijk zeker eens naar het werk van Özkan Önal!

Wat was de meest memorabele foto die je ooit hebt gezien?

Hmm, dat is moeilijk, ik denk dat een heleboel dingen van Roger Ballen. Je kunt niet onbewogen zijn door zijn werk.

© Celine Meunier

Is goede gear van belang voor het maken van creatieve content?

Misschien is het bij het creëren van een specifiek oeuvre van belang om van tevoren te bedenken wat voor soort spullen het best kunnen interpreteren wat je probeert uit te drukken. Maar uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat je met elke uitrusting goede beelden kunt maken.

© Celine Meunier

Hoe ziet een perfecte dag er uit?

Zonnig en warm, een perfecte dag moet worden doorgebracht met goede vrienden en worden ingediend met een speelse en vriendelijke geest!

Waar ben je nu mee bezig?

Ik wil me concentreren op portretten voor toekomstige projecten. Ik ben net begonnen aan een specifieke serie met mannen. Ik wil de 'pornochique' stijl vermijden. Het kan ook tot een leuk moment leiden, dat weet ik zeker! Ik denk dat "Boys will be boys" een goede titel is, vind je niet?

Nog laatste woorden voor onze lezers?

Als het je gelukt is om je aandacht helemaal tot hier te houden, respect en een enorme dankjewel!
---

Meer van Celine's werk zien? Check haar Instagram en blog.

geschreven door Marc Ocampo op 2017-11-24 in #people

Meer interessante artikelen