Boeiende portretten van vrouwen: een interview met Ray Litsala

Ray Litsala is een unieke analoge fotograaf die van vrouwen houdt zoals ze zijn; mooi en zelfverzekerd. Zijn modellen inspireren hem om magische foto's te maken, en vertelt daarmee ook hun verhaal. Ray onthult in een interview wie er allemaal voor zijn camera stond en welke fotografen zijn inspiratie zijn.

Hey Ray! Welkom bij ons magazine! Met welke creatieve projecten ben je op dit moment bezig?

Het is een eer voor mij dat jullie magazine interesse heeft in mij. Op dit moment werk ik aan een toekomstige foto tentoonstelling die volgend jaar in Parijs zal plaatsvinden. Met mijn producent, Pascale Goufan, zijn we iets dat verstikkende en ontroerend frequenties uitstralen aan het voorbereiden. Dat hopen we. Ik zal je op de hoogte houden van de data.

Wanneer was het moment dat je realiseerde dat je een fotografiecarrière wilde maken? Hoe is het allemaal begonnen?

Toen ik negen jaar oud was, met mijn broer, keken we naar alle foto's van modetijdschriften. En ik zei, als ik volwassen ben, ben ik een fotograaf. En ik vergat dat. Vijf jaar geleden vergat een vriend zijn camera op mijn bank. Hij vertelde me om de camera een tijdje te houden. Toen herinnerde ik mijn belofte.

Ik schrijf gedachten, liedjes, gedichten en verhalen. Dus, ik zag de mogelijkheid om mijn teksten om te zetten in foto's. Ik maak graag foto's van het landschap, maar ik doe veel beelden van vrouwen. Het is de vertaling van Female Beauty. Het resultaat van mijn liefde voor vrouwen.

Wat was je allereerste camera? Wie was de eerste persoon die je fotografeerde?

Tegenwoordig gebruik ik alleen analoge camera's, maar mijn eerste was een DSLR. Een Nikon D40 geleend van een vriend. Mijn primaire onderwerp was mijn toenmalige vriendin. Ines. De eerste muse. Ik ben een wandelaar van het leven die op zoek is naar inspiratie. Ik heb plezier in het fotograferen van mensen die een paar dingen hebben om met mij te delen. Hun verhalen en gevoelens. Muses zijn essentieel voor mijn creatie.

Uw modellen zijn voornamelijk vrouwen en je plaatst ze op een zeer natuurlijke manier. Hoe laat je hen zelfverzekerd voelen voor je lens? Wat is het dat je tijdens je fotografie wilt uitdrukken?

Ik hou van mensen die verhalen hebben om te delen. We bespreken veel. Dat brengt je op je gemak. Ik ben glad en natuurlijk, en ik heb een goed gevoel met eerlijke mensen. Als er geen gevoel is, werkt het niet. Daarom kan ik met iedereen werken. Oppervlakkigheid en achterwaartse gedachten doen mij af. Dezelfde modellen komen vaak op mijn feed. Wij worden geliefden.

Ik wil dat beelden het echte leven weerspiegelen. Persoonlijke gedachten. Een ziekte of welzijn. Zelfs als het voor een modeproject is, coach ik de modellen om hun modegewoonten te laten vallen, en ze meer op een lifestyle manier te laten denken. Ik leer ze ook om te spelen (omdat ik de beelden graag op filmscènes wil laten lijken) of ik vraag ze zichzelf te blijven. En ik neem een foto in het midden van een gesprek om de stemming die ik verwachtte te maken.

Als je tussen analoog en digitaal zou moeten kiezen, wat zou het dan zijn? Wat maakt analoge fotografie zo uniek?

Zonder aarzeling kies ik analoog. Ik heb een anderhalf jaar geleden digitale fotografie verlaten omdat, hoewel ik de fotobewerking niet leuk vond, ik nog steeds een filter toevoegde om de juiste korrel te hebben. Ik moest stoppen en mijn korrel, mijn effecten, op een ambachtelijke manier maken. Ik moest de werkelijkheid als volgt zien: onze ogen zijn niet perfect. Niemand begrijpt een wereld die om hem heen is gelukt. Het was noodzakelijk dat ik een discrete charme van het verleden bracht, die ons nostalgisch maakt op beelden van het heden, en sentimenteel op de te maken beelden. Alles wat analoge fotografie zo uniek maakt.

Hoe maak je je klaar voor een fotoshoot? Wat inspireert je en wat is het creatieve proces achter je foto's?

Ik denk van te voren aan een scenario. Een verhaal. Mijn model inspireert mij, en ik bedenk dan een paar scènes die kunnen werken. Maar nooit in precisie, omdat ik veel improviseer. Ik hou van freestyle. Ik hou ervan dat ideeën ontstaan door het gevoel dat we delen.

Welke artiesten beïnvloeden je werk en fotografische stijl?

Fotografen, regisseurs en musici beïnvloeden mij. Ik luister naar een liedje, en ik wil foto's maken op teksten en muziek. Ik zie ongelooflijke scènes in films, en ik wil iets in dezelfde stijl doen. Een aantal regisseurs: Jean-Luc Godard, Tarantino. Aantal favoriete vrouwen: Faye Dunaway, Brigitte Bardot, enz. Een aantal favoriete fotografen: Ellen von Unwerth, André Breton, Helmut Newton.

Naast al het fotografiewerk, ben je ook een videograaf. Waar vind je inspiratie voor je video's? Hoe zet je je creatieve visie om tot een echte video?

Een foto is mijn papier en de camera is mijn pen. Ik heb veel dingen om te delen en te laten zien. Dus ik kan fotografie niet van videografie ontkoppelen. Ik doe veel modefilms omdat het moeiteloos is. Ik heb al een liefdesverhaal bedacht tijdens een foto. Ik werk aan mijn volgende films. Het is de bron van mijn inspiratie. Dan wordt ik gemotiveerd door de uitoefening van het maken van metaforen en rebussen door woorden om te zetten in afbeeldingen. En ik wil mensen dingen laten herinneren. Omdat ik niet denk dat ik dingen heb om mensen iets te leren. Het probleem in ons dagelijks leven, is dat men de essentie vergeet.

Heb je aanstaande projecten die je graag met ons wilt delen?

Ik heb meegewerkt aan het werk van een talentvolle regisseur en schrijver, Pascale Goufan (die ook de producer van mijn volgende tentoonstelling is). Ik was een cameraman, en ze gaf mij veel vrijheid tijdens het schieten. Het doel was om mijn portretstijl in een video te reproduceren. De korte film "No Gender Project: Chapter I: Fallope" is eind dit jaar af. Stay tuned.

Nu werk ik aan de tekst van mijn volgende korte film, daarna ga ik direct de opnames starten.

Tegelijkertijd ben ik op zoek naar artistieke agenten die in mijn werk geloven om in Europa, de VS en Japan te werken.


Alle foto's in dit artikel zijn gebruikt met toestemming van Ray Litsala. Wil je meer van zijn werk zien? Volg Ray op Instagram.

geschreven door Ivana Džamić op 2017-11-04 in #people

Meer interessante artikelen