Vintage dagelijkse gebruiken van de Instant Camera

In vergelijking met onze luxueuze, esthetische, eigentijdse toepassingen van de instant camera, hebben het gewone volk en fotografen al bijna dagelijks gebruik gemaakt van Land's uitvinding voor professioneel gebruik. Hier is hoe mensen van toen de instant camera gebruikten.

Voor professionele, high-end fotografie

Vandaag de dag is het waarschijnlijk zeldzaam dat hedendaagse fotografen worden tentoongesteld via hun instant foto's, niet als de smartphone foto's voorop komen. Tenzij jij Andy Warhol of David Hockney bent, blijf je het beste bij je analoge film als je tentoongesteld wilt worden.

Instants door Ansel Adams

Maar in de goede oude tijd toen instant camera's in alle vormen en maten beschikbaar waren, was het instant medium ook een professionele keuze. Kijk naar Ansel Adams, de bekendste landschapsfotograaf van onze tijd. Hij gebruikte Edwin Land's Polaroid SX-70, de camera die in die tijd synoniem stond voor onze digitale camera van nu.

“I’ve always considered the Polaroid process as an intensely creative one, not only because of the inherent beauty of the material, which has, if you want to speak photo-scientifically, a linear scale and cannot be duplicated by any ordinary print. But it also has the element of immediacy. You see exactly what you’re getting. When you’re making a picture under static conditions, you can make an immediate correction. Or if you’re working in fast situations, once you have one picture you know what the others are going to be. There is a new aesthetics involved in this immediacy, and that’s what I think is so important.” -- Ansel Adams

Veel van zijn zwart-wit beelden werden gebruikt met instant afdrukken, en hij was instrumenteel in het ontwikkelen van de 8x10 zwart-wit film.

Je hebt ook nog filmmaker Andrei Tarkovsky, die met de camera kunst en poëzie heeft gevonden. Hoewel zijn instant afdrukken zelden gezien zijn, zijn ze zeer artistiek, de meerderheid van hen lijken zeer op zijn cinematografie.

Beelden afkomstig van Lomography

Voor ID kaarten & paspoort foto's

Hoe we onze smartphones vandaag de dag behandelen was hoe mensen toen de instant camera behandelden. Het was de betrouwbare metgezel voor snelle behoeften, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van een ID-foto of het invullen van paspoortvereisten. Het eerste instant portret werd in 1965 geïntroduceerd, waardoor de paspoortfoto's veranderd werden.

Paspoortportretten werden in winkels aangeboden en ze werden verkocht als 2x2 Polaroids, bedoeld om het beeld in het paspoort toe te voegen. Het formele evenement van paspoortfotografie is een klusje van vijf minuten geworden.

Paspoorten van 1987 en 1998 van Blake Andrews

Voor politiewerk

Forensische fotografie is sinds het einde van de 19e eeuw gaande, neem Alphonse Bertillion of Weegee als een modern voorbeeld. Wat ons het meest verwonderde is dat midden van de 20ste eeuw de politieagenten de rol als misdaadfotografen al hadden aangenomen. De autoriteiten vertrouwden op de instant camera om hun criminele scènes te documenteren.

Hoewel er een gebrek aan politiefoto's op het virtuele archief is (uiteraard vertrouwelijk!), is het gerapporteerd door de LA Times en de Hawaii Police Department dat de autoriteiten inderdaad instant camera's gebruikten.

AIR POLLUTION CONTROL DEPARTMENT OFFICERS COMPARING POLAROID PHOTOS TO IDENTIFY VIOLATOR BEFORE ISSUING CITATION van Wikimedia Commons

Voor productie continuïteit

De script supervisor is het lid van de filmcrew die de continuïteit van het project of de film overziet, tot in de kleinste details. De persoon let op alle elementen zoals de kledingkast, rekwisieten, dressing, haar, make-up en acties van acteurs, om er voor te zorgen dat ze het script volgen. Hij of zij is vaak het hardste werkende persoon op de set, en zijn het meest verantwoordelijk voor continuïteit.

Dus, toen de instant camera kwam, was het een geschenk uit de hemel, en vertelt elke script supervisor je hoe dankbaar ze zijn met de itantns camera. Hier zijn enkele instant van de 'Star Wars Episode IV: A New Hope' scriptmanager Ann Skinner.

Beelden zijn allemaal van BFI National Archive/© & TM Lucasfilm Ltd. Beelden afkomstig van de Laughing Squid

Bronnen: University of Maryland, The Europeana en Bright Hub.

2017-09-05 #nieuws

Meer interessante artikelen